Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  10.03.2022 16:13:10

Legislativní rada vlády projednala novelu zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh

Legislativní rada vlády se na svém 261. zasedání, které se konalo ve čtvrtek 10. března 2022 a které se stejně jako předchozí zasedání uskutečnilo z důvodů přetrvávajících opatření proti šíření onemocnění COVID-19 prostřednictvím videokonference, zabývala návrhem novely zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, ve znění pozdějších předpisů, předložilo vládě Ministerstvo průmyslu a obchodu. Hlavním cílem navrhované právní úpravy je zajištění transpozice části směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/882 ze dne 17. dubna 2019 o požadavcích na přístupnost u výrobků a služeb. Účelem uvedené směrnice je přispět k řádnému fungování vnitřního trhu harmonizací právních předpisů členských států Evropské unie, pokud jde o požadavky na přístupnost u určitých výrobků a služeb, s cílem zajistit, aby tyto výrobky byly použitelné pro osoby se zdravotním postižením nebo jiným funkčním omezením, ať už trvalým, nebo dočasným. Rozdílná úprava v jednotlivých členských státech by mohla vytvářet překážku obchodu. Takovými výrobky v působnosti směrnice jsou zejména počítačové systémy, komunikační a mediální koncová zařízení a některé samoobslužné terminály. Jedná se o výrobky, jejichž dodání na trh je regulováno tzv. Novým legislativním rámcem pro dodávání výrobků na trh (New legislative framework), který byl do českého právního řádu implementován převážně zákonem č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, ve znění pozdějších předpisů. Technické požadavky na konkrétní výrobky jsou pak obsaženy v nařízeních vlády vydávaných k provedení tohoto zákona.

Při projednávání návrhu zákona na zasedání Legislativní rady vlády byla diskutována především otázka nezbytnosti společného projednání s návrhem nového zákona o přístupnosti služeb a rozsahu a srozumitelnosti prováděných změn. Legislativní rada vlády se dále zabývala například vztahem navrhovaných ustanovení ke kontrolnímu řádu nebo úpravou dozorových oprávnění. S ohledem na povahu připomínek, které k návrhu zákona členové Legislativní rady vlády vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jeho projednávání za účelem dopracování jeho textu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688