Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.03.2022 22:03:00

Ruské elity zvažují svržení Putina, tvrdí ukrajinská rozvědka. Zelenskyj je připraven jednat, varuje ale před třetí světovou válkou

Aktualizováno

Někteří zástupci ruských politických a obchodních elit údajně zvažují svržení prezidenta Vladimira Putina, aby mohly být znovu obnoveny vztahy Moskvy se západními zeměmi. S odvoláním na tvrzení ukrajinských zpravodajských služeb to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Putinovým nástupcem by se měl stát současný šéf Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexander Bortnikov. Informaci, kterou přinesl ukrajinský deník Kyiv Independent, nebylo možné nezávisle ověřit. Reakce Ruska rovněž není známa. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je připravený jednat se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Současně varoval, jestliže pokusy o vyjednávání selžou, mohlo by to znamenat "třetí světovou válku". Zelenskyj to dnes prohlásil v rozhovoru s americkou CNN.

Puč proti Putinovi a dosazení šéfa FSB?

Podle ukrajinských zpravodajských služeb se v Rusku formuje určitá skupina vlivných osob, které nesouhlasí s Putinovými kroky. Jejich cílem je odstavit prezidenta od moci nejdříve, jak to bude možné, aby mohly být znovu navázány ekonomické vztahy se Západem poničené válkou na Ukrajině.

Hovoří se rovněž už i o Putinově nástupci. Měl by se jím stát Alexander Bortnikov, šéf ruských špionů a údajný Putinův učitel z dob KGB. Ten v posledních dnech podle ukrajinské rozvědky u Putina upadl v nemilost kvůli podcenění situace na Ukrajině. Ruské ozbrojené složky totiž nečekaly takový odpor a očekávaly, že budou v zemi postupovat mnohem rychleji. A byl to prý právě Bortnikov a jeho lidé, kteří měli předtím na starosti analýzu nálad ukrajinského obyvatelstva a schopností ukrajinské armády.

Zelensky: Na jednání jsem připraven. Selhání může vést ke třetí světové válce

"Jsem na jednání s ním připravený. Byl jsem připravený poslední dva roky. A myslím si, že bez vyjednávání tuto válku nemůžeme ukončit," řekl Zelenskyj v rozhovoru s americkým novinářem Fareedem Zakariou. "Jestliže by existovala i jen jednoprocentní šance, jak bychom mohli válku zastavit, myslím, že ji musíme využít," dodal.

Ruské jednotky mají podle Zelenského za cíl Ukrajince "zabít a vyhubit": Ukrajinští vojáci sice dokázali, že jsou schopní se Rusům bránit a vracet jim úder, nicméně znamená to ztrátu dalších životů. "Takže si myslím, že musíme využít jakýkoli formát, jakoukoli šanci k tomu, aby se uskutečnila jednání, k tomu, abychom mohli mluvit s Putinem. Jestliže ale tyto pokusy selžou, bude to znamenat třetí světovou válku," dodal ukrajinský prezident.

Ruští a ukrajinští vyjednavači absolvovali již několik kol jednání, zatím bez výraznějších výsledků. V uplynulých dnech přicházely od různých aktérů včetně Zelenského jisté pozitivní signály, pohledy na stav jednání se však různí a například šéfka britské diplomacie Liz Trussová v sobotu obvinila Moskvu, že rozhovory nebere vážně. Souběžně s vyjednáváním pokračují ruské útoky na mnoha místech Ukrajiny, při kterých dál umírají i civilisté.

Na dotaz ohledně ruských požadavků týkajících se uznání Krymu součástí Ruska, uznání nezávislosti dvou separatistických republik na východě země či záruky, že se Ukrajina nikdy nestane členem NATO, Zelenskyj odvětil, že existují "kompromisy", které Ukrajina ve svých vyjednáváních s Putinem nemůže učinit. Jak dodal, Ukrajinci ruské vojáky "nevítali květinami, vítali je se zbraní v rukou". "Nemůžete si získat přízeň obyvatelstva jiné země silou," řekl.

Kdyby se Ukrajina již dříve stala členem Severoatlantické aliance, Rusko by ji nenapadlo, myslí si Volodymyr Zelenskyj. "Kdybychom byli členem NATO, válka by nezačala. Chtěl bych jen získat bezpečnostní záruky pro svou zemi a svůj lid," prohlásil ukrajinský prezident. Státům NATO zároveň poděkoval za pomoc, kterou Ukrajině od začátku invaze poskytují. "Jestliže jsou členové NATO připravení vidět nás v alianci, udělejte to hned, protože každý den tady umírají lidé," dodal.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688