Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  18.03.2022 16:03:46

Nedokončení výstavby nemovitosti financované hypotékou – co znamená pro klienty bank?

Hypoteční banky musí být samozřejmě připraveny i na to, že v krajním případě dojde k situaci, kdy klient nebude schopen dokončit stavební práce, tj. zkolaudovat nemovitost, a tím dokončit čerpání úvěru. Co se v takovém případě děje?

Klienti hypotečních bank mají na dokončení stavebních prací a následné dokončení čerpání úvěru max. 24 měsíců. Pokud v rámci této lhůty nedojde k ukončení čerpání podmíněném zkolaudování nemovitosti, lze banku požádat o změnu podmínek úvěrové smlouvy a dobu čerpání úvěru prodloužit. Zde je však nutné počítat s poplatkem za rezervaci zdrojů, jehož výše se odvíjí od výše nevyčerpané částky.

Co když není možné stavební práce dokončit vůbec?

Pokud k nedokončení stavebních prací došlo z důvodu výrazného růstu cen stavebního materiálu, kdy žadatel není schopen výstavbu dokončit, možnosti jsou:

- Úvěrování se např. úvěrem ze stavebního spoření, kdy prostředky z tohoto úvěru budou použity na dokončení stavebních prací.

- Navýšení hypotečního úvěru, kdy nově získané prostředky budou použity na dokončení stavebních prací. Částka, o kterou bude možné hypoteční úvěr navýšit, je závislá na:

o finanční situaci žadatelů (tj. výše příjmů a výdajů),

o očekávaná zástavní hodnota nemovitosti po dokončení stavebních prací.

V případě, že klienti hypoteční banky nemají v plánu nemovitost dostavět, je možné rozestavenou nemovitost prodat a z utržených peněz splatit vyčerpanou část úvěru. Zde je však nutné počítat s tím, že do doby splacení úvěru penězi z prodeje musí klienti splácet bance úroky z dlužné částky.

Jestliže klienti nebudou schopni vzniklou situaci vyřešit prodejem nemovitosti a zároveň přestanou hypoteční bance hradit splátky úroků z vyčerpaných prostředků, hypoteční banka může přistoupit k nucenému prodeji nemovitosti, kdy z utržené částky uspokojí svou pohledávku. Pokud však klienti hypoteční banky nechají dojít situaci až sem, měli by počítat s tím, že:

- Utržená částka může být nižší, než jakou původně očekávali. Banka nemá motivaci vyčkávat s prodejem a čekat na nejvýhodnější nabídku, prioritou je uspokojení pohledávky a prodej nemovitosti za cenu, která zhruba odpovídá tržní ceně.

- V příštích minimálně 4 letech nezískají spotřebitelský úvěr, úvěr ze stavebního spoření ani další hypotéku, a to právě s ohledem na to, jak se rozhodli (ne)řešit vzniklou situaci při splácení hypotéky na výstavbu. Informace o opožděných splátkách hypotéky bude po dobu dalších 4 let uvedena v jejich výpisech z bankovního registru klientských informací.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688