Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  14.03.2022 09:10:36

Ranní souhrn ft pro den 14.3.2022: Rusko – Ukrajina: přesun do poziční fáze; Ve středu má Rusko splatit úroky na několika dolarových bondech; ECB udržuje navzdory válce na Ukrajině jestřábí tón

Výhled

Futures zelené i asijské indexy spíše červené

RuskoUkrajina: přesun do poziční fáze

Zatímco v uplynulých týdnech byla geopolitika prakticky jediným faktorem, který určoval trhům rytmus, nyní začínají investoři pozvolna přecházet do normálnějšího režimu a opět se zaměřují na klíčové makroudálosti, zejména zasedání centrálních bank. Přestože údajně probíhají jednání o příměří, tuhé boje pokračují a narůstá počet civilních obětí. Konflikt zřejmě vstupuje do poziční fáze – tj. nebudou výrazné postupy, avšak může pokračovat ostřelování měst za použití těžké vojenské techniky. V tomto momentě se nejeví jako pravděpodobné uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou nebo přímá vojenská podpora ze strany NATO. Proto roztržka zůstane lokálním konfliktem a hlavní dopad na trhy tak probíhá přes zaceňování dopadů ekonomických sankcí.

Rusko – vládní default nabývá konkrétnější obrysy

16.3. má Rusko zaplatit úroky na svých dolarových vládních bondech. Vzhledem k napjaté situaci a potřebě deviz, existuje značná pravděpodobnost, že Rusko platbu neprovede. Pak by se spustila 30-denní grace period. Po jejím uplynutí by Rusko formálně zdefaultovalo. Tato akce by vyvolala výplatu CDS, což by se mohlo negativně podepsat na některých subjektech (které CDS prodávaly s cílem inkasovat prémii). Nicméně prodej CDS se týká spíše některých agresivnějších a spekulativních fondů. Vládní bankrot Ruska by mohl způsobit určité utažení podmínek financování v eurozóně. Dominantním kanálem, který ovlivňuje ekonomický růst v eurozóně však zůstávají ceny energií.

Čínadevelopeři zůstávají pod tlakem

Stres se stále šíří v sektoru čínských developerů. Vidíme citelné zhoršování ratingů u hráčů, kteří se doposud nepotýkali s výraznými problémy. Ratingové agentury často citují vyšší zadlužení než jaké společnosti oficiálně uvádí ve svých výkazech. Řada developerů využívá nestandardních nástrojů financování. Dolarové dluhopisy čínských firem, s ratingem ve spekulativním stupni (HY) nesou v průměru 26 %. Více než polovina dolarových bondů čínských developerů se obchoduje na cenách nižších než 50 % nominální hodnoty. Jinak platí, že čínské HDP zpomaluje. Jelikož je Čína importérem energií i potravin, je pro největší asijskou zemi negativní jejich zdražování.

Fed: hikingový cyklus se neodkládá

S ohledem na zasedání ECB a rétoriku představitelů FOMC lze považovat hike v USA za takřka hotovou věc. Nicméně investoři se přiklání ke zvýšení sazeb o 25 bps. Hike o 50 bps můžeme takřka vyloučit. Vzhledem ke strmě rostoucím inflačním očekáváním si centrální banka nemůže dovolit nečinnost. Lze však také říci, že dokud se nevyjasní dopad rusko-ukrajinské krize na americký ekonomický růst, nemělo by dojít k hikům o 50 bps (na nadcházejících zasedání). Aktuálně se investoři i řada bank přiklání k názoru, že Fed bude zvedat sazby na každém nadcházejícím zasedání, tedy celkově sedm hiků v roce 2022. Fed taktéž aktualizuje svou prognózu na růst HDP a dot plot, tedy oficiální projekci sazeb. Medián dot plotu by se měl vyšplhat na 6 hiků na konci roku 2022 (o něco méně agresivní než trh). Na zasedání by neměl zaznít plán redukce bilance americké centrální banky. Ten pravděpodobně bude zveřejněn až na květnovém zasedání a zřejmě začne v červnu. Fed by měl bilanci redukovat tempem maximálně $100 mld. /m, čímž by se měl do konce roku 2024 dostat na celkovou hodnotu bilance okolo 6 bilionů USD, tedy stále silně nad předpandemickými hodnotami.

Krypto

Protichůdné zprávy na kryptu. Na jednu stranu pomáhají sankce proti Rusku – dochází ke konverzi rublů do krypta. Nicméně dlouhodobě mohou tyto kroky podrýt důvěryhodnost krypta. Výsledkem může být tvrdší regulace a větší tlak na „centralizaci“. Právě decentralizace bývá často vyzdvihována jako stěžejní argument zastánců krypta. Kurzy virtuálních mincí klesají i vzhledem k přetrvávající averzi investorů k rizikovým aktivům. Dílčí pozitivní zprávou byl exekutivní příkaz prezidenta Bidena, který vyzývá k pro-byznysové regulaci krypta.

Makro

Maloobchodní tržby za únor v US, průmyslová produkce v eurozóně

Ohlédnutí

ECB: jestřábí přístup

Zasedání ECB se opět neslo v jestřábím duchu. Centrální bankéři se primárně obávají inflace, válka na Ukrajině a její dopady na ekonomický růst představují až sekundární problém. Frankfurtská instituce tak oznámila zrychlený plán redukce programu nákupu aktiv (APP). V dubnu bude ECB zařazovat do svého portfolia bondy v objemu €40 mld., v květnu za €30 mld. a v červnu za €20 mld. Původní plán přitom naznačoval, že redukce na €20 mld./m mělo být dosaženo až v říjnu. Banka taktéž uvedla, že pokud inflační tlaky neustanou, tak ve 3Q zcela vypne nákupy aktiv. ECB výrazně zvedla odhad inflace na rok 2022 na 5,1 %, což představuje významnou revizi oproti 3,2 %, což bylo prognózováno na prosincovém zasedání. Nicméně v roce 2023 by inflace měla zpomalit na 2,1 % a přiblížit se tak cíli. Trh tak nyní opět sází na 4 hiky (jeden hike = 10 bps) v eurozóně během letošního roku – ještě na začátku minulého týdne zaceňoval pouze dvojnásobné zvýšení úroků. V reakci na zasedání vystřelily nahoru výnosy vládních bondů v EMU. Např. výnos italské desetileté splatnosti poskočil o 23 bps na 1,9 %.

Americká inflace nepolevuje

Americká inflace je nejvyšší za posledních 40 let. Index spotřebitelských cen v únoru meziročně vzrostl o 7,9 %, což je v souladu s analytickým konsensem. K nárůstu CPI přispěly ceny energií a potravin. Odehrálo se tak ještě před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu, z čehož vyplývá, že v březnu lze očekávat ještě dramatičtější nárůst. Investoři se začínají ve zvýšené míře obávat stagflace. Inflační očekávání letí nahoru. Pětileté break-eveny se nachází na 3,6 %, nejvyšší úrovni v historii statistiky (data od 2002). Hrozba odkotvení inflačních očekávání dostává pod tlak Fed, který bude muset agresivně utahovat politiku.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688