Jaroslav Tupý (Purple Trading)
Okénko investora  |  14.03.2022 21:47:07

Swingový výhled 10. týden 2022

Válka na Ukrajině již trvá více než dva týdny a konec konfliktu je v nedohlednu. Zdá se ale, že trhy se na novou situaci začaly adaptovat a pokles indexů se zastavil. Mezitím v Česku inflace stoupla na 11.1 % a ECB ponechala sazby dle očekávání beze změny. Na ropě je extrémní volatilita. Po dosažení hodnoty z roku 2008 však nastala větší korekce.

 

Konflikt na Ukrajině   

Vysoce sledovaná schůzka mezi ministry zahraničí Ruska Lavrovem a jeho ukrajinským protějškem Kulebou řešení k ukončení války nepřinesla.  Rusko nadále očekává, že Ukrajina uzná Krym jako součást Ruska, dále uzná nezávislost republikám, které vyhlásili proruští separatisté na východě Ukrajiny a nevstoupí do Nato. Kuleba k tomu uvedl, že Ukrajina se nevzdá. Válka tedy bohužel pokračuje.

K ukončení války by měly přispět sankce, které způsobily ruské ekonomice šok a které se dále rozšiřují. USA oznámily, že přestaly odebírat ruskou ropu. Evropští představitelé se ale na zastavení odběru ruských energií neshodli z důvodu aktuální závislosti na nich. Jako poučení z této války EU připravuje plán na ukončení odběru ruského plynu do roku 2027.

Na trzích se mezitím situace trochu uklidnila a i když řešení kofliktu je v nedohlednu, zdá se, že trhy začaly válku akceptovat jako regionální záležitost, která sice bude mít negativní, ale zároveň omezený dopad na hospodářský růst. Vidět to je na sazbách amerických 10letých dluhopisů, které začaly opět růst.   

Obrázek č.1: Výnos 10letých vládních dluhopisů na 4H grafu a USD index na denním grafu

 

 

Inflace v USA nejvýše za 40 let

Meziroční inflace v USA za únor dosáhla hodnoty 7,9 %, což je nejvíce od ledna 1982. Největší vliv na inflaci mají energie, u kterých inflace dosáhla 25,6 %, ceny benzínu stouply o 38 %. Do těchto údajů není započítán poslední vývoj v Evropě. Pokračující problémy v logistice na straně nabídky a silná poptávka společně s napjatým trhem práce znamená, že vyšší inflace bude trvat delší dobu. 

Obrázek č.2: Inflace v USA

Příští týden bude zasedání amerického Fedu, který bude na rostoucí inflaci reagovat. Všeobecně se očekává zvýšení úrokových sazeb minimálně o 0.25 %. 

Index SP500

 

Dlouhodobí investoři do indexu SP 500 sledují ukazatel počtu společností, jejichž ceny akcií jsou nad 50denním průměrem.

 

Obrázek č.3: Index SP 500 a ukazatel počtu společností v indexu SP 500 nad 50denním klouzavýcm průměrem

Tento ukazatel nedávno klesl na hodnotu 20.  V minulosti, jak ukazuje obrázek, po dosažení hodnoty 20 následoval většinou růst indexu. Je proto pravděpodobné, že i nyní investoři začnou akcie přikupovat. Významně posilovaly akcie Amazonu poté, kdy firma oznámila štěpení akcií v poměru 20:1. Akcie si tak může dovolit více retailových investorů.

Pokud jde o aktuální vývoj na indexu SP 500, tak ten se v poslední době pohyboval směrem dolů. Může to být korekce celkově rostoucího trendu, který je na obrázku č.3. Na obrázku č.4 máme krátkodobý pohled.

Obrázek č.4: SP 500 na H4 a D1 grafu

Z pohledu technické analýzy klouzavé průměry naznačují, že index se pohybuje směrem dolů. Zájem investorů o nákupy se slevou tento pokles zpomalily, což je vidět na H4 grafu, kde se vytvořilo vyšší low.  

Support je 4 140 – 4 152. Rezistence je u 4 288 – 4 300. Další rezistence je u 4 385-4 415. Za rezistence slouží také klouzavé průměry.

