Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.03.2022 14:23:07

Stratégové snižují své výhledy na evropské akcie. Rizika rostou

Stratégové snižují cíle na letošní evropské akciové trhy a odhadují, že hlavní akciový index pro tento region zakončí rok stagnací. Důvodem jsou rizika plynoucí z války na Ukrajině, prudce rostoucí ceny komodit i utahování politik centrálních bank.

Podle průměru 16 prognóz v měsíčním průzkumu Bloomberg letos Index Stoxx Europe 600 zavře na 488 bodech. Za měsíc, během kterého došlo k ruské invazi na Ukrajinu, prudkému nárůstu cen ropy a překvapivě jestřábímu tónu Evropské centrální banky, stratégové snížili svůj cíl v průměru o 3,7 % oproti předchozímu výhledu, přičemž některé prognózy jej snížily až o 12 %.

1

"Minulý týden jsme snížili náš cíl ke konci roku tak, aby odrážel nižší odhady růstu zisku na akcii, a použili jsme nižší násobek kvůli vyšší nejistotě," uvedl v písemných komentářích stratég Barclays Emmanuel Cau. Akcie budou i nadále řídit zprávy, sentiment a technické ukazatele, a to navzdory podstatnému zpomalení zisků a ekonomického růstu, který je nyní v trhu již naceněn, řekl. Stratégův nový cíl ke konci roku pro Stoxx 600 je 465 bodů, což je o 11 % níže oproti předešlému výhledu a o 5 % níže oproti úrovním, kde index letos otevíral.

Evropské akcie, které měly samy o sobě těžký začátek roku kvůli rostoucí inflaci a jestřábí otočce centrálních bank, jsou mezi těmi nejvíce zasaženými válkou vzhledem k jejich expozici na východní Evropu a Rusko. Navíc rostoucí ceny ropy a plynu zde vyvolaly obavy z recese, když se Evropa snaží snížit svou závislost na ruských zdrojích. S ohledem na tato makroekonomická rizika stratégové UBS vedení Nickem Nelsonem, kteří byli na začátku tohoto roku ohledně růstu zisků obzvláště optimističtí, snížili svou prognózu růstu zisku na akcii na rok 2022 téměř o polovinu na 8 % z 15 %.

2

A investoři také podnikají kroky. Březnový celosvětový průzkum manažerů fondů z Bank of America ukázal, že alokace do eurozóny za poslední měsíc klesly o 48 procentních bodů na čistých 18 % a poprvé od května 2020 byli investoři v regionu podvážení. Po letošním 11% propadu na Stoxx 600 očekává 50 % účastníků regionálního průzkumu BofA, že evropské akcie porostou alespoň o 5 % nahoru, zatímco třetina investorů vidí prostor pro další pokles trhu. Za největší riziko pro trhy vidí válku na Ukrajině, následně globální recesi a inflaci.

„Zpomalení růstu a rostoucí reálné výnosy dluhopisů vytvářejí nepříznivé makro pozadí pro evropské akcie,“ říkají stratégové BofA, kteří předpovídají, že se Stoxx 600 ve třetím čtvrtletí propadne na 410 bodů a na konec roku mají cíl 430 bodů.

Údaje EPFR Global naznačují, že evropské burzovně obchodované fondy (ETF) a podílové fondy zažily minulý týden největší odliv v historii. Ale nejpesimističtější výhled v průzkumu Bloombergu mají TFS Derivatives. Ti očekávají další 17% pokles z aktuální hladiny, tedy až na 380 bodů. „Na současné úrovni stále existuje riziko poklesu trhu, i když Stoxx 600 nedávno klesl o téměř 20 %,“ řekl Stephane Ekolo. „S vysokými cenami ropy, rostoucí a přetrvávající inflací, očekávaným zvýšením sazeb, normalizací měnové politiky a nakonec rusko-ukrajinským konfliktem nelze vyloučit recesi někdy koncem tohoto roku nebo začátkem toho příštího,“ řekl Ekolo.

Někteří stratégové jsou ale optimističtější. Mislav Matejka z JPMorgan snížil svůj cíl na Stoxx 600 na 500 bodů z 520 bodů, a tedy neočekává pokles akcií ze současných úrovní, zvláště ne v horizontu delším než jeden měsíc. "Riziko volatility zůstává vysoké," dodal.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688