mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  18.03.2022 11:13:00

Aktuální opatření na Kypru - COVID-19 - Od 8.3. 2022 platí nová pravidla při pobytu na Kypru

COVID-19: Aktuální opatření na Kypru

18.03.2022 / 11:00 | Aktualizováno: 18.03.2022 / 11:13

Od 21.02.2022 platí pro cesty na Kypr opět rozdělení zemí podle barev - zelená (zelená a oranžová podle ECDC), červená (červená a tmavěčervená podle ECDC) a šedivá. V tuto chvíli jsou všechny země EU červené.
Od 8.3. 2022 platí nová pravidla při pobytu na Kypru


 

1/ VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Cesty na Kypr za účelem turismu jsou umožněny.

Od 1. března jsou země rozděleny do skupin podle barev – zelené, červené a šedé. ČR je červená:

1. OČKOVANÉ OSOBY A PO PRODĚLANÉM COVIDU-19

- musí pouze vyplnit Cyprus Flight Pass méně než 48 hodin před odletem. Nejsou nutné žádné testy.

očkovaný znamená: max 9 měsíců po 2. dávce vakcíny (i jednodávkové vakcíny max. 9 měsíců po jediné dávce); nebo po aplikaci posilovací dávky (tzv. booster - 3. dávka u dvoudávkové, druhá dávka u jednodávkové vakcíny). U dětí do 18. let stačí dvě dávky bez časového limitu.

prodělaný covid znamená - alespoň 11 dní a ne více než 180 dní po prvním pozitivním testu.

2. NEOČKOVANÉ OSOBY (bez očkování, pouze po 1. dávce dvoudávkové vakcíny nebo více než 9. měsíců po druhé dávce dvoudávkové či jediné dávce jednodávkové vakcíny)

- ze zelených zemí - Vyplněný Cyprus Flight Pass, PCR test max. 72 hodin před odletem nebo antigenní test max. 24 hodin před odletem.

- z červených zemí - Vyplněný Cyprus Flight Pass, PCR test max. 72 hodin před odletem nebo antigenní test max. 24 hodin před odletem, PCR test po příletu na letišti (placený cestujícím)

Výše uvedená pravidla přehledně na portálu pio coronavirus nebo na stránkách Cyprus Flight Pass

Rozdělení zemí do jednotlivých kategorií průběžně aktualizuje kyperské ministerstvo zdravotnictví (Epidemiological risk assessment of countries concerning COVID-19).

Upozorňujeme, že pravidla vstupu do země se mohou lišit od pravidel leteckého dopravce pro vstup na palubu letadla. Proto prosíme před odletem vždy zkontrolujte pravidla dané letecké společnosti.

Dotazy k vyplňování "Cyprus Flight Pass" lze směrovat od 8:00 do 20:00 (UTC+2) na telefonní čísla z Kypru: 1474, ze zahraničí: +357 22 285 757. Písemné dotazy na https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us.

Další informace o podmínkách cest na Kypr naleznete na stránkách kyperského Ministerstva turistiky nebo kyperské Tiskové a informační kanceláře.

Telefonní linky (PDF, 66 KB) v souvislosti s Covid-19.

 

- Pohyb mezi jižní a severní částí Kypru

Přechody mezi jižní a severní částí Kypru jsou otevřeny. Jako osobní doklad je uznáván OP nebo CP.

1/ Plně očkované osoby mohou přecházet vnitřní hranici bez testu. Neočkované děti ve věku 5-11 let s testem (PCR nebo antigenním) platným 7 dní.

2/ Neočkované osoby od 12 let (sem patří i osoby bez posilovací dávky, u nichž uplynula doba od 2. dávky delší než 9 měsíců) – PCR test platný 72 hodin nebo antigenní test platný 48 hodin.

3/ Pravidla pro přechod vnitřní hranice platí pro turisty, kteří na jižním Kypru strávili alespoň 10 dní.

- Pravidla pro vstup na sever Kypru letecky nebo lodí:

1/ Všichni jsou povinni vyplnit DTD (Digitální cestovní dokument): http://www.guvendekalkktc.com/

2/ Očkovaní (dvě dávky - do 9 měsíců po druhé dávce; po aplikaci boosteru) a ti, co prodělali covid (180 dní) – není nutný test

3/ Neočkovaní - podmínkou vstupu je PCR test do 72 hodin před odletem nebo antigenní do 24 hodin před odletem, 5denní karanténa a test po ukončení karantény.

Informace:

http://saglik.gov.ct.tr/TRAVEL-RULES

https://pio.mfa.gov.ct.tr//assets/2022/02/20220202-EN-BulasiciHastaliklarUstKomiteKararlari.pdf

Vzhledem k nepravidelně se měnící situaci však není zaručeno, že i při splnění výše uvedených podmínek bude turistům z jižního Kypru umožněn přechod na severní Kypr.

- Pohyb po severním Kypru:

Pro vstup do všech vnitřních prostor (vyjma supermarketů, obchodů a bank) jsou dvě dávky vakcíny (u Johnsona 1 dávka) považovány jako nedostačující. Do těchto prostor (restaurace, kavárny, bazény, výstavy, hotely atd.) je vyžadována aplikace posilující dávky. Osoby bez ní nebudou vpuštěny. Pro vstup do supermarketů, obchodů a bank navíc budou osoby bez posilující dávky povinny předložit negativní test (72 hodin PCR, 48 hodin antigenní)

 

2/ DOPRAVA

Podmínky návratu do ČR jsou stanoveny ochrannými opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přinášíme na webových stránkách MZV ČR.

