mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  11.03.2022 16:43:00

Poslanci dali zelenou pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, a to včetně solidárního příspěvku za ubytování

Humanitární dávka, volný vstup na trh práce, ale i solidární příspěvek pro ty,  kdo zdarma ubytují uprchlíky. To jsou hlavní opatření na pomoc lidem  prchajícím před válkou na Ukrajině, o kterých jednali poslanci na dnešní  mimořádné schůzi. Sněmovna koaliční návrhy schválila, nyní tedy postupují  do Senátu a pokud i tam získají podporu, bude chybět už jen podpis  prezidenta republiky. 

Příspěvek pro solidární domácnosti navrhl ministr práce a sociálních věcí Marian  Jurečka (KDU-ČSL). Má být určen všem fyzickým osobám, které ve svých  zařízeních ubytují uprchlíky z Ukrajiny. Domácnostem má alespoň částečně  kompenzovat náklady. „Jedná se o společenské ocenění lidí, kteří dobrovolně a  bezplatně poskytli své nemovitosti pro ubytování cizinců prchajících před  válečným konfliktem,“ řekl ministr Jurečka. Výši příspěvku, minimální počet dnů,  po které je ubytování poskytnuto, a období, po které bude příspěvek poskytován,  upraví vláda svým nařízením. 

Takzvaná humanitární dávka je podle návrhu MPSV určena pro ukrajinské státní  příslušníky v nouzi. Jde o finanční pomoc ve výši 5 tisíc korun, kterou příchozí  dostanou automaticky už za měsíc, ve kterém jim bylo uděleno speciální vízum.  V případě, že budou i v dalším období ve finanční nouzi, pak po vyplnění  jednoduché žádosti mohou získat dávku až po dobu dalších pěti měsíců. „Je naší  morální a lidskou povinností postarat se o manželky a děti Ukrajinců, kteří musí  bojovat za svou zemi. Všem ukrajinským uprchlíkům u nás doporučuji, aby si zřídili účet v bance. Rádi bychom jim posílali peníze bezhotovostně,“ řekl ministr Jurečka s tím, že MPSV vyjednává s bankami přívětivé podmínky pro zřízení účtů.  

Volný vstup na trh práce je klíčový pro ty, kdo získali v souvislosti s konfliktem na  Ukrajině speciální vízum a dočasnou ochranu. Získají totiž stejná práva pro účely  zaměstnanosti, jaké mají cizinci s trvalým pobytem v ČR. Nemusí tedy žádat o  příslušné povolení. „Cílem je, aby všichni příchozí, kteří jsou schopni pracovat,  brzy našli zaměstnání. Důležitá je v tomto směru také spolupráce se  zaměstnavateli. Aktuální nabídka zaměstnání v ČR je v tuto chvíli pestrá a čítá  stovky tisíc volných míst,“ vysvětlil ministr Jurečka. Lidem z Ukrajiny se speciálním  vízem bude navíc umožněno například umístit potomky do dětských skupin nebo  využít přístup k sociálním službám


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688