Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Komodity  |  18.03.2022 12:09:29

3 miliony barelů ruské ropy a ropných produktů denně

Rusko je komoditní velmoc, která celosvětově vyváží obrovské množství materiálů. Jeho invaze na Ukrajině výrazně omezuje tento export, protože se Rusko stále více izoluje od globální ekonomiky v důsledku protiruských sankcí. Následkem toho dochází ke znatelnému růstu cen jednotlivých komodit na světových trzích. Rusko je po Saudské Arábii druhým největším exportérem ropy. Evropské země, jako Německo, Polsko a Maďarsko patří mezi ty, které jsou nejvíce vystaveny hrozbě omezení ruské ropy, protože mají rafinérie závislé na dodávkách ropovodem z Ruska a může pro ně být těžké hledat alternativy. Evropský trh je obecně nejvíce vystaven negativním dopadům omezení ruské ropy a byl napjatý již před invazí. Aby Evropská unie snížila rizika pro svou energetickou bezpečnost, plánuje letos omezit potřeby regionu na dovoz z Ruska o dvě třetiny.

Německo je krom toho ještě obzvláště závislé na ruském plynu. To by mohla být příležitost pro vývozce zkapalněného zemního plynu, jako jsou USA a Katar. Vyšší ceny plynu nejen zvyšují výdaje domácností za energii, ale zvyšují i inflaci tím, že zvyšují výrobní náklady na produkci zboží. Některé země jako Německo a Itálie proto uvažují o prodloužení používání uhelných elektráren, což by mohlo v krátkodobém horizontu bránit zeleným cílům. 

Všichni producenti ropy mají z aktuálního nárůstu ceny ropy prospěch. Snahou kartelu OPEC bude tuto cenovou hladinu ropy stabilizovat a udržet. Hlavním nástrojem této strategie bude přizpůsobení těžebních limitů v rámci kartelu, tak aby na světových trzích nebyl předpoklad přebytku zásob ropy. Na rostoucích cenách ropy naopak tratí spotřebitelé od motoristů po letecké společnosti. Mezi současné klíčové otázky patří, zda evropské rafinerie sníží zpracovatelské sazby, zda se podaří najít alternativní dodávky ropy a kolik ruských dodávek je vlastně přesměrováno do Asie. 

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) by kvůli nižším dodávkám ropy mohly už příští měsíc chybět 3 miliony barelů ruské ropy a ropných produktů denně. IEA snížila odhad celosvětové poptávky po ropě na 2. až 4. kvartál letošního roku o 1,3 milionu barelů denně. IEA rovněž snížila odhad růstu poptávky po ropě na celý letošní rok o 950 tisíc na 2,1 milionu barelů denně. Celková poptávka by se tak měla pohybovat kolem 99,7 milionu barelů denně. Z toho plyne, že poptávka bude už třetím rokem pod úrovní, kde byla před pandemií. Růst cen komodit a sankce proti Rusku bohužel znatelně zhoršují jakékoliv vyhlídky růstu globální ekonomiky

Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to 

Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to

19.03. 00:23  . . . (Josefff)
19.03. 00:11  . . . (Josefff)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688