V současné době létají z Prahy na Kypr letecké společnosti (např. Austrian Airlines, Lufthansa, Aegean...) pouze s přestupem.

Pohyb po Kypru je možný veřejnou dopravou - autobusy.

 

3/ OPATŘENÍ NA KYPRU

- obchody jsou otevřeny

- platí povinnost nosit roušku v uzavřených prostorách i venku na veřejných místech pro všechny obyvatele nad 6 let věku

 

- "SafePass" zahrnuje:

a/ očkovací certifikát po ukončeném očkování (ne déle než 7 měsíců po 2. dávce; očkování se 3. dávkou)

b/ certifikát prokazujícím prodělané onemocnění covid-19 ne déle než 90 dní

c/ antigenní test nebo PCR test

- SafePass není nutný při návštěvě supermarketů, obchodů, lékáren, "večerek" provozoven menších než 100m2, není nutný ani na plážích, v parcích, lineárních parcích, na přírodních stezkách

- SafePass na tzv. "low risk" místech - divadla, školy, nákupní centra, banky, archeologická a historická místa, muzea, hřiště - očkovaní nebo s proděláním covidu bez testu, neočkovaní starší 6 let s testem (PCR nebo antigen; platnost 72 hodin)

- Safe Pass na tzv. "middle risk" místech - zábavní podniky, restaurace, kavárny, bary atd. pro méně než 150 osob, veřejná doprava, hotely, kasína, stadiony, posilovny, kadeřnictví - očkovaní nebo s proděláním covidu bez testu, neočkovaní s testem (PCR platnost 72 hodin, antigen platnost 48 hodin, děti 6-17 let jakýkoliv test platnost 72 hodin)

- SafePass na tzv. "high risk" místech - zábavní podniky, restaurace, kavárny, bary atd., pro více než 150 osob - očkovaní nebo s proděláním covidu s testem (PCR platnost 72 hodin, antigen platnost 48 hodin, děti 6-17 let jakýkoliv test platnost 72 hodin); neočkovaní s testem (PCR platnost 48 hodin, antigen platnost 24 hodin, děti 6-17 let jakýkoliv test platnost 72 hodin)

 

- PRO TURISTY PLATÍ POVINNOST PROKÁZAT SE CYPRUS FLIGHT PASSEM V TIŠTĚNÉ NEBO ELEKTRONICKÉ PODOBĚ. Cyprus Flight Pass platí prvních 7 dní pobytu. Od 7. dne po příletu (den příletu je dnem 0) musí turisté splňovat jednu z podmínek lokálního Safe Passu - očkovací certifikát, certifikát o prodělání covidu nebo test (antigenní či PCR).

- Turisté se kromě Cyprus Flight Passu musí prokázat také OP nebo CP a prokázat, že nejsou kyperští rezidenti – letenkou, dokladem o ubytování.

 

Cestovní protokol naleznete zde: https://www.visitcyprus.com/files/Covid19/COVID-19_Destination_Protocol-18feb22newb.docx.pdf

 

4/ ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Cyprus Flight Pass

Telefonní linka pro podezření na nákazu COVID-19 a zajištění testování: 1420 (24 hodin)

Obecné informace ke koronaviru: 1450 (non-stop) nebo 1412 , 1474 (Po-Pá 8-20h)

Informace k zaměstnání a podnikání: 1433 (Po-Pá 8-20)

Trasování a nahlašování blízkých kontaktů: 22771923, 22514264, 22514258, 22514259 (Po-Ne 08:00-00:00)

Kyperský vládní portál ke COVID-19 v řečtině (aktuální) a angličtině (se zpožděním).

 

5/ NÁVRAT DO ČR

Kyperská republika spadá od 08.11. dle rizikovosti do skupiny tmavě červených zemí. Odlet z Kypru do ČR je umožněn. Podrobné informace v našem článku.

Od 01.08.2021 není na mobilních testovacích místech umožněno provést zdarma antigenní test osobám starším 16 let, které mohou být očkovány.

Seznam akreditovaných laboratoří provádějících antigenní (rapid) test na onemocnění Covid-19 individuálním zájemcům: Rapid antigen testing units. Antigenní testy provádějí i licencované lékárny (lékárny s přístupem do kyperského systému elektronických certifikátů - jejich seznam dosud nebyl zveřejněn). Max. cena byla stanovena na 10 €

Seznam akreditovaných laboratoří provádějících molekulární PCR test na onemocnění Covid-19 individuálním zájemcům naleznete zde: List of private labs for PCR test.

 

6/ KONTAKTY

 

Spojení na Velvyslanectví ČR v Nikósii:

Telefon +357 22 421118
Fax +357 22 421059
Email nicosia@embassy.mzv.cz
Webové stránky www.mzv.cz/nicosia

Užitečné informace o cestování v rámci zemí Evropské unie lze nalézt na stránkách Re-open EU

Všem českým občanům doporučujeme zaregistrovat se v systému DROZD, jehož prostřednictvím jsou zasílána zásadní upozornění a varování.

Ve velmi urgentních případech (ohrožení života, nebo zdraví) lze mimo pracovní dobu volat i na krizovou linku konzulární pomoci +357 99 356 380.

přílohy

Telefonní linky - 65 KB PDF (Acrobat dokument) 7.12.2020
https://www.mzv.cz/file/4160782/hotlinesEN.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688