mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  17.03.2022 01:00:00

Balíček Fit for 55 může přispět ke snížení závislosti na ruské ropě a plynu

Balíček Fit for 55 může přispět ke snížení závislosti na ruské ropě a plynu

Balíček Fit for 55 může přispět ke snížení závislosti na ruské ropě a plynu

Ministryně a ministři životního prostředí členských států EU se shodli, že balíček Fit for 55 může být klíčem pro posílení energetické nezávislosti celé Unie. Na zasedání Rady pro životní prostředí diskutovali také o novém systému obchodování s emisními povolenkami v silniční dopravě a sektoru budov a o tom, jak zajistit, aby opatření neměla sociální dopady na nejchudší skupiny obyvatel. Delegaci ČR vedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Ministři se vrátili k diskuzi o balíčku legislativních návrhů Fit for 55, jehož cílem je snížit do v EU do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o 55 %. Jedním z navržených opatření je vytvořit nový systém obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) pro sektor budov a silniční dopravy, což by ale mohlo mít významné sociální dopady. Francouzské předsednictví se proto rozhodlo zaměřit diskuzi právě na tento aspekt, konkrétně na Sociální klimatický fond, který by měl výše uvedené dopady zmírnit.

„Chápu, že pro splnění klimatických cílů k roku 2030 bude potřeba snižovat emise nejen v průmyslu, ale i v silniční dopravě a sektoru budov. Návrh Komise navíc diskutujeme v době nebývalého růstu cen za energie. Musíme proto využít všechna opatření, aby tyto změny nedopadly na zranitelné skupiny obyvatel. Jednou z možností by měl být i navrhovaný Sociální klimatický fond,“ vysvětluje ministryně Hubáčková.

Ministři životního prostředí se také shodli na společné pozici členských států EU k nařízení o bateriích a odpadních bateriích. Návrh byl předložen v prosinci 2020. Jeho cílem je zvýšit environmentální udržitelnost baterií v celém životním cyklu, zejména v souvislosti s očekávaným rozvojem elektromobility.

„Dnes se podařilo schválit pozici Rady pro jednání s Evropským parlamentem. Díky návrhu nového nařízení bychom měli zvýšit celkové využívání vzácných materiálů z odpadních baterií a začít důsledně recyklovat všechny baterie, od těch nejmenších až po baterie v elektromobilech,“ dodává ministryně Anna Hubáčková.

Výsledný kompromis podpořila i Česká republika. Francouzské předsednictví tak může v nadcházejících týdnech zahájit vyjednávání s Evropským parlamentem.

Na programu jednání byla i diskuze ohledně legislativního návrhu, který by měl upravovat dovoz a vývoz produktů spojených s odlesňováním a znehodnocováním lesů. Ministři diskutovali o rozsahu návrhu a shodli se na potřebě jasně nastavit definice základních pojmů.

Ministryně Hubáčková využila cestu do Bruselu i k dalším jednáním, a to i s ohledem na blížící se české předsednictví v Radě EU. Zúčastnila se jednání se zástupci nevládních organizací (tzv. Green Ten Meeting). Setkala se i s českými poslanci Evropského parlamentu. Absolvovala také setkání s komisařem pro životní prostředí Virginijusem Sinkevičiusem a také se svými protějšky z Francie, Švédska, Německa, Nizozemska, Slovenska a Bulharska.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Životní prostředí:

Po 10:00  Dnes si připomínáme Den Země chmi.cz (ČHMÚ)
So   8:45  Výrobci papíru se snaží o udržitelnost priorita.cz (Priorita.cz)
Pá 15:33  Recyklace elektroodpadu šetří planetu Město Jičín (mujicin.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688