mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  15.03.2022 12:29:00

Hlavní město Jordánska plánuje rozsáhlou modernizaci

Hlavní město Jordánska plánuje rozsáhlou modernizaci

15.03.2022 / 12:21 | Aktualizováno: 15.03.2022 / 12:29

Ammánská radnice pracuje na nové strategii rozvoje města s výhledem na následujících pět let, jejímž hlavním cílem má být především zahájení transformace čtyřmilionové metropole ve „smart city“. Klíčovými pojmy jsou digitalizace a mírnění dopadů klimatických změn pomocí udržitelných řešení. Jednou z hlavních konkrétních výzev je přitom rychlý rozvoj systému ekologicky šetrné veřejné dopravy.

Ammánská radnice pracuje na nové strategii rozvoje města s výhledem na následujících pět let, jejímž hlavním cílem má být především zahájení transformace čtyřmilionové metropole ve „smart city“. Klíčovými pojmy jsou digitalizace a mírnění dopadů klimatických změn pomocí udržitelných řešení. Jednou z hlavních konkrétních výzev je přitom rychlý rozvoj systému ekologicky šetrné veřejné dopravy.

Takzvaný „velký Ammán“ se rozléhá na přibližně 800 km2, je rozčleněn na 22 čtvrtí a žije v něm přibližně polovina jordánské populace. Jeho radnice má ambice jít ve stopách technologicky nejrozvinutějších sídel v zemích Zálivu a plně zúročit svůj potenciál obchodní křižovatky mezi Asií, Afrikou a Evropou. Už nyní je přitom po Dubaji a Dauhá nejoblíbenějším sídlem pro regionální pobočky mezinárodních korporací v arabském světě, jehož je zároveň pátým největším městem. Rozhodujícím faktorem úspěchu přitom bude modernizace prakticky všech infrastrukturních sítí, které jsou nyní nejen technologicky zastaralé a nehospodárné, ale také s ohledem na rychlost rozvoje města i značně poddimenzované.

Nová strategie rozvoje by měla ve všech svých aspektech akcentovat trvale udržitelná řešení. Ammán se mj. v roce 2015 zapojil do projektu “C40 cities“, čímž se společně s dalšími světovými metropolemi zavázal k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Kromě dopravy je jednou z hlavních výzev snižování energetické náročnosti budov, v nichž se vzhledem ke klimatickým podmínkám v Ammánu téměř plynule přechází mezi klimatizací a vytápěním, přičemž téměř všechny stavby ve městě postrádají venkovní izolaci. Některé domy ale již přecházejí na ohřev teplé vody pomocí solární energie. Ammán má od roku 2019 ve spolupráci s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj zpracován vlastní Green City Action Plan (GCAP), jehož prioritnímu body jsou kromě snižování energetického zatížení také otázky zpracování pevného odpadu, šetrnější zacházení s vodou a městská doprava.

Zásadní posílení veřejné dopravy a využívání elektrobusů je součástí projektu inteligentního dopravního systému, který má být integrální součástí nové strategie a jehož cílem je snížit ekologické dopady, zmírnit dopravní zatížení města a zlepšit propojení se sousedními guvernoráty. Současný rozsah veřejné dopravy je nedostatečný, dle veřejných průzkumů i analýz mezinárodních organizací dokonce limituje řadu jeho méně majetných obyvatel a žen v možnosti cestovat do zaměstnání. První vlaštovkou jsou v loňském roce dokončené tři autobusové městské linky napříč širším centrem města s vymezenou jízdní dráhou a zastávkami. Cílem je i maximální využití digitálních řešení pro veřejnou dopravu, přičemž pro Ammán bude novinkou i elektronický systém jízdného a předplatného. Velkou výzvou je i odpadové hospodářství, objevují se první testovací pokusy s tříděním odpadu. Jeho recyklace by měla být dalším z témat připravované strategie, důraz by měl být kladen na produkci energie z bioodpadu.

Otázkou budou pro ekonomicky kolísající Jordánsko finanční zdroje pro takto komplexní a rozsáhlý veřejný projekt, zejména za situace, kdy zahraniční, respektive nearabské společnosti jsou dle stávajících pravidel z řady relevantních sektorů (včetně stavebnictví) téměř nebo zcela vyloučeny předem. Pokud budou ale současně realizovány slibované reformy v oblasti přístupu zahraničních investorů na trh a obecně zlepšování podnikatelského prostředí, nabízí se českým firmám široká škála příležitostí, např. v sektorech dopravy, energetiky či IT a obecně oblast udržitelných technologií.

Zuzana Benešová

ekonomická diplomatka ZÚ Ammán


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688