Export (export.cz)
Ze světa  |  15.03.2022 12:52:00

Německo nutně potřebuje reformu zdravotnictví

Uplynulé dva roky, kdy se svět potýkal s pandemií koronaviru, ukázaly velké mezery v německém zdravotnictví. Ke konci roku 2021 sepsali lékaři, zdravotní sestry a vědci manifest, v němž po vzoru Švýcarska volají po zavedení jednotného plánu na zefektivnění lékařské péče i celého zdravotnického systému (tzv. Gesundheit2030). Ve 12 bodech představují spolkové vládě a ministerstvu zdravotnictví návrhy na zlepšení.

Ilustrační foto: Shutterstock

Koronavirová pandemie postavila systém německého zdravotnictví před největší výzvu posledních desetiletí. Čelil bezprecedentnímu nasazení lékařů i přetížení jednotek intenzivní péče. Potřeba reformy téměř ve všech oblastech spolkového zdravotnictví se stala zcela zjevnou. Spolková komora lékařů (Bundesärztekammer) předložila berlínské vládě manifest reforem, které již nelze odkládat a měly by se s podporou lékařské komory okamžitě začít prosazovat.

NEJEN EKONOMICKÁ EFEKTIVITA

Systém úhrady péče v nemocnicích musí vycházet především z požadavků na personál, jeho náklady, infrastrukturu nemocnice a technologické požadavky. Ne jako dosud pouze z ekonomické efektivity nemocnic. Reformu nemocničního systému úhrad musí doprovázet silnější reorganizace plánování nemocnic přizpůsobená regionálním potřebám. Odpovědnost za plánování nemocnic musí nést spolkové země. Úkolem spolkové vlády je připravit půdu pro celostátní koordinaci, rozvoj plánování nemocnic a více nadnárodní spolupráce. Rozvoj zdravotnické infrastruktury v jednotlivých spolkových zemích (zvláště v příhraničí) by mohl přinést jistě mnoho investičních příležitostí i pro české firmy.

Jen za posledních deset let došlo v nemocnicích k propadu investic o více než 30 miliard eur. V roce 2019 investiční potřeby dosáhly výše 6,2 miliardy eur, reálné finanční prostředky ale byly o více než 50 % nižší.

Spolková komora lékařů zatím čeká na návrh komplexní mezioborové reformy neodkladné péče. Zatím byl pouze zaveden jednotný postup vstupního hodnocení pro ambulantní pohotovostní léčbu v nemocnicích. Podpora mladých lékařů s rostoucí potřebou lékařské (a paliativní) péče v SRN vyžaduje zvláštní pozornost. Kromě výrazného nárůstu počtu studijních míst v oboru humánní medicíny je nutné, aby se zatraktivnily rámcové profesní podmínky na klinikách i praxích a aby se dařilo udržet mladé lékaře po absolvování specializační přípravy v kurativní medicíně.

ZÁJMY INVESTORŮ

Zdravotnictví v SRN se stále více stává středem zájmu institucionálních investorů, kteří spojují své investice s očekáváním zisku, a to i v ambulantní péči. Lékaři se ocitají v těžko řešitelném střetu zájmů, pokud chtějí na jedné straně plnit své profesní povinnosti, ale na druhé straně jsou vyvíjeny tlaky, aby svou lékařskou činnost již primárně nezaměřovali na blaho pacientů, ale v zájmu investorů.

Dříve platný sazebník poplatků pro lékaře (GOÄ) pochází převážně z roku 1982 a v roce 1996 byl pouze částečně upraven. Je tedy zcela zastaralý a neodráží dynamiku lékařského spektra služeb ani aktuální vývoj nákladů a cen. V roce 2010 požádala Spolková komora lékařů Asociaci zdravotních pojišťoven, aby předložila společně vypracovaný návrh nového sazebníku. Od té doby je stále ve fázi schvalování a úprav. Zdravotní dopady změny klimatu již přitom nejsou vzdálenou hrozbou, staly se globální realitou. Vlny veder se stále častěji objevují také v Německu, což může být smrtelné zejména pro starší lidi nebo pro ty, kteří již dříve onemocněli. Extrémní počasí přináší i další zdravotní rizika nebo nové patogeny. Ve spolkové a zemské klimatické politice musí být mnohem více než dříve zohledněny různé dopady změny klimatu na zdraví.

Během koronavirové pandemie odvedly zdravotnické orgány v Německu vynikající práci. Ukázaly se ale také již řadu let rozpoznatelné deficity ve struktuře i v personálním a technickém vybavení veřejného zdravotnictví. Zkušenosti z koronavirové pandemie jasně ukazují, že krizové řízení a schopnost reakce na krizi v Německu v případě pandemické situace je naléhavě nutné optimalizovat.

POTENCIÁL DIGITALIZACE

Digitalizace ve zdravotnictví má potenciál pozitivně přispět ke zlepšení péče o pacienty. Podmínkou musí být sladění digitalizace s potřebami zdravotnického systému, její implementace v transparentním a srozumitelném procesu a používání aplikací podle jejich skutečného přínosu. Zde se otevírá velká příležitost pro možné investice českých firem – ať už v oboru digitalizace, IT technologií, internetu věcí, HR atd.

Největší výzvou bude digitalizace lékařských karet pacientů a celkové zlepšení online přístupu k pacientům (včetně zdravotních pojišťoven) napříč celým Německem. V současnosti existují velké rozdíly i v rámci jednotlivých spolkových zemí. Ruku v ruce s plánovanou digitalizací následuje soběstačnost a nezávislost na exportu zdravotnického materiálu a léků z cizích zemí, především z Číny. Němci budou usilovat o přesunutí některých farmaceutických firem do Spolkové republiky, respektive do Evropské unie. Německo chce zároveň na evropské půdě prosadit požadavek, aby evropské farmaceutické firmy vyráběly lokálně v Evropě a nevozily léky a zdravotnický materiál z asijských zemí. To by mohla být další příležitost pro české firmy.

Tereza Petráňová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Berlíně


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688