plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  16.03.2022 00:00:00

Plzeň: Vzhůru do oblak - Depo2015 připravilo novou interaktivní výstavu pro celou rodinu

Vzhůru do oblak. Depo2015 připravilo novou interaktivní výstavu pro celou rodinu

Po velkém úspěchu rodinné výstavy BLIK BLIK Tajuplný les přichystalo plzeňské DEPO2015 pro rodiny s dětmi další zážitkovou interaktivní expozici. Ta přivítá první návštěvníky 18. března a děti i dospělí se v ní dostanou doslova Vzhůru do oblak. Na ploše 450 m2 se rozvine fascinující cesta, která zájemce provede historií touhy lidstva po létání. Netradiční rodinný zážitek zpestří přes 20 interaktivních exponátů, díky nimž jim narostou křídla, stanou se vědci v laboratoři a prozkoumají, jak a proč létají ptáci i rostliny. Jako správní dobrodruzi vystoupají do výšin v horkovzdušném balónu, promění se v inženýry a jako astronauti se vydají ve vesmírné raketě vstříc mimozemským dobrodružstvím. Výstava Vzhůru do oblak potrvá do 31. srpna 2022.

Zdroj foto: Depo2015

Zdroj foto: Depo2015

Pomyslná cesta k oblakům povede přes čtyři tematické okruhy. V prvním snovém a mytologickém okruhu se návštěvníci setkají s pověstí o Ikarovi s velkou projekční interaktivní stěnou nebo zvukovou instalací v oblacích. Druhá část inspirovaná přírodou je probudí ze snu. Prostřednictvím počítačové hry a mechanických modelů mohou získat představu o tom, jaké je to létat jako pták. Vyzkouší si, jak fungují ptačí křídla a potvrdí si své závěry v letecké laboratoři. Ve třetím okruhu se už návštěvníci doslova odlepí od země. Za pomoci vynálezů a fyzikálních zákonů vypustí horkovzdušný balón, zkusí si používat křídla ve vzduchovém tunelu nebo se seznámí s příběhy letců a vynálezců. To vše je připraví na závěrečnou čtvrtou část, kde se coby inženýři postarají o start vlastní vesmírné rakety nebo se pokusí zkonstruovat letadlo, které z letištní ranveje dokáže uletět tu nejdelší vzdálenost.

„Výstava je koncipována tak, aby si ji užili malé děti i jejich rodiče,“ popsal Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015, a dodal: „Hlavně první snová část nadchne i ty nejmenší. Určitě budeme rádi, když se rodiny ve výstavě budou snažit spolupracovat a vymýšlet společná řešení. Rodiče tak mohou dětem pomoci stavět letadla a rakety, vymýšlet ten nejlepší tvar křídel nebo si společně zasoutěžit. Při putování naší výstavou navíc naleznou odpovědi na spoustu často kladených zvídavých otázek svých dětí.“ Expozicí bude návštěvníky provázet lektor, který dětem nejen odvypráví příběhy o touze po létání, ale zároveň bude připravený jim v případě potřeby také poradit a pomoci při ovládání složitějších interaktivních exponátů.

Vizuál výstavy Vzhůru do oblak

Vizuál výstavy Vzhůru do oblak

Samotnou expozici doplní víkendový doprovodný program s tematickými workshopy. Na nich si budou moci návštěvníci vyrobit několik typů malých letadel a jiných létajících předmětů. Workshopy se budou odehrávat poblíž výstavy v kreativní pojízdné zóně KPZ každý víkend a ve státní svátky od 10 do 17 hodin. Není potřeba se na ně jakkoli registrovat. Cena pro všechny zájemce je v hodnotě příspěvku na materiál 50 korun.

Výstavu Vzhůru do oblak DEPO2015 otevírá spolu s nově rekonstruovanou kavárnou. Návštěvníci výstavy tak budou mít možnost strávit další příjemný čas u kávy a něčeho dobrého, zatímco se jejich děti zabaví v dětském koutku, na venkovním pískovišti nebo si třeba projdou Industriální stezku, která je coby stopovací hra taktéž určena dětem.

Výstava je otevřena ve všední dny od 14 do 18 hodin, o víkendech, státních svátcích a školních prázdninách od 10 do 18 hodin. Vstup do výstavy je organizován po hodinových intervalech ve skupině 30 osob. Návštěvníci si tak mohou předem zakoupit vstupenky na daný den i hodinu. Prostor výstavy je bezbariérový, přístupný i s kočárkem.

Novou expozici Vzhůru do oblak připravilo DEPO2015 ve spolupráci s vídeňským dětským muzeem ZOOM a dětským interaktivním muzeem Sladovna Písek, kde byla výstava v obměněné podobě k vidění v roce 2020 pod názvem Leťme vysoko. Producenti a vývojáři expozice jsou pak společnosti UUUL a Objevárium.

Více informací na:
www.depo2015.cz

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 16. 3. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688