David Jukl (Mercurius Pro)
Komodity  |  16.03.2022 12:17:08

Jak ruská invaze na Ukrajinu rozvrací globální potravinový systém

Válka v evropské obilnici si vybírá svou daň na světových dodávkách potravin.

Globální potravinový systém je v ohrožení, protože ruská invaze na Ukrajinu ohrožuje jednu z hlavních světových zásobáren chleba. Seznamte se s nejnovějším vývojem a jeho dalekosáhlými dopady:

Potravinová inflace

Válka na Ukrajině ohrožuje základní plodiny z klíčových evropských regionů, kde se pěstuje obilí, což znamená, že eskalace cen potravin, které již trápí spotřebitele na celém světě, by se mohla ještě zhoršit a zvýšit hrozbu plnohodnotné hladové krize. Organizace spojených národů varovala, že již tak rekordní celosvětové ceny potravin by mohly vzrůst o dalších 22 %, protože válka dusí obchod a snižuje budoucí úrodu.

Obiloviny jsou základními potravinami, které živí svět, přičemž pšenice, kukuřice a rýže představují více než 40 % všech spotřebovaných kalorií. Vyšší přepravní náklady, inflace energií, extrémní počasí a nedostatek pracovních sil ztěžují výrobu potravin. A nabídka se snižuje. Podle Mezinárodní rady pro obiloviny jsou zásoby obilí připraveny na pátý roční pokles v řadě. Válka na Ukrajině může ceny jen dále zvýšit a způsobit, že hlad dosáhne nebývalých rozměrů.

Celosvětové ceny potravin jsou na historických maximech, přičemž referenční index OSN vzrostl za poslední dva roky o více než 40 %. Potravinová nejistota se v tomto období zdvojnásobila a odhaduje se, že 45 milionů lidí je na pokraji hladomoru. Zemědělské trhy také prudce rostou. Pšenice, kukuřice a sójové boby se obchodují blízko mnohaletých maxim.

Potravinový protekcionismus

Vlády podnikají kroky, aby udržely dodávky potravin blíže k domácímu trhu, což pravděpodobně způsobí prodloužení potravinové inflace. Maďarsko, Indonésie a Argentina patří mezi skupinu zemí, které zavedly obchodní bariéry na vývoz zemědělských produktů od pšenice po kuchyňský olej ve snaze snížit domácí ceny a zajistit místní zásoby potravin poté, co ruská invaze vedla k všeobecné panice z jejich nedostatku. Rusko se k této vlně protekcionismu přidalo, když signalizovalo plány na omezení obchodu s některými surovinami. Hlavní ukrajinský vývozce potravin, společnost MHP SE, se zaměřil na zásobování ukrajinské armády a civilistů ve vybombardovaných městech.

Podle Steva Mathewse, vedoucího strategického oddělení společnosti Gro Intelligence, by omezení obchodu mohla způsobit ještě vyšší mezinárodní ceny v důsledku omezení globálních dodávek. "To značně zvyšuje obavy z inflace," řekl.

Ostatní světoví dodavatelé mohou podniknout kroky k doplnění chybějících zásob. Například Indie v posledních letech zvýšila dodávky pšenice, a pokud se konflikt protáhne, mohla by zvýšit vývoz na rekordních 7 milionů tun. Mnoho zemí, které by obvykle mohly vyrovnat nedostatek, se však samo potýká s problémy s produkcí. V Brazílii, která je hlavním dodavatelem kukuřice a sójových bobů, ochromilo úrodu sucho. Suché počasí v loňském roce zničilo také pole v Kanadě a některých částech USA. Severoameričtí zemědělci by mohli současné ceny považovat za důvod, proč v příštích týdnech více sázet, ale bude trvat měsíce, než se tyto plochy sklidí.

