Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie ve světě  |  19.03.2022 17:40:59

Mnozí čeští kritici firmy Nestlé ji na sociálních sítích pokrytecky spílají jen díky elektřině z ruského plynu. Česko za rok utratí za ruský plyn pětinásobek toho, co Nestlé v Rusku vydělá

Švýcarská potravinářská společnost Nestlé se stala terčem kritiky sociálních sítí pro svoji neochotu stáhnout se z Ruska. Kritici, i ti čeští, firmě vyčítají, že bude v Rusku nadále platit daně, a podílet se tak na financování ruského válčení na Ukrajině.

Klíčovým zdrojem financování války na Ukrajině ale Moskvě nejsou daně západních společností, nýbrž příjmy z plynu a ropy, které na Západ, nyní hlavně do kontinentální Evropy, dodává. Třeba jen v Česku, které má drtivou většinu plynu právě z Ruska, se ročně spotřebuje přes 82 tisíc gigawatthodin ruského plynu. Ruský plyn sice zpravidla nemíří do Česka přímo z Ruska, ale tuzemské firmy jej nakupují z Německa, kam jej ruské podniky v čele s Gazpromem dodávají plynovody.

Gazprom je plynárenský monopol ovládaný Kremlem. Při současné velkoobchodní ceně plynu v EU, 105 eur za megawatthodinu, a letošním průměrném kursu korun k euru, 24,46, to znamená, že Česko letos spotřebuje ruský plyn za zhruba 211 miliard korun.

Suma 211 miliard korun odpovídá pěti- až šestinásobku loňských tržeb společnosti Nestlé v Rusku, které v přepočtu činily 39 miliard korun.

Česko navíc od Ruska ve velkém odebírá také ropu. Ale jen české platby za ruský plyn dramaticky překonávají ruské tržby Nestlé. Je tedy pokrytecké švýcarské společnosti spílat, jestliže obyvatelé evropských zemí a jejich vlády současně nejsou s to se odstřihnout do ruských energií. Pokud argumentují tím, že by to poškodilo evropskou ekonomiku, může zase společnost Nestlé tvrdit, že stáhnutí z Ruska poškodí její „ekonomiku“, tedy její vlastní byznys.

Pikantní je, že nezanedbatelná část elektřiny se v Česku vyrábí právě z plynu, tedy z ruského plynu. Takže tuzemští kritici Nestlé, kteří se zapojují do kampaně na sociálních sítích, tak činí nezřídka právě prostřednictvím přístrojů – mobilů, notebooků či tabletů – poháněných v podstatě ruským plynem.

Válka je obrovská tragédie. Nic však nemění na tom, že pokrytectví zůstává pokrytectvím.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

23.03. 16:13  Rusáčtí trollové (metman)
23.03. 16:06  Úhel pohledu (metman)
22.03. 18:02  Soudruzi to nemyslíte vážně (ldx)
22.03. 14:51  Soudruzi to nemyslíte vážně (Balabán)
22.03. 13:25  Soudruzi to nemyslíte vážně (ldx)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688