Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Z domova  |  15.03.2022 12:59:29

Budoucnost doručování: V roce 2025 bude v Česku až sedm tisíc výdejních boxů

Praha, 14. března 2022

Trend výdejních boxů nabývá v posledních měsících na popularitě a bezkontaktní doručování se stane ještě žádanějším. Podle predikcí společnosti OX Point do roku 2025 trh vyroste dvojnásobně a po vzoru skandinávských zemí tak Česko výrazně zefektivní poslední míly při doručování. Ze služeb out of home delivery bude 75 procent koncových zákazníků v horizontu tří let vyzvedávat své zásilky právě ve výdejních boxech.

 

„Prvotní nízký zájem o výdejní boxy, které se na trhu objevily v roce 2014, se rapidně otočil až během pandemie covidu, kdy se doručovací boxy začaly v Česku masivně rozšiřovat a lidé si bezkontaktní služby velmi oblíbili. Nyní tak začíná přibývat automatizovaných výdejních míst a začíná závod o to, kdo český trh obsadí co nejdříve,” říká Zdeněk Vacek, spoluzakladatel a CEO nové sítě sdílených boxů OX Point.

Dnes český trh čítá přes 3,5 tisíc výdejních boxů a podle predikcí Zdeňka Vacka se počítá na trhu e-commerce ještě s masivním nárůstem počtu doručovacích schránek. „Poslední míle musí být efektivní a ekonomická pro koncového zákazníka, e-shopy i dopravce. V následujících třech letech se výstavba boxů ještě urychlí, platí to nejen o naší síti OX Point, ale i o dalších hráčích na trhu e-commerce. Počítám, že v roce 2025 bude tuzemský trh dvojnásobný a v Česku vznikne na sedm tisíc výdejních boxů. V přepočtu by tak připadal jeden doručovací box na 1 500 obyvatel,” říká Zdeněk Vacek.

Česká republika by se tak stala lídrem na světovém trhu a předčila skandinávské země, které jsou dosud na špici. Ve Finsku jeden box nyní připadá na 1 571 obyvatel, v Dánsku na 1 871 obyvatel a ve Švédsku na 2 300 obyvatel. V popředí světového trhu výdejních boxů se také drží Čína (jeden box na 1 866 obyvatel) a Polsko (jeden box na 1 900).

 

 

„Oproti severským zemím aktuálně disponujeme asi třetinou výdejních boxů. Na jasných datech je tak vidět, že český trh má stále rezervy a nasycený je z asi poloviny. A je možné, že se do Českého trhu zapojí i další hráč ze zahraničí. Primární kritériem pro úspěšnost doručovacích boxů není počet, ale jednoznačně jejich umístění. Co se týká sdílené sítě OX Point, která je otevřená pro všechny dopravce a e-shopy, hledáme dostupná místa na transferových uzlech. Klíčové jsou hustě osídlené lokality i místa, která nabízí občanskou vybavenost, kde denně projde několik tisíc lidí,” říká Zdeněk Vacek.

Budoucnost doručování ale také závisí na počtu služeb, které výdejní boxy dokáží nabídnout na jednom místě. „Všichni hráči na trhu se snaží své produkty inovovat a doplňovat je i o další služby, které jsou pro koncové zákazníky klíčové. OX Pointy dokáží zákazníkům nabídnout moderní chlazené boxy pro ukládání potravin, UV světlo dezinfikující vnitřní prostor, jsou také vybavené platebními terminály či prvky smart cities a Bank ID,” říká o budoucnosti boxů Zdeněk Vacek.
 

Kontakty pro média
Marie Lesáková
Account Executive, Topic PR             
E: mlesakova@topicpr.cz 
M: +420 721 267 922

 

OX Point a.s.

Firma vznikla v roce 2020 unikátním spojením dvou samostatných technologických firem CONTEG Group a Payment4U. Nabízí na trhu logistických služeb pod značkou OX Point otevřenou síť plně automatických doručovacích boxů. Firma vyvíjí vlastní hardwarové a softwarové řešení samoobslužných boxů. Ambicí firmy OX Point je konsolidovat trh doručovacích boxů v ČR



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688