Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  21.03.2022 09:08:39

Nejlepší ochranou proti koronaviru je očkování. 2,5 milionu lidí si však pro posilovací dávku dosud nepřišlo


·         Pro posilovací dávku si stále nepřišlo 2,5 milionu lidí, přitom proti onemocnění COVID-19 pomáhá více, než základní očkování

Počty nových případů nákazy koronavirem se i nyní pohybují v tisícovkách za den, od začátku roku 2022 se koronavirem nakazilo více jak 1 milion lidí (k datu 28. 2. 2022). Nejbezpečnější a nejúčinnější ochranou proti onemocnění COVID-19 stále zůstává očkování.Zcela neočkovaných lidí (starších 18 let) v ČR zůstává podle údajů ministerstva zdravotnictví 2,2 milionu. Kolem 6,5 milionu lidí má podle údajů nárok na třetí, posilovací dávku vakcíny (takzvaný booster) proti koronaviru.

„To, že nyní konečně klesají čísla nakažených i mrtvých, je kromě neskutečného nasazení lékařů, sestřiček nebo záchranářů, stejně jako dodržování základních protiepidemických opatření ze strany veřejnosti v uplynulých dvou letech, jednoznačně i zásluhou očkování. Právě očkování přineslo každému možnost ochrany před nákazou a zejména před závažným průběhem covidu-19,“ tvrdí primář MUDr. Pavel Dlouhý, předseda české Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP.

České republice přesto existuje 2,5 milionu lidí, kteří mají nárok na posilovací dávku vakcíny, takzvaný booster. Doposud si však pro ni nepřišli a čísla aplikace třetí dávky za první 2 měsíce roku 2022 se pohybují okolo 1,5 milionu.

„Je škoda, že někteří až moc rychle zapomínají na to, jak účinnou možnost v boji proti koronavirové epidemii znamená očkování. A řada lidí podléhá hloupým radám odpůrců očkování a dezinformátorům. Před dvěma lety, když epidemie začala, každý netrpělivě čekal na vynález vakcíny a státy poté na jejich dodávku. Nyní, když jsou vakcíny k dispozici každému, kdo má o očkování zájem, jejich samotnou existenci a dostupnost bereme jako naprostou samozřejmost. Až takovou, že stále zbývá 2,5 milionu lidí, kteří si pro posilovací dávku ještě nepřišli, i když na ni mají nárok a je pro ně zcela zdarma,“ říká primář Dlouhý.

„V posledních týdnech v médiích rezonovalo jisté rozčarování lidí nad tím, že očkování proti covidu-19 jim nepřináší dostatečné výhody. Přitom přínos očkování je jednoznačný – zabrání těžkému průběhu nemoci či úmrtí! Každopádně si myslím, že politici a lékaři by měli ještě pořádně nahlas, srozumitelně a jasně poděkovat těm lidem, kteří se chovali během pandemie zodpovědně. Těm, kteří udělali vše pro ochranu svého zdraví a zdraví svých blízkých a nechali se naočkovat,“ upozorňuje primář Pavel Dlouhý a poukazuje na veřejně dostupná data, která evidují počty nakažených a srovnávají očkované a neočkované, kteří museli být hospitalizovaní na JIP. „Plně očkovaný s posilovací dávkou má (v závislosti na věku) 7–10krát menší riziko nutnosti hospitalizace na jednotce intenzivní péče!“

 

 

Posilovací dávka pomáhá více, než základní očkování

Základní očkování proti koronaviru v České republice má za sebou (k datu 28. 2. 2022, 6,5 milionu lidí, posilovací dávku vakcíny obdrželo přibližně 4 miliony lidí. Počty lidí, kteří se nechávají naočkovat posilovací dávkou, však klesají. To je však podle odborníků chyba – právě třetí posilovací dávka chrání proti závažnému průběhu nemoci více než celé základní očkování. Dokazuje to například i studie vědců z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci onemocnění (CDC), kteří začátkem února 2022

publikovali závěry svého výzkumu o účinnosti plného očkování a přeočkování (třetí dávky) proti onemocnění COVID-19 (studie v originále zde).

Účinnost vakcíny proti onemocnění COVID-19 byla podle této studie vyšší po třetí dávce než po druhé dávce při hodnocení počtu návštěv pohotovosti/oddělení urgentní péče a hospitalizací, nicméně s časovým odstupem od očkování se snižovala. Během období, kdy převládala varianta omikron, byla v období dvou měsíců po podání třetí dávky účinnost očkování 87 % (návštěva pohotovosti) a 91 % (hospitalizace). S delším odstupem (2–4 měsíce) od podání třetí dávky se snížila na 66 % a 78 %. Ochrana před hospitalizací v souvislosti s onemocněním COVID-19 byla vyšší než proti návštěvě pohotovosti/oddělení urgentní péče.

 

Klíč proti pandemii – moderní a dostupná mRNA vakcína

To, že se vědcům v řádu měsíců od začátku pandemie podařilo proti koronaviru vyvinout specifickou mRNA vakcínu, je považováno za jeden z největších úspěchů současné medicínské vědy. „Technologie mRNA vakcín je aktuálně nejmodernějším způsobem, jak vůbec lze vakcíny vyrábět či je v krátkém čase upravovat proti různým mutacím koronaviru. Po celém světě byly lidem podány stovky milionů dávek mRNA vakcíny, což nade vší pochybnost potvrdilo její bezpečnost,“ říká primář Dlouhý.

Neznalost přesného fungování a výroby mRNA vakcín zpočátku vzbuzovalo mezi některými lidmi neopodstatněné obavy. Jednou z nich bylo, jak je možné, že se vakcínu proti koronaviru podařilo vyvinout tak rychle. „Technologie mRNA rozhodně není nová, ani neznámá – odborníci se jí věnují již třicet let. Ve srovnání se staršími typy vakcín, jakými jsou například proteinové vakcíny, lze mRNA vakcíny vyvíjet a vyrábět v kratší době. Důležité je také uvést, že mRNA vakcíny, jako je například Spikevax od Moderny, neobsahují živý virus, a proto neexistuje žádné riziko, že by u očkovaného vakcína vyvolala nemoc, proti níž se očkuje. Stejně tak mRNA vakcína rozhodně nemůže upravovat ani měnit DNA očkovaného,“ uzavírá primář Dlouhý.



24.03. 07:34  Novavax (Alena)
21.03. 10:59  Podle toho (Pijack)
21.03. 09:54  Třetí dávka... (Bročák)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688