Export (export.cz)
Komodity  |  18.03.2022 14:06:44

Válka bude mít dopady i na marockou ekonomiku, zdražují obilniny a ropa

VÁLKA BUDE MÍT DOPADY I NA MAROCKOU EKONOMIKU. ZDRAŽUJÍ OBILNINY A ROPA

Marocká ekonomická periodika uvádí, že v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině se může snížit státní příjem o 1 až 2 %, a to především v souvislosti s nárůstem cen obilnin, ropy a dalších importovaných komodit. Marocké království dováží 8 % svých obilných zásob právě z Ukrajiny. Směrem z Ruské federace do Maroka směřuje především uhlí a plyn.

Maroko bude mimo jiné čelit rostoucím cenám obilovin. Foto: Shutterstock

Ruská invaze na Ukrajinu zcela jistě ovlivní také řadu afrických ekonomik, hospodářství Maroka nevyjímaje. Ukrajina je pro Marocké království 23. největším obchodním partnerem. Téměř polovina ukrajinského exportu do Maroka zaujímá pšenice. Dále je to kukuřice, ječmen a další zemědělské produkty, které dohromady představují okolo 80 % ukrajinského vývozu směrem do Marockého království. Saldo obchodní bilance hraje ve prospěch Ukrajiny, která je 22. největším exportérem do Maroka, zatímco z obráceného pohledu je Ukrajina pro Maroko až 54. nejvýznamnější exportním trhem.

Na druhé straně Ruská federace je pro marockou ekonomiku 10. nejvýznamnějším obchodním partnerem. Na importu do Maroka se z 34 % podílí uhlí a další pevná paliva, 15 % představuje dovoz plynu, 11 % amoniak a 10 % benzín. Obchodní saldo je opět z pohledu Maroka záporné. Rusko je pro Marocké království 8. největším dovozcem a 20. největším exportním trhem.

KOMPLIKACE PRO POTRAVINÁŘSTVÍ

Ukrajina je pro Maroko třetím největším dodavatelem obilnin po Francii a Kanadě. Ruská federace zaujímá čtvrtou příčku. Letošní zemědělský rokMaroku bude v důsledku nedostatku vodních srážek daleko pod svým běžným potenciálem. Očekává se pokles až o 6 % ve srovnání s úspěšným zemědělským rokem 2021. Marocká ekonomika bude nucena k větším nákupům ze zahraničí, což může v důsledku pozastavení vývozu obilninUkrajiny představovat určité komplikace a velký tlak na zvyšování cen základních potravin. Ukrajina je také druhým největším dodavatelem slunečnicového oleje do Maroka s celkovým objemem 19 %. Ve spojitosti s omezením exportu indonéského palmového oleje se jedná o značnou komplikaci pro řadu marockých domácností a to jen několik týdnů před začátkem měsíce Ramadán, kdy tradičně poptávka po potravinách výrazně stoupá.

ZÁVISLOST NA DOVOZU ENERGIE

Marocké království je z šesti největších ekonomik afrického kontinentu nejvíce závislé na dovozu energie. Uvádí se, že až 90 % energetického mixu je do země každoročně importováno ze zahraničí. Dovoz ropy, plynu a uhlí odpovídá hodnotě 6,5 % HDP země, ve srovnání s Jihoafrickou republikou nebo Egyptem se jedná téměř o dvojnásobek. Zvyšování cen fosilních paliv v kombinaci s nárůstem cen obilnin může Maroko stát odhadem 1 až 2 % státního příjmu.

Kromě dopadu na zahraniční obchodní výměnu budou mít vyšší ceny uváděných komodit také vliv na zvyšování deficitu marockého státního rozpočtu, jelikož řada těchto produktů je v rámci Maroka dotována (například plyn na vaření). Na druhé straně ceny pohonných hmot jsou v Maroku liberalizovány a ve spojitosti se stále se zvyšujícím se tlakem na růst mezd  to může posunout inflační křivku ještě o něco strměji nahoru.

NOVÉ EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI

Je potřeba zmínit, že sankce uvalené ze strany EU na Rusko a opatření mířící z druhé strany mohou nabídnout i exportní příležitosti pro mnoho afrických zemí včetně Maroka. Ze strany Maroka se může jednat o šanci na zvýšení exportu hnojiv do Evropy, kde dlouhou dobu soutěží právě s Ruskem. Marocký export ovoce, zeleniny a například ryb může částečně kompenzovat pozastavené dodávky z EU do Ruska.

afrických ekonomik patří ta marocká k těm, které mají poměrně nízký zahraniční dluh. Zvyšující se ceny ropy, plynu a obilnin budou samozřejmě znamenat určité komplikace i pro Maroko, ale v daleko větší míře ohrozí ty africké státy, které již v důsledku pandemie covid-19 byly nuceny své zahraniční zadlužení zvyšovat v předchozích letech.


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688