pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  15.03.2022 00:00:00

Pardubice: TECHNOhrátky - v dubnu zahájí jubilejní, desátý ročník na podporu technického a odborného vzdělávání

TECHNOhrátky znovu na startu. V dubnu zahájí jubilejní, desátý ročník

TECHNOhrátky znovu na startu. V dubnu zahájí jubilejní, desátý ročník
(15.3.2022)

(PARDUBICE, 14. března 2022) – V polovině loňského listopadu je předčasně ukončila další nastupující vlna covidové pandemie, ale po pěti měsících už opět hlásí TECHNOhrátky návrat do školPardubickém kraji. Jubilejní, desátý ročník projektu na podporu technického a odborného vzdělávání odstartuje v průběhu dubna a během letošního roku bude mít znovu na programu patnáct speciálních akcí pro žáky vyšších ročníků základních škol ve vybraných středních školách.

Za svou existenci uspořádaly TECHNOhrátky 106 akcí v pětadvaceti středních odborných školách Pardubickém kaji. Při těchto seznamkách s řemesly prezentovaly aktivním způsobem ukázky 67 oborů z oblasti strojírenství, stavebnictví, elektrotechniky, zemědělství, zahradnictví, gastronomie a služeb. Zúčastnilo se jich celkem 13 998 žáků ze 119 základních škol – 111 jich přitom bylo z Pardubického kraje a mj. dvě také z polských měst Miedzylesie a Domaszków.

„Projekt TECHNOhrátky vznikl před deseti lety a postupně nabírá na stále větší popularitě u dětí, které se rozhodují, jaké povolání si vybrat a na jakou střední školu se přihlásit. Nejen, že dělá skvělou reklamu jednotlivým zapojeným školám, které je pořádají, a prostřednictvím zajímavých soutěží a her představuje obory, jaké je u nich možné studovat, ale navíc ukáže dětem i zázemí školy. To se člověk z letáku nebo z internetu nedozví – alespoň ne takovou zábavnou a aktivní formou,“ ocenil význam projektu Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.

Podpora projektu i v rozpočtovém provizoriu

V minulém roce se uskutečnilo jedenáct zastavení TECHNOhrátek, poslední z nich bylo na programu 16. listopadu ve Střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové. Závěrečné čtyři však už musela být kvůli covidové pandemii zrušeny. Ještě horší situace předtím nastala v roce 2020, kdy se do počátku března podařilo zorganizovat pouze čtyři akce.

„Jsme rádi, že Pardubický kraj podpořil TECHNOhrátky – a také další projekt ZDRAVOhrátky – i ve složitém období rozpočtového provizoria. Alespoň aktuální pandemická situace je však naštěstí jiná než loni, takže budeme moci s TECHNOhrátkami ve školách začít už počátkem dubna. V těchto dnech s jejich řediteli dolaďujeme termínový kalendář, který bude přece jen volnější než ten loňský. Ať už se bude letošní premiéra konat kdekoliv, v jejím průběhu se odehraje malá slavnost – přivítáme totiž jubilejního, 14 000. účastníka TECHNOhrátek,“ uvedl Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Na jaře čeká osm akcí

Seznam patnácti „technohrátkovských“ škol, který sestavil krajský odbor školství, se ještě aktuálně dolaďuje, obsáhne však v porovnání s loňskou skladbou zřejmě sedm změn. Do areálů většiny z těchto staronováčků mimochodem TECHNOhrátky nezavítaly více než dva roky.

„Pro tyto školy je znovuzapojení do projektu velice důležité. Žáci si budou moci znovu po určité době prohlédnout jejich prostředí a zjistit, jak se v nich zmodernizovalo zázemí a vybavení. Pro nás je matematika jednoduchá – letos na jaře chceme stihnout osm akcí, na podzim jich tak zbude sedm a společně se ZDRAVOhrátkami jedenáct. Loni byla situace přímo hektická. K dispozici jsme měli pro realizaci devatenácti akcí obou projektů pouze podzim. Tempo bylo tak vysoké, že každý týden jedna či dvě návštěvy škol dávaly zabrat žákům, pedagogům i pořadatelům,“ připomněla Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

 

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky.

 

Kontakt pro bližší informace:
Vladimír Zemánek
manažer projektu TECHNOhrátky  

777 771 080
zemanek@klickevzdelani.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688