Inflace v Česku překonala 11 %

Meziroční inflace v ČR za únor 2022 dosáhla 11.1 % (v lednu to bylo 9.9 %) a byla vyšší než očekával trh (očekávání bylo 10.3 %). V Česku je tak nejvyšší inflace od roku 1998. Nejvíce se v inflaci projevuje bydlení (16 %), elektřina (22,6 %) a plyn (28.3 %). Tato hodnota pravděpodobně donutí ČNB k dalšímu zvyšování sazeb.

Česká koruna vůči euru se zastavila na rezistenci v pásmu kolem 25.80 – 25.90. Důvodem pro oslabení koruny byla geopolitická nejistota ohledně války na Ukrajině. Nyní se zdá, že trhy tuto situaci již absorbovaly a to může být důvodem pro posilování koruny, které v minulém týdnu nastalo.

Pokud by válka na Ukrajině dále neeskalovala do nových nečekaných rozměrů (jako například přerušení dodávek plynu do Evropy z Ruska), pak by na koruně mohl opět rozhodovat úrokový diferenciál, který díky vyšším úrokovým sazbám na koruně by mohl vést k posilování koruny k lednovým hodnotám.

 Obrázek č.5: EURCZK na denním grafu

Rezistence: 25.80 – 25.90.  Support: 24.50 – 24.60 a dále pak kolem 24.10

ECB a euro

ECB ponechala úrokové sazby beze změny na 0 %. Zárověň překvapila trh tím, že ukončí program nákupu dluhopisů ve 3. čtvrtletí, což je dříve než v předchozích prognózách. Reakce na tuto zprávu bylo silné posilování eura a vůči dolaru vyskočila na 1.1120. Nakonec, ale euro ukončilo seanci na hodnotách kolem 1.10.

Důvod k tomuto obratu je, že zpřísnění ekonomiky v době, kdy dochází k jejímu zpomalování, by mohlo vést ke stagflaci. K prodeji eura také přispěly silné údaje o inflaci v USA. USA jsou také mnohem méně zranitelnější k sankcím vůči Rusku než Evropa.

 Obrázek č.6: EURUSD na H4 a denním grafu.

Z technického hlediska je vidět, že EURUSD se zastavil přesně v pásmu rezistence, které je u hladiny 1.11-1.1130. Nejbližší support je 1.08-1.0850.

 

Ropa

Ropa Brent dosáhla počátkem týdne na hodnoty 136 USD, což je nejvyšší hodnota od července 2008. Důvodem byly obavy z nedostatku černého zlata v důsledku konfliktu na Ukrajině.

Rusko , které produkuje 7 % celosvětové poptávky ale oznámilo, že bude plnit svoje smluvní závazky. Chevron uvedl, že není nedostatek ropy a další producenti jsou připraveni zvýšit produkci v případě potřeby. EU také oznámila, že na dovoz ruské ropy neuvalí embargo, což by jinak na trhu způsobilo šok v době, kdy zásoby ropy dosahují několikaletých minim, a nepřipojí se tak k USA a Velké Británii. V návaznosti na to ropa začala ze svých maxim ustupovat.

Obrázek č.7: Ropa Brent na měsíčním a denním grafu

Rezistence je v pásmu 132 – 135. Nejbližšší support je 103 – 105 USD za barel. Další support pak je v pásmu kolem 85 – 87 USD za barel.

 

Jaroslav Tupý

Na finančních trzích se pohybuji už přes 25 let. Původně jsem začínal jako futures obchodník pro různé zahraniční fondy a brokerské domy, ale i jako soukromý investor. O své zkušenosti jsem se také rád kdykoliv podělil, proto jsem postupem času začal pořádat vzdělávací tradingové semináře a externě přednášet na vysokých školách s ekonomickým zaměřením.




Purple Trading

Purple Trading je společnost s českými kořeny, která obchoduje s cennými papíry a je založena na čistém STP forex modelu s možností pasivního investování do ETF portfolií. Mimo český trh působí Purple Trading také v Itálii nebo Polsku.

Vizí společnosti je vybudovat silnou komunitu profitabilních a vzdělaných traderů a investorů. Každý klient má proto přístup do Purple Akademie, kde v rámci Purple Toolboxu nalezne celou řadu nástrojů, analýz a seminářů, na kterých spolupracuje například legenda české tradingové scény Jaroslav Tupý

Více na www.purple-trading.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)

Přečtěte si také:

07.06.2022Swingový výhled 22. týden 2022 Jaroslav Tupý (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688