mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.03.2022 13:20:00

Podmínky cestování na Slovensko a návratu do ČR - Ode dne 14. 3. 2022 jsou zrušena všechna omezení pro provoz služeb a účast na hromadných akcích

COVID19 - aktuální podmínky cestování na Slovensko a návratu do ČR

14.03.2022 / 13:15 | Aktualizováno: 14.03.2022 / 13:20

Ode dne 14. 3. 2022 jsou zrušena všechna omezení pro provoz služeb a účast na hromadných akcích, kromě povinnosti nošení roušek. PODMÍNKY VSTUPU NA SLOVENSKO SE ZATÍM NEMĚNÍ!

Pro osoby přijíždějící na Slovensko z České republiky je povinná registrace prostřednictvím formuláře http://korona.gov.sk/ehranica (systém vyžaduje vyplnění adresy pobytu na Slovensku, byť dočasného) a doklad o očkování či prodělání onemocnění COVID-19. Platnost certifikátu o očkování je 9 měsíců; platnost certifikátu o prodělání nemoci je 180 dnů.

Neočkované osoby musí až na výjimky do izolace. Děti do věku 12 let + 2 měsíce se řídí režimem rodičů; děti od věku 12 let + 2 měsíce postupují jako osoby dospělé.

Úplná výjimka z povinnosti registrace a očkování platí pro tranzit a řidiče nákladní dopravy.

Přeshraničním pracovníkům stačí ke vstupu na Slovensko kromě registrace negativní PCR test ne starší 7 dnů. Pro cesty na pohřeb stačí kromě registrace negativní PCR test ne starší 72 hodin.

Kontroly na hraničních přechodech provádí slovenská policie v namátkovém režimu.

Podmínky využití služeb a účasti na hromadných akcích jsou popsány v sekci "Podmínky na místě" níže.


VSTUP NA ÚZEMÍ SLOVENSKA

Podmínky vstupu na Slovensko upravuje Vyhláška ÚVZ SR č. 10/2022 (celé znění zde).

Pro všechny osoby od věku 12 let + 2 měsíce s výjimkou tranzitu a řidičů nákladní dopravy platí povinnost se registrovat v systému https://korona.gov.sk/ehranica/. Platí povinnost nastoupit izolaci v domácím prostředí, která končí při bezpříznakovém průběhu 5. dnem, nebo negativním výsledkem PCR testu, který lze podstoupit ihned po příjezdu na Slovensko.

Výjimku z povinné izolace mají osoby s ukončeným očkováním a osoby, které překonaly onemocnění COVID-19 v posledních 180 dnech; dále osoby tranzitující, řidiči mezinárodní dopravy a osoby cestující za specifickými účely (viz níže).


OČKOVANÉ OSOBY

Definice osoby s ukončeným očkováním (nutno prokázat COVID průkazem EU nebo jiným národním certifikátem třetí země, který musí kromě identifikace osoby a data očkovaní obsahovat i název y výrobce vakcíny):

- v případě dvoudávkové vakcíny: osoba nejméně 14 dní po aplikaci druhé dávky, ne však více než 9 měsíců po aplikaci poslední dávky - tj. druhé nebo posilovací dávky
- v případě jednodávkové vakcíny: osoba nejméně 21 dní po aplikaci jednodávkové vakcíny, ne však více než 9 měsíců po aplikaci poslední dávky - tj. jednodávkové vakcíny nebo posilovací dávky
- v případě očkování v intervalu 180 dnů po prodělání onemocnění: osoba nejméně 14 dní po aplikaci první dávky, ne však více než 9 měsíců po aplikaci poslední dávky - tj. první, druhé nebo posilovací dávky

Vstup na Slovensko: Očkované osoby nemusí po příjezdu na Slovensko nastoupit domácí izolaci; jejich jedinou povinností při příjezdu na Slovensko je registrace v systému https://korona.gov.sk/ehranica/, která v případě očkovaných osob platí 6 měsíců i pro opakované cesty.

Přístup ke službám: viz sekce "podmínky na místě" níže.


NEOČKOVANÉ / TESTOVANÉ OSOBY

Vstup na území Slovenska: Neočkované osoby musí po příjezdu na Slovensko nastoupit izolaci v domácím prostředí, která končí při bezpříznakovém průběhu 5. dnem nebo negativním výsledkem PCR testu podstoupeného kdykoli po příjezdu na Slovensko.

