Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.03.2022 15:36:26

Pražská burza se v týdnu nakonec solidně nadechla. Období valných hromad, potažmo dividend startuje


V návaznosti na dění okolo Ukrajiny zažily akciové trhy další volatilní týden. Měřeno indexem PX se pražská burza pokoušela hned v úvodu týdne o pozitivní směrování, nicméně již ve středu v průběhu dne se naopak její ztráty v týdnu přibližovaly 2 %. Následně však opět převážil optimismus a nakonec pražská burza zažila vlastně druhý nejpozitivnější týden v tomto roce, když si index PX polepšil o 1,86 %. Letošní ztráty se tím zmírnily na aktuálních zhruba 7 %.

Výsledek mohl být ještě o poznání lepší, nebýt v týdnu propadu akcií Avast. Ty naposledy v indexu PX ještě se zhruba pětinovou vahou výrazně zasahovaly od poloviny týdne negativně do vývoje. Nečekané problémy v UK se schválením sloučení s NortonLifeLock přineslo oznámení o odložení transakce až do druhé poloviny roku. A v domovském Londýně v návaznosti ve středu propad titulu až i o téměř libru. Tedy i v Praze se titul kurzově navrátil zpět do listopadu, resp. rázem se začal obchodovat s diskontem vůči parametrům schválené transakce. V kontextu původně dubnového konce titulu na trzích bylo dříve rozhodnuto o jeho vyřazení z indexu PX při pravidelné čtvrtletní aktualizaci. Od pondělí tak již do indexového dění nebude promlouvat, přestože se nejspíše přestane obchodovat až někdy v 2. pololetí.

Po výrazných skocích tentokrát vlastně uklidnění zaznamenaly, před čtvrtečním reportem loňských výsledků, akcie CZG, které nicméně od pondělí opouštějí středoevropský index CECE. Do něj se naopak vrací akcie KOFOLA, které by šlo po odhlédnutí od intradenních změn v týdnu vyhlásit snad za kurzově nejstabilnější emisi.


Pozitivní roli však v týdnu sehrály zejména banky, které v předchozích týdnech naopak nejvýrazněji tlačily. A investoři to již vyhodnotili jako investiční (spekulativní) příležitost. Vítězné akcie KB dvouciferný nádech zažily naposledy v týdnu v listopadu 2020. Investory zřejmě i začala přesvědčovat vidina již dříve avizované dividendy, která se dále přiblížila. Banka totiž svolala na 19. dubna valnou hromadu, tj. přibližuje se v návaznosti stanovené rozhodné datum 29.4. pro nárok na navrhovaných 43,80 . Titul po většinu týdne opět vévodil likviditě, nicméně v tomto směru nakonec nezvítězil.  

Po divokém vývoji dvouciferný nárůst nakonec předvedly i akcie ERSTE, kde na investory pozitivně nejspíše zapůsobily i dřívější tzv. insider nákupy. Polepšily si i v posledních týdnech méně zasažené akcie MONETA. Pro ty je novinkou páteční rozhodnutí regulátora, že nic nenamítá proti navrhované avizované dividendě 7 . Zřejmě i od této druhé domácí banky se brzy dočkáme pozvánky na letošní valnou hromadu, která bude o požitku právně rozhodovat. V pondělí se pak od pražské burzy oficiálně dozvíme, o kolik si zejména tento titul polepšil v bázi indexu PX. V závěrečné páteční aukci to bylo znát i na poptávce, resp. zatímco přes den se uzavřely s titulem obchody za sotva 63 mil. , poslední minuty seance přidaly 102 mil. .  

Téměř vyrovnání letošních několikaletých maxim dosáhly akcie PHILIP MORRIS, kde se rovněž přibližuje valná hromada. Jak již kutnohorská firma dříve oznámila, opět však distanční. Tedy v návaznosti nárok na dividendu, jejíž navrhovaná výše by měla být odtajněna 29. března, čeká investory až na den dětí 1. června.

Navrhovanou dividendu tentokrát již při reportu ročních výsledkůúterý představil ČEZ. A kromě letošních 44 , překvapil již i oznámeným výhledem požitku pro příští rok (56 – 62 ). Enormní rekordní růst cen elektřiny má za následek ještě výraznější nárůst výhledu ziskovosti firmy, než trh očekával. Pro investory je však jistě do budoucna neznámou rozšiřování výroby z jádra. V týdnu odstartovaný tendr na nový blok v Dukovanech vyvolává u řady otázky efektivnosti, resp. nákladovosti. Již dříve kalkulovaným zhruba 160 mld. snad už nikdo nemůže věřit, už i jenom v kontextu růstu cen stavebních prací/materiálů v posledním roce. Navíc jaká situace v tomto ohledu bude na přelomu dekády, kdy má dojít k reálné výstavbě, je věštěním z křišťálové koule. Akcie ČEZ každopádně nakonec nejvýrazněji pozdržely návrat k obvyklé úrovni likvidity na pražské burze. V týdnu z celkových stále solidních 5,3 mld. se postaraly téměř o třetinu. Své však sehrála především až páteční závěrečná aukce, ve které se zobchodovaly akcie ČEZ za 697mil. (v průběhu dne přitom „jen“ za 200 mil. ).

Za zmínku stojí závěrem oznámený odchod akcií developera UDI z trhu START. Firma zažádá burzu o vyřazení s účinností od úvodu května. Jak jsme také popisovali v článku „Hned tři emise na trhu START na pražské burze loni nabídly více než 100% zhodnocení“ vše je vlastně důsledkem již dřívějšího odkupu ze strany hlavního akcionáře. Ten se nyní zavázal, že akcie bez problémů od zbylých akcionářů na trhu v dubnu příp. odkoupí, opět však za nezměněnou cenu 560 .

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688