Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  18.03.2022 09:27:49

Dostane Fed americkou ekonomiku do recese?

Dostane Fed americkou ekonomiku do recese?

Jan Berka
09:27 18. března 2022

Klíčové body

  • Podle aktuálního naladění trhů by proces zvyšování sazeb mohl být ještě rychlejší, než jak naznačuje prognóza Fedu.
  • Pravděpodobnost navýšení amerických sazeb o 50 bazických bodů je nejvyšší u červnového zasedání.
  • Tržní výhled sazeb Fedu i eurodolarové futures naznačují možnost snížení úroků už v roce 2024.
Zdroj: Depositphotos

Americké úrokové sazby by se dle aktualizovaného výhledu Fedu měly letos posunout k hranici 2 %. V roce dalším by pak měly překonat odhadovanou úroveň neutrální úrokové sazby. Jestřábí výstup z březnového zasedání měnového výboru se podepsal zejména na dluhopisovém trhu. Jeho vývoj posledních dní však nenaznačuje nic dobrého.

Fed ve své aktualizované prognóze pracuje s robustní kondicí americké ekonomiky. Trh práce je výrazně napjatý, dle slov guvernéra Fed Powella dokonce až nezdravě. I proto centrální banka odstartovala proces frontloadování úrokových sazeb. Ty by se dle prognózy měly letos dostat těsně pod hranici 2 %. V roce dalším by pak měly překonat úroveň 2,5 %, kde by se měly udržet až do konce roku 2024. K utažení měnověpolitických podmínek by měl vedle sazeb přispět i program kvantitativního utahování, pravděpodobně oznámený na květnovém zasedání Fedu.

Síla současných proinflačních tlaků byla podpořena rychlým otevřením americké ekonomiky po pandemii, kde sehrála klíčovou roli měnová a fiskální podpora. V obou případech byla podpora velmi dlouhá, což se nutně podepsalo na nejvyšší inflaci za posledních 40 let. Fed podle nás v otázce měnověpolitické normalizace zaspal, což vyústilo v nutnost rychlého postupu během letošního roku.

Podle aktuálního naladění trhů by proces zvyšování sazeb mohl být ještě rychlejší, než jak naznačuje prognóza. Futures sazeb Fedu se po středečním zasedání měnového výboru posunuly nad hranici 2 %, konkrétně do pásma 2-2,25 % ke konci letošního roku. Trhy tak zaceňují ještě intenzivnější proces zvyšování sazeb. Z hlediska distribuce trh očekává zvýšení sazeb o 25 bodů v květnu. V červnu je pak vyšší pravděpodobnost hiku o 50 bodů. V dalších termínech zasedání Fedu, tedy v červenci, září, listopadu a prosinci, trh pracuje s návratem k navyšování úroků po 25 bodech.

Agresivnější výhled vývoje sazeb jsme pozorovali i na americké výnosové křivce. Ta si prošla tzv. medvědím zplošťováním, které je taženo růstem středních splatností předbíhajících ty delší, které rostou pomaleji, případně mohou i klesat. Ještě více tak vzrostlo riziko inverze výnosové křivky, která je považována za indikátor možné recese v nadcházejících letech. Spread mezi výnosem dvouletého a desetiletého bondu krátce klesl pod 20 bodů, u pětiletého a třicetiletého instrumentu pak pod 25 bodů. U sazeb OIS swapů – konkrétně tenorů pět a třicet let – se spread dostal dokonce do záporu, a potvrdil tak obávanou inverzi.

Zdroj: The Macro Compass, Twitter Alfonso Peccatiello
Zdroj: The Macro Compass, Twitter Alfonso Peccatiello

A není to pouze inverzní výnosová křivka, která vysílá varovné signály. Z historického hlediska víme, že v dobách, kdy Fed prognózoval posun úrokové sazby nad její neutrální úroveň, následoval propad ekonomiky do recese. Stalo se tak v době dot-com krize a poté během finanční krize 08/09, jak ukazují šedé plochy na grafu níže.

Zdroj: Corner Stone Macro, Twitter Roberto Perli
Zdroj: Corner Stone Macro, Twitter Roberto Perli

Samozřejmě ne každá inverze výnosové křivky znamená recesi. Celkově je ale patrné, že dluhopisový trh počítá s tím, že rychlost zvyšování amerických sazeb povede k přiškrcení budoucího růstu. Prognóza Fedu tomuto výhledu příliš neodpovídá, ať už jde o růst či výhled míry nezaměstnanosti. Implikované sazby z futures trhu Fed Funds Rate naznačují snížení úroků už v roce 2024. A tento výhled potvrzují i záporné spready eurodolarových futures mezi prosincem 2023 a 2024 a prosincem 2024 a 2025.

Aniž bychom chtěli být proroky nejhoršího, současná situace je z našeho pohledu o něco negativnější, než jak ji popisuje Fed. Riziko citelného zpomalení je velké. Vstupují do něj dále trvající omezení na straně nabídky, která jsou nově umocněna dopady války na Ukrajině. Rizikem je i opětovné zhoršení covidové situace v Číně. Na straně poptávky je pak vedle vyšších sazeb i omezení z titulu očekávaného nárůstu cen komodit, ale i zhoršení spotřebitelského sentimentu.

Bude zajímavé sledovat, zda se tyto aspekty projeví v následující prognóze Fedu, tedy v červnové, nebo si centrální banka udrží svůj aktuální optimismus…

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1067 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 98,13 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0984 do 1,1118 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,77 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,38 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,60 až 24,94 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,17 do 22,66 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , ČSÚ, Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688