Výjimku z povinnosti domácí izolace mají následující cestující:

- členové posádky nákladní, autobusové a železniční dopravy (bez testu)
- osoby tranzitující (bez testu) - podrobněji níže
- osoby přijíždějící za účelem neodkladné diagnostiky či léčby na dobu nepřekračující 12 hodin; v případě delší návštěvy za tímto účelem je třeba mít souhlas Ministerstva zdravotnictví SR http://cestujem.standardnepostupy.sk/ (bez testu)
- osoby přijíždějící za účelem výkonu soudního rozhodnutí ve věci střídavé péče rodičů o nezletilé děti nebo styku s dítětem (bez testu)
- pendleři, tzn. osoby s pobytem v ČR, které mají uzavřen pracovněprávní vztah nebo místo výkonu práce na území Slovenska a mohou jej prokázat potvrzením dle přílohy 3 citované vyhlášky – s negativním výsledkem PCR testu ne starším 7 dnů;
- osoby s pobytem v ČR, které prezenčně studují na Slovensku, nebo s pobytem na Slovensku, které prezenčně studují v ČR (nutno doložit potvrzením školy) – s negativním výsledkem ATG nebo PCR testu ne starším 7 dnů;
- osoby s pobytem v ČR, které přijíždějí na Slovensko z důvodu neodkladné péče o blízké rodinné příslušníky (nutno doložit potvrzením ošetřujícího lékaře) – s negativním výsledkem PCR testu ne starším 7 dnů;
- osoby s pobytem v ČR, které na území Slovenska obhospodařují pozemky ve vzdálenosti max. 10 km od státní hranice - s negativním výsledkem PCR testu ne starším 7 dnů;
- osoby přijíždějící z České republiky za účelem výroby audiovizuálního díla, podání uměleckého výkonu či realizace uměleckého díla a vrcholoví sportovci - s negativním výsledkem PCR testu ne starším 72 hodin;
- osoby přijíždějící za účelem účasti na pohřbu blízké osoby - s negativním výsledkem PCR testu ne starším 72 hodin;
- zaměstnanci provozovatelů prvků kritické infrastruktury v odvětví energetiky a průmyslu a odborníci přijíždějící za účelem odstranění krizových situací v průmyslu (se souhlasem Ministerstva hospodářství SR nebo Ministerstva dopravy SR http://www.mhsr.sk/koronavirus/ziadost-na-udelenie-vynimky-z-karanteny-na-vstup-na-uzemie-sr) - s negativním výsledkem PCR testu ne starším 72 hodin;
- osoby přijíždějící na základě žádosti soudu nebo orgánů činných v trestním řízení (se souhlasem Ministerstva vnitra SR) - s negativním výsledkem PCR testu ne starším 72 hodin;
- osoby s trvalou kontraindikací proti očkování (nutno doložit certifikátem) - s negativním výsledkem PCR testu ne starším 72 hodin
- osoby přijíždějící za účelem získání pracovního povolení pro zaměstnání řidiče hromadné a nákladní dopravy - s negativním výsledkem PCR testu ne starším 72 hodin.

K využití dálkové hromadné dopravy na Slovensku potřebují neočkované osoby negativní test (PCR ne starší 72 hodin, ATG ne starší 48 hodin), případně potvrzení o překonání onemocnění COVID-19.

Přístup ke službám pro neočkované osoby: viz sekce "Podmínky na místě" níže.


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Vstup na území Slovenska: Výjimku z povinné izolace mají osoby, které překonaly onemocnění COVID-19 v posledních 180 dnech; toto je nutno doložit COVID průkazem EU nebo jiným národním certifikátem třetí země. POZOR: Jelikož výjimka z izolace pro tyto osoby vstoupila v platnost teprve 4.2.2022, nebyl zatím odpovídajícím způsobem aktualizován registrační systém ehranica. Do doby aktualizace se osoby s prodělaným COVIDem v systému ehranica registrují jako osoby neočkované (tj. takové, které nemají výjimku z izolace), izolaci ovšem nenastupují a při případné kontrole se prokazují certifikátem o prodělání onemocnění COVID.

 

Přístup ke službám: Po absolvování izolace (od 4.2.2022 bez izolace) mají osoby po prodělání onemocnění přístup ke službám stejný, jako osoby s ukončeným očkováním. Podrobně viz sekce "Podmínky na místě" níže.


DĚTI

Vstup na území Slovenska: Při vstupu na Slovensko se děti do věku 12 let + 2 měsíce řídí stejným režimem jako osoby žijící s nimi ve společné domácnosti, resp. dospělé osoby, s nimiž tyto děti cestují (rodiče, prarodiče, vedoucí dětských skupin apod.). Tzn. pokud dítě mladší věku 12 let + 2 měsíce cestuje s dospělou osobou, která nenastupuje karanténu např. díky očkování, nemusí nastoupit karanténu ani toto dítě. Pro děti do věku 12 let + 2 měsíce také není povinná registrace v systému https://korona.gov.sk/ehranica/. Děti od věku 12 + 2 měsíce postupují jako nezávislé dospělé osoby.

 

Přístup ke službám pro děti: viz sekce "Podmínky na místě" níže.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Slovenský příjezdový formulář lze nalézt na stránkách https://korona.gov.sk/ehranica/. Registrace ve formuláři je povinná pro všechny osoby starší 12 let a 2 měsíců, kromě řidičů mezinárodní dopravy a osoby tranzitujících. Osobám plně očkovaným platí registrace ve formuláři 6 měsíců, přeshraničním pracovníkům a studentům platí registrace 1 měsíc.

Při zadávání adresy systém vyžaduje místo trvalého pobytu na Slovensku - pokud cestovatel nemá na Slovensku trvalé bydliště, zadá do této kolonky formuláře adresu předpokládaného krátkodobého pobytu na Slovensku.

Systém bohužel zatím nezahrnuje výjimku z izolace pro osoby, které prodělaly COVID v posledních 180 dnech (tato výjimka vstoupila v platnost teprve 4.2.2022 a systém ehranica nebyl zatím odpovídajícím způsobem aktualizován). Do doby odpovídající aktualizace systému ehranica se osoby s prodělaným COVIDem registrují jako osoby neočkované (tj. takové, které nemají výjimku z izolace), izolaci ovšem nenastupují a při případné kontrole se prokazují certifikátem o prodělání onemocnění COVID.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Dnem 14. 3. 2022 byla zrušena všechna omezení pro využití služeb a účast na hromadných akcích, s výjimkou povinnosti nošení roušek v prodejnách a dalších vnitřních provozovnách, dopravních prostředcích a taxislužbě, jakož i při veřejných externích hromadných akcích.

 

Kontroly na hranicích: 5.7.2021 zavedlo Slovensko třístupňový systém pro kontroly na hraničních přechodech; aktuálně je nastaven 1. zelený stupeň:

V 1. zeleném stupni jsou kontroly jen namátkové a všechny hraniční přechody otevřené.

Ve 2. oranžovém stupni probíhají intenzivní kontroly digitálních COVID průkazů a dalších dokladů na hraničních přechodech a v některých vlakových spojích. Některá menší a méně důležitá místa pro překračování hranic mohou být v tomto stupni dle platné vyhlášky sice teoreticky uzavřena, v praxi ale zůstávají otevřena všechna místa pro překračování hranic.

Ve 3. černém stupni by byly kontroly plošné a některé hraniční přechody uzavřené.

Ve 2.i 3. stupni má výjimku z kontrol nákladní doprava.

Seznam otevřených a uzavřených hraničních přechodů v jednotlivých stupních lze nalézt zde hraniční přechody (DOCX, 39 KB).


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

V případě pozitivního výsledku testu na Slovensku je pozitivně testovaná osoba povinna nastoupit izolaci, která může probíhat v domácím prostředí, nebo v hotelovém zařízení (pobyt platí pozitivně testovaná osoba sama). Pozitivně testovaná osoba bude oslovena pracovníkem příslušného regionálního úřadu veřejného zdravotnictví, který ověří kontakty pozitivně testované osoby a též podmínky izolace. tento úřad též může poskytnout seznam karanténních zařízení, pokud není možná izolace v domácím prostředí. Izolace končí 5. dnem po odebrání vzorku, pokud se v posledních 3 dnech izolace neobjevily klinické příznaky onemocnění COVID-19. Pokud se v průběhu posledních 3 dnů izolace klinické příznaky objeví, posoudí způsobilost k ukončení izolace lékař. Podrobnější informace zde .


TRANZIT

Do režimu tranzitu přes Slovensko spadají následující cesty:

- cesty občanů EU a jejich rodinných příslušníků do jiných zemí EU
- cesty do země, v níž má cestující povolen pobyt nebo jejíž má občanství
- cesta z letiště Bratislava po příletu nebo cesta na letiště Bratislava s následným odletem

Pro cesty v režimu tranzitu není nutno se registrovat v systému korona.gov/ehranica ani prokazovat očkování či negativní test. Tranzit nesmí překročit dobu trvání 8 hodin. Při pozemním tranzitu je nutno se držet předepsaných tras (viz příloha č. 2 Vyhlášky ÚVZ SR č. 268 platná od 1.12.2021 - celé znění zde). Zastavovat lze pouze za účelem čerpání pohonných hmot.


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Koronavirus a Slovensko

Ministerstvo vnitra Slovenské republiky

Ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky

>VSTUP CICZINCŮ NA ÚZEMÍ SLOVENSKÉ REPUBLIKY

> Informace o možnostech testování na území Slovenské republiky (odběrová místa)

> důležité kontakty

-Ministerstvo zdravotnictví Slovenské republiky

- Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenské republiky

 

Seznam testovacích míst na Slovensku lze nalézt zde.


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Přehled podmínek návratu do České republiky.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688