Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  14.03.2022 09:20:22

Ranní okénko - Fed odstartuje cyklus zvyšování úrokových sazeb

První událostí tohoto týdne jsou tuzemské maloobchodní tržby. Ovšem v popředí bude i nadále vývoj na straně sankcí vůči Rusku a měnověpolitické zasedání amerického Fedu a Bank of England. Od Fedu se čeká první zvýšení úrokových sazeb, od centrální banky Velké Británie pak pokračování ve zvyšování. Válka na Ukrajině a její dopad do ekonomiky, vyšší inflace a menší růst, dávají centrální banky do složité pozice. Až moc silný zásah proti inflaci by mohl způsobit recesi. V opačném případě by příliš uvolněná politika podporovala poptávku při válkou zasažené nabídkové straně, a posílila by tím inflační tlaky.
Maloobchodní tržby dle čerstvých údajů ČSÚ meziročně vzrostly o 8,5 % vyjma aut. Maloobchod profituje z dobré situace na trhu práce a kladně působí i postupné čerpání nad-vkladů. Na druhé straně je tlumícím faktorem zvyšující se cenová hladina, což se negativně odráží na náladě mezi spotřebiteli. Zátěží pro spotřebitelskou náladu je také pokračující válka na Ukrajině a její proinflační dopady. Z pohledu jednotlivých segmentů maloobchodu je v dalších měsících potenciál vyšších tržeb především v sektoru HOREKA, který má ve srovnání s ostatními segmenty nejdelší cestu k dorovnání kovidových ztrát. 
V úterý nás čeká další údaj z tuzemské ekonomikyceny průmyslových výrobců. Stejně jako u únorových spotřebitelských cen v únoru, se patrně dostavil svižný meziměsíční růst o 1 % či více, což by vyhnalo meziroční dynamiku k 20 %.
V eurozóně vyjde výsledek výkonu průmyslu za leden. Oproti prosinci by měl víceméně stagnovat. A v Německou bude zveřejněn březnový ZEW index, již se zohledněním efektu války na Ukrajině. Není tedy divu, že se očekává jeho propad z 54 na 5 bodů. Během pandemie si ZEW index sáhl ale až na -49,5 bodu. Zbytek ekonomického kalendáře patří USA
Stěžejní je středeční zasedání Fedu a patrně dojde k dlouho očekávánému odstartování cyklu zvyšování sazeb. Očekávání finančního trhu i analytiků počítá s 25bb. Sázky na 50bb smetla ze stolu geopolitická rizika. S navýšením úrokové sazby počítáme na každém dalším zasedání, alespoň do poloviny letošního roku. Fed bude reagovat na domácí inflační tlaky a nákladový inflační šok vyvolaný válkou na Ukrajině by neměl stát v cestě. Měla by se také dostavit komunikace ohledně snižování bilance Fedu, kterou centrální bankéři měli v poslední době za vysokou a komunikovali potřebu jejího postupného snižování.  

Koruna i měny regionu minulý týden korigovaly ztráty z posledních 14 dnů. Aktuálně je česká měna na 25,13 EUR/CZK. Eskalace konfliktu na Ukrajině je ale nadále rizikem. Dle dostupných údajů Rusko požádalo Čínu o podporu dodáním vojenského vybavení. 


Autor: David Vagenknecht, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.05.2023Ranní okénko - Fed na konci cyklu, ČNB i přes stabilitu znejistila trhy Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.11.2022Ranní okénko - Obavy ze zvyšování amerických sazeb nad 5 % zůstávají Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688