Export (export.cz)
Ze světa  |  15.03.2022 16:29:11

Portugalsko čelí kyberútokům, obranu mohou nabídnout i Češi

PORTUGALSKO ČELÍ KYBERÚTOKŮM. OBRANU MOHOU NABÍDNOUT I ČEŠI

Portugalské instituce a firmy se stávají stále více terči masivních kybernetických útoků. Vláda i soukromé subjekty si uvědomují dlouhodobý deficit v oblasti kyberbezpečnosti. Investice do jejího posilování tak přinesou příležitosti i pro české firmy.

Ilustrační foto Shutterstock

Počty kybernetických útoků zaznamenaných v Portugalsku se začaly významně zvyšovat v souvislosti s vypuknutím celosvětové pandemie covid-19 na jaře 2020, kdy bylo mnoho činností v různých oblastech nuceno migrovat do online prostoru. Zatímco v roce 2019 bylo podle údajů specializovaného útvaru pro kybernetické zločiny v rámci portugalské generální prokuratury v zemi hlášeno 193 případů, v roce 2021 se jednalo již o 1160 incidentů.

Letošní únorový útok na společnost Vodafone, k jejímž zákazníkům patří 4,1 miliónu portugalských domácností a firem, byl nejničivějším, který byl dosud v zemi proveden. Postihl především hlasové a datové mobilní služby a také televizní kabelovou síť. Provoz mobilních dat se společnosti podařilo během několika následujících hodin obnovit, nicméně plnohodnotná obnova sítě 4G trvala téměř 24 hodin. Vyřazeny byly i tísňové telefonní linky, které byly nuceny přejít na záložní telekomunikační síť. Výpadky hlásila také síť bankomatů Multibanco, která je společná pro všechny bankovní domy sídlící v Portugalsku.

Překotná digitalizace

Specializovaná firma Check Point Software uvádí, že za prudkým nárůstem kybernetického zločinu v Portugalsku stojí leckdy až překotný proces digitální transformace, který dává vzniknout velkému množství cest pro vedení útoků, aniž by mnohé instituce a firmy měly možnost se efektivně chránit. Každá portugalská firma tak byla v roce 2021 vystavena v průměru 881 pokusům o útok týdně, což bylo o 81 % více než v roce 2020. Jen během 2. pololetí loňského roku bylo až 2 705 útoků týdně zaměřeno na zdravotnické instituce. V případě velkých telekomunikačních firem, které dlouhodobě věnují investicím do kybernetické ochrany velkou pozornost, je počet pokusů o útok přibližně poloviční.

Podle odborníků dělala vláda v minulosti chybu, když v souvislosti s procesem digitalizace v řadě odvětví mluvila jen o jejích výhodách, ale nevěnovala dostatečnou pozornost výzkumu a osvětě ohledně stinných stránek a rizik spojených s pohybem v digitálním prostředí. Problémem je i nedostatečná legislativa a personální a materiální vybavení Justiční policie, která má problematiku kybernetického zločinu v gesci. Odborníci poukazují také na to, že stávající Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost (CNCS, obdoba českého NÚKIB) se věnuje primárně ochraně systémů ve veřejné správě. Volají proto po vzniku agentury, která by se zaměřila především na podporu a ochranu malých firem, jež nemají dost prostředků na investice do robustních systémů na ochranu před kyberútoky. Portugalsko by se také mělo mnohem výrazněji zapojit do mezinárodní spolupráce v oblasti kybernetické ochrany.

WebSummit: akce globálního významu

Digitalizace v Portugalsku bude v příštích letech bezesporu pokračovat. Jedná se o jednu z priorit vlády a výsledky tohoto procesu jsou pozitivně přijímány také ze strany občanů. Potřeba mnohem vyšších investic do systémů kybernetické ochrany také přináší řadu zajímavých příležitostí pro české firmy. Šanci prosadit se mají společnosti, které se věnují vývoji a implementaci hardwarových a softwarových prvků ochrany informačních systémů a sítí, specializované poradenské firmy a také subjekty, které testují bezpečnost IT prostřednictvím takzvaných etických hackerů.

Ideální příležitostí pro prezentaci svých řešení mají firmy ze sektoru kybernetické bezpečnosti na každoroční technologické konferenci WebSummit, která se bude konat v Lisabonu ve dnech 1. – 4. listopadu 2022. Jde o akci globálního významu, která daleko přesahuje portugalský trh.

Petr Klíma, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Lisabonu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688