OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.04.2022 15:47:14

Velká Británie: Cenová válka tlačí ceny pojištění bydlení dolů

Ve Velké Británii byl zaznamenán klesající trend pojistného účtovaného za pojištění domů a domácností, což je přičítáno nejen vlivu pandemie covidu-19, a také cenové válce panující mezi webovými srovnávači a pojišťovnami.

Přes snižující se ceny je očekávána volatilita sazeb v následujících měsících roku 2022. Pojistitelé budou nuceni uplatnit nová pravidla pro pricing (FCA), jak předpokládá aktuální report Consumer Intelligence. Za posledních 12 měsíců během roku 2021 kleslo pojistné za pojištění bydlení o 8,2 %. Loňské průměrné roční pojistné za dům a domácnost činilo 138 liber.

„Více lidí zůstávalo v posledním období častěji doma na delší čas. To odrazovalo lupiče od „výprav“ do domácností, a také ubylo škod způsobených vytékající vodouvodovodu, protože na případné defekty nebo závady mohli obyvatelé domácností reagovat velmi rychle,“ shrnula hlavní poznatky z předchozích měsíců Harriet Devonald, expertka na cenotvorbu ve společnosti Consumer Intelligence. „Současně to, co sledujeme v segmentu webových srovnávačů, lze nazvat už cenovou válkou, rozpoutanou několika poskytovateli, jejichž strategie je na distribuci přes tyto platformy založena. Ty nyní opravdu usilují o růst portfolia. A tento atak donutil k reakci i některé velké hráče na trhu, aby udrželi krok a uhájili své zákazníky.“

Harriet Devonal ovšem očekává, že ceny zase půjdou vzhůru v souvislosti s novými normami pro ceny při pokračování smluv a u nových smluv. Nicméně nelze odhadovat, do jaké míry. Podle ní nová pravidla pro cenotvorbu v Británii (FCA) postihnou bolestivěji právě segment domů a domácností v porovnání s auty. Současně ztráty mezi pojistiteli se budou lišit navzájem, protože bude záležet na tom, jak „staré“ kmeny kdo obhospodařuje.

Od okamžiku, kdy Consumer Intelligence poprvé začala sbírat data v únoru 2014, zaznamenalo pojistné za bydlení pokles o 6,9 %. Redukce byla výraznější ve skupině vlastníků domů do 50 let (-8,9 %) než u majitelů objektů k bydlení nad 50 let (-4,5 %). Nejnákladnějším regionem zůstává i nadále Londýn, kde činí průměrné pojištění domu a domácnosti 193 liber ročně. To je zhruba o třetinu více, než v oblasti Jihovýchod s druhým nejvyšším průměrným pojistným (145 liber ročně). Naopak nejlevněji vyjde pojištění bydleníregionu Severovýchod (123 liber ročně). Pojistné pokleslo v roce 2021 ve všech regionech, přičemž dvojciferný propad byl zaznamenán v Yorkshire a Humber (-10,9 %) a v regionu Jihovýchod (-10,2 %). Na druhé straně Wales profitoval ze zlevnění nejméně (-3,9 %).

Novější nemovitosti se pojišťují levněji než starší. Byl-li objekt postaven v 21. století, činí průměrné pojistné 130 liber. Naopak, domy z viktoriánského období, anebo objekty postavené v letech 1850 až 1895, mají nejvyšší úroveň pojistného: v průměru 179 liber. Rozdíl je přirozeně dán potřebou vyšší údržby a vyššími náklady na materiál v případě starších budov. Objekty postavené v letech 1970 až 1985 a vybudované v následujícím období 1986-2000 zaznamenaly největší pokles cen během 2021 o 9,8 %, resp. 9 %.

Zdroj:
www.insurancebusinessmag.com/uk/news/home-property/price-war-driving-home-premiums-downward-trend-320772.aspx

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)

Přečtěte si také:

06.02.2024Amazon končí s pojištěním ve Velké Británii OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
13.10.2015Sociální bydlení ve Velké Británii: Inspirace pro ČR? Ekonomický deník (Ekonomický deník)
22.06.2007Růst zásob tlačí cenu ropy dolů Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688