Vstupní náklady pro zemědělství

Všechno, co se podílí na pěstování potravin, je stále dražší. Rusko, které je velkým dodavatelem všech hlavních druhů živin pro plodiny, vyzvalo počátkem tohoto měsíce domácí výrobce hnojiv, aby omezili jejich vývoz, což vyvolalo obavy z nedostatku vstupů pro plodiny, které jsou pro pěstitele životně důležité. Tento krok Ruska zvyšuje nejistotu na světovém trhu v době, kdy zemědělci v Brazílii - největším světovém dovozci hnojiv - již mají problémy se získáváním živin pro plodiny. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že jeho země bude dodávat hnojiva zemím, které mají s Ruskem "přátelské vztahy", ačkoli nejprve musí zajistit dodávky hnojiv pro domácí trh.

Ceny hnojiv ve světě prudce rostou kvůli problémům s dodávkami a výrobou. V Evropě již prudký nárůst cen zemního plynu - klíčové suroviny pro výrobu dusíkatých hnojiv - donutil některá zařízení omezit výrobu. Cena pohonných hmot, které zemědělci používají k vytápění chlévů a k provozu zařízení používaných k výrobě potravin, rovněž prudce roste. K napětí přispívají i sankce proti Rusku, které je hlavním dodavatelem energie do světa, a USA a Velká Británie přistoupily k zákazu dovozu ruské ropy a dalších ropných produktů.

"V současném prostředí vysokých cen budou mít zemědělci problémy s placením a/nebo získáním úvěrů, které potřebují na nákup vstupů," uvedl Alexis Maxwell, analytik agentury Bloomberg Green Markets. "Jakýkoli nedostatek hrozí omezením výnosů a kvality obilí, což zvýší tlak na ceny plodin."

Zásoby v oblasti Černého moře

Zdá se, že lodě s obilím se opět přesouvají z Azovského moře, vodní cesty, která se rozkládá mezi Ruskem a Ukrajinou a je spojena s Černým mořem. Ruský útok zpočátku uvedl světové dodávky pšenice a rostlinného oleje do chaosu, protože lodní doprava se v regionu zastavila. Černé moře je také vývozním místem pro důležitá hnojiva. Přesto obavy o bezpečnost posádky a pojistné odrazují majitele lodí od vysílání lodí na Ukrajinu nebo do Ruska a zákazy letů ztížily ruským námořníkům cestu na jejich lodě nebo návrat domů. Na Ukrajinu a Rusko připadá dohromady více než čtvrtina světového obchodu s pšenicí a pětina prodeje kukuřice.

Nákupní šílenství

Bojovat se závratnou rallye na zemědělských trzích není snadné, zejména pro země závislé na dodávkách ze zahraničí. Otřesy se šíří i na pulty obchodů a obavy z prudkého růstu cen slunečnicového oleje vyvolávají v Turecku silné nákupy. Dokonce i Indonésie, největší světový vývozce jedlých olejů, pociťuje napětí. Supermarkety omezily nákupy kuchyňského oleje na jedno balení na zákazníka a rodiny vodí své malé děti do fronty, aby mohly nakoupit více.

Obavy o zásoby potravin rostou také ve dvou nejlidnatějších zemích světa, Číně a Indii. Čínští odběratelé nakupují americkou kukuřici a sóju, aby si zajistili zásoby, protože Peking klade stále větší důraz na potravinovou bezpečnost. V Indii prudká rallye rostlinného oleje odvrací kupce, což je známkou destrukce poptávky, před kterou varovaly některé banky a analytici. Tato země je největším dovozcem jedlých olejů a spotřebitelé jsou na ceny velmi citliví.

Pokud zůstanou dodávky obilí z Černého moře přerušeny, vyžádá si to ještě výraznější přesměrování světového zemědělského obchodu, uvedl Mathews ze společnosti Gro Intelligence.

"Toto přesměrování bude bolestivé a bolest bude rozložena podle toho, jak velký je váš rozpočet na potraviny v poměru k vašemu celkovému příjmu nebo bohatství," řekl.

 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688