Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.03.2022 10:13:03

Pražská burza pokračuje v divokém vývoji. ERSTE pod nákupy managementu, v očekávání pak výsledky ČEZ a obměna indexu PX


Dle výkonnosti indexu PX za poslední týden, který ztratil nevýrazných 0,27 %, jakoby se na pražské burze nic významného neudálo. Jenže opak je pravdou, pražská burza zažila ještě divočejší týden, než na přelomu měsíce. Index PX v úvodu týdne totiž navázal na již páteční propad a ztratil dokonce téměř 6 %. To nezažil ani v době propuknutí covidu, horší denní výsledek zkrátka utrpěl naposledy již před více než 10 lety. Směrování do medvědího trhu však nenastalo, index PX při poklesu cca 18 % od únorových maxim začal obracet. Pro řadu investorů začaly být ceny některých titulů zpět atraktivní, resp. averze k riziku či vidina vyřešení konfliktu na Ukrajině, jakoby začaly převažovat. Budoucnost je přitom jistě stále věštěním z křišťálové koule, resp. zvláště dopady útlumu především komoditního byznysu EvropyRuskem.

Pomineme-li v týdnu nakonec největší nádech indexově nevýznamných akcií PHOTON ENERGY, tak hlavním pozitivním článkem se staly akcie ČEZ. A to přestože se nejprve v úvodu týdne ocitly na 3měsíčních minimech, potvrdily následně vlastně současný globální hlad po energetických titulech. Přispěly k tomu i ceny elektřiny. Nejenže se vysoko drží dlouhodobé kontrakty, situace vyšroubovala v týdnu mnohokráte ceny elektřiny na intradenním trhu nad 400 EUR/MWh, vidět šlo i extrémy nad 700 EUR/MWh (přes 17 Kč/kWh). Z hlediska likvidity byly tentokrát akcie ČEZ na pražské burze neobvykle až třetím nejobchodovanějším titulem, nicméně z divokého vývoje na pražské burze vytěžily dalším posílením již tak dominantního svého vlivu. Jejich váha v indexu PX totiž dosahuje enormních 24,6 %. V týdnu se bude čekat od managementu především na výhled, když většinou návrh dividendy dává později. Uvidíme, do jaké míry zprávy uspokojí v posledních dnech nakupující investory, resp. zda nedojde k realizaci zisků.

 

Válečný konflikt nakonec podpořil v týdenním přírůstku také akcie zbrojní CZG. Stát (ministerstvo obrany) totiž navýšil o více než miliardu korun již dřívější rámcovou smlouvu z roku 2020 v hodnotě až 2,35 mld. na nákup zbraní od firmy.

V porovnání svou vahou však do zelených čísel podpořily pražskou burzu řádově více oba rakouské tituly. Akcie VIG se před úterním reportem výsledků nejprve ocitly na více než ročních minimech, když v domovské Vídni našly podporu až na hranici 20 EUR. Pojišťovna loni vygenerovala výrazný čistý zisk téměř 376 mil. EUR a pozitivně překvapila oznámeným meziročním 66% navýšením navrhované dividendy na 1,25 EUR (cca 32 ). Management se zkrátka více přiklonil k hornímu pásmu nastavené dividendové politiky vyplácet 30-50 % zisku. Požitek by měla stvrdit valná hromada 20. května.

Akcie ERSTE se od svých maxim obchodovaly již o více než 20 EUR levněji, když se ve Vídni při divokém vývoji ocitly i pod hranicí 25 EUR. Zde si však v pondělí tisíc akcií koupil člen představenstva Stefan Dörfler, na 5 tisíc pak i šéf banky Bernhard Spalt. Nevýrazně nad kurzem 25 EUR nakoupila na 800 akcií ERSTE také členka představenstva Alexandra Habeler-Drabek. A nákupní apetit managementu jakoby poté pozitivně zapůsobil. Možno doplnit, že následně došlo ve čtvrtek i na nákup 20 tis. akcií ERSTE ze strany vlastně majetkově provázaného finančního ústavu Steiermärkische Sparkasse.

Zisk si v týdnu dokázaly připsat již jen akcie KOFOLA, kde šest manažerů firmy v návaznosti na motivační program získalo zdarma firemní akcie v souhrnu za téměř 6,7 mil. . Firma však nákupy potřebných následně přerozdělených 22 615 akcií kurz vlastně nepodpořila, když je koupila za pondělní kurz mimo trh od dceřiné společnosti Radenska, která vlastní teď již necelý 5% podíl.

Proti trhu nakonec nejvýrazněji zakončily akcie MONETA, které se začaly kurzově motat okolo ceny připravovaného navýšení kapitálu, resp. úpisu nových akcií. Ocitly se tak kurzově zpět loni v létě. Na loňských jarních cenách se pak ocitly akcie KB, které svou v porovnání výraznější vahou více negativně tlačily na index PX. Ze svých mnohaletých maxim během měsíce propadly již o více než 30 % níže, když se obchodovaly i pod hranicí 700 . V pondělí to přispělo k enormní likviditě 735 mil. , kterou titul nezažil 3,5 roku. Právě obchodně akcie KB ovládly v týdnu pražskou burzu, když se z celkových 6,53 mld. postaraly o třetinu. Konkurovaly jim v tomto směru jen zmiňované akcie ERSTE.

Obdobně jako akcie KB na index vlastně značně tlačily akcie Avast, kde však své sehrává také divoký vývoj na forexu, resp. tentokrát značné zpětné posilování koruny. V domovském Londýně totiž titul dále o něco posouval svá historická maxima, navzdory tomu, že příjmově utrpí (o cca 1,5 %) oznámeným okamžitým ukončením nabízení služebRusku a Bělorusku. Zajímavostí je skokové zbavení se veškerého podílu ve společnosti ze strany Morgan Stanley, která byla poslední měsíce na titulu výrazně aktivní. Na přelomu měsíce banka disponovala ještě i více než 6 %, k 3. březnu oznámila „nulu“.

Akcie Avast budou vlastně hlavním článkem plánované vlastně historicky rekordní obměny indexu PX. Svou vahou v současnosti vlastně jen nevýrazně ztrácí za akciemi ČEZ, resp. ovládají pražskou burzu s téměř 22,8 %. Vzhledem k jejich plánované dubnové derniéře však již od příštího pondělí z indexu PX vypadnou. Jak už jsme podrobněji popisovali v minulém reportu, podíl si rozeberou ostatní tituly. Páteční závěrečná aukce zkrátka přinese nejspíše ještě výraznější aktivitu, než tomu při pravidelných čtvrtletních aktualizacích indexů bývá obvyklé. Vzhledem k rozsahu obměny možná mohou v týdnu některé tituly již předem spekulativně těžit ze zájmu investorů. Vše však nadále bude mít primárně v rukou dění ohledně Ukrajiny.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688