OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.03.2022 14:54:25

Google a Microsoft uklidňují pojišťovny. Nechtějí být konkurence

Americké technologické firmy krůček za krůčkem stále více „zabředávají“ do odvětví pojišťovnictví. Mnohým v oboru to přidělává starosti, zda Amazon, Google či Microsoft nevstoupí na trh oficiálně jako další hráči. Podle hlasů ze Silicon Valley to však není na pořadu dne. Podle svého vyjádření se šéfové globálních technologických gigantů nevidí jako „nepřátelé“ a konkurenti, ale spíše jako partneři pojišťoven.

Microsoft má v mnohých oblastech prakticky monopolní postavení a z technologického hlediska je naprostá špička. Z těchto důvodů nemají velcí pojistitelé téměř žádnou jinou šanci než s americkým gigantem kooperovat. Microsoft spolupracuje s Allianz, s AXA řeší evropskou platformu pro zdravotní zabezpečení. Cloudová řešení koncernu Microsoft využívají velcí hráči, jako jsou Mnichovská zajišťovna nebo Debeka. I německá asociace pojišťoven GDV v současné době technologii testuje.

Jak se v praxi osvědčuje cloudové pojištění, ukazují Lemonade nebo Wefox. Podle Manuela Holzhauera, vedoucího divize Industry Executive Insurance v německém Microsoftu, jde o to zvládnout efektivně zpracovávat neskutečná množství dat, jež mají pojišťovny k dispozici. Holzhauer ale současně na partnerském kongresu pojišťovacích fór v Lipsku odmítl, že by Microsoft hodlal vstoupit do přímé konkurence s pojistiteli.

Podobně se vyjadřuje i Lutz Kohler, vedoucí obchodních aplikací v německé pobočce Google. „Nevidíme sami sebe jako nepřátele, nýbrž spíše jako partnery pro obor pojišťovnictví. Například jako dodavatelé některých komponent různých pojišťovacích řešení.“ Současně ale varovně konstatuje: „Každý si musí vybrat. Buď je součástí něčeho, co jeho branži v čase změní, anebo bude změněn bez aktivní účasti.“ Přitom mluví z vlastní zkušenosti. Google utratil spoustu peněz investicí do insurtech firmy Oscar, která připravila o klidné spaní americké zdravotní pojišťovny. Stejně tak už vzniklo několik projektů, rovněž v cloudu, se subjekty v pojišťovnictví (například s Mnichovskou zajišťovnou).

Co se počítá: zákaznická zkušenost a ucelený ekosystém

Podle výstupů z World Insurtech Report 2020 posunuli technologičtí giganti laťku pro zákaznické zážitky během pandemie zase o kousek výš. Nabídli spotřebitelům zabezpečené procesy, reakce v reálném čase a intuitivní klientskou péči, a to vše ve ztížených „distančních“ podmínkách koronavirové krize. Ochota pojistníků sjednávat s nimi pojištění stoupla ze 16 % v roce 2016 na více než 36 % v lednu 2020, a dokonce na 44 % o tři měsíce později – v květnu 2020. Současně bylo loni 60 % jak pojišťoven, tak i insurtech mladých společností celosvětově zainteresováno na spolupráci s technologickými obry.

Zcela zjevně nastavily Amazon a Google svými ekosystémy nové standardy, ale je spíše nepravděpodobné, že by některý z nich chtěl vstoupit do pojišťovnictví hlouběji a vážněji. O tom pochybovali nedávno i členové tzv. Klubu pojistitelů (VersicherungswirtschaftClub) v Německu. Google by zřejmě začal mít problémy s úřady kvůli kartelu, pokud by přes vlastní vyhledávač postupoval poptávky na vlastní pojišťovnu. Tuto souvislost zmínil Carsten Schildknecht, šéf pojišťovny Zurich v Německu.

Amazon jde o krok dál než Google a Microsoft, přičemž zkouší strategii pokus-omyl. Naposledy způsobil pozdvižení se svou novou nabídkou pojištění pro malé a střední firmy (SME) ve Velké Británii. V polovině loňského roku vstoupil americký obr na indický pojistný trh s cílem prodávat za konkurenční ceny standardizované produkty povinného ručení třetích poskytovatelů. Projekt zdravotní pojišťovny Haven, společně sestavený v roce 2018 s Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, byl naproti tomu začátkem roku 2020 pozastaven. A konečně posledním počinem je projekt Amazon Insurance Accelerator přinášející pojistný balíček pro zákazníky Amazonu, jenž je zabezpečí pro případ majetkových škod nebo zdravotní újmy způsobených defektním produktem. Podle všeho není ani toto poslední slovo technologických obrů ve světě pojištění.

Zdroj:
versicherungswirtschaft-heute.de/maerkte-und-vertrieb/2021-12-02/google-und-microsoft-beruhigen-versicherungschefs-wir-sehen-und-als-partner-der-branche/

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688