Renata Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  10.03.2022 10:20:31

Krizové ošetřovné skončilo. Od 1.3.2022 platí běžné podmínky pro vyplácení ošetřovného.

K 28.2.2022 skončila platnost tzv. krizového ošetřovného, které bylo zavedeno po dobu epidemie covid-19 v souvislosti s mimořádnými opatřeními a od 1.3.2022 je vypláceno běžné ošetřovné podle zákona o nemocenském pojištění.

Na základě krizového ošetřovného bylo od listopadu 2021 do konce února 2022 možné čerpat ošetřovné po celou dobu uzavření školských či dětských zařízení či po celou dobu individuální karantény (izolace) nařízené dítěti z důvodu onemocnění covid-19. Krizové ošetřovné činilo 80 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den, přičemž denní částka nesměla být nižší než 400 korun. Na krizové ošetřovné měli nárok i takzvaní dohodáři.

Od 1.3.2022 je možné čerpat „běžné“ ošetřovné za standardních podmínek, které jsou především:




  • Ošetřovné  poskytováno po dobu 9 kalendářních dnů, případně až 16 kalendářních dnů u samoživitelů (tj. svobodných, ovdovělých nebo rozvedených pojištěnců, kteří nežijí s druhem či družkou nebo v registrovaném partnerství a zároveň mají v trvalé péči alespoň jedno dítě mladší 16 let, které ještě nedokončilo povinnou školní docházku).
  • Ošetřovaná osoba žije se zaměstnancem v domácnosti. To neplatí v případě ošetřování nebo péče o příbuzného v linii přímé a sourozence zaměstnance nebo ošetřování manžela (manželky) zaměstnance, registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance, rodičů manžela (manželky) nebo registrovaného partnera (registrované partnerky) zaměstnance.
  • Ošetřovné zaměstnanci náleží také z důvodu, kdy musí pečovat o zdravé dítě mladší 10 let proto, že bylo uzavřeno školské nebo dětské zařízení (z důvodu havárie, epidemie, jiné nepředvídané události), dítěti byla nařízena karanténa, nebo když osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.
  • O potřebě ošetřