Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.03.2022 12:12:14

Technologie budou opět pod tlakem kvůli růstu sazeb, říká akciový stratég Goldman Sachs

David Kostin, který působí jako hlavní akciový stratég v Goldman Sachs, hovořil na Bloomberg Markets o svém pohledu na další dění na akciových trzích. Řeč se zpočátku točila kolem sazeb a technologických akcií. Stratég připomněl, že před válkou na Ukrajině se reálné sazby v USA zvedly z -1 % na -0,5 %, nyní se ale opět dostávají níže, pohybují se kolem -0,8 %. To se projevuje zejména u málo ziskových a prudce rostoucích technologických společností, jejichž akcie jsou na pohyb sazeb velmi citlivé.

Růst reálných sazeb byl „zejména bolestivý pro portfolio manažery, kteří drží velký podíl v neziskových technologických firmách.“ V takovém prostředí totiž ceny jejich akcií klesají. Nyní kvůli zmíněnému opětovnému poklesu sazeb tyto akcie mění směr. Nicméně Kostin čeká, že sazby opět porostou, a to jak na nominální, tak na reálné úrovni. Stratég konkrétně čeká, že výnosy desetiletých vládních dluhopisů se budou na konci roku pohybovat kolem 2,25 % A reálné sazby by se měly zvednou na úroveň -0,15 %.

Společnosti s vysokým očekávaným růstem a nízkými maržemi tak budou nadále čelit „výzvě“ ve formě rostoucích sazeb. Kostin dodal, že před třemi měsíci se obchodovaly s hodnotou společnosti k zisku EBITDA ve výši dvanáct, nyní tento poměr dosahuje jen šesti. Valuace tak klesly na polovinu, což se projevuje i na jejich schopnosti získávat další kapitál. Ten je přitom u takových firem „z definice třeba“.

Kostin by tedy na sektor vysokého růstu s nízkými maržemi moc nesázel, opak pro letošní rok platí o společnostech s maržemi vysokými a silnou rozvahou. Ty si podle stratéga povedou v roce 2022 výrazně lépe. Hlavním rysem, podle kterého by se investoři měli řídit, je schopnost udržet vysoké hrubé marže během posledních pěti let. Takové společnosti přitom podle stratéga lze najít v řadě odvětví.

Goldman Sachs v následujícím grafu srovnává výkony hodnotových akcií relativně k růstovým na světových akciových trzích. Klesající křivka ukazuje lepší relativní návratnost růstu, a naopak:
1
Zdroj: Twitter

Na otázku týkající se dopadu vyšších cen ropy a energií na americký akciový trh Kostin odpověděl, že nyní jsou americká ekonomika a korporátní sektor mnohem méně energeticky náročné než dříve. Řada společností používá méně energií (a také méně kapitálu). Růst jejich cen pak funguje jako faktor, který přesouvá ziskovost z jedné části trhu na druhý – od firem, které energii nakupují, k energetickému sektoru. Celkově je pak efekt podle Kostina zhruba nulový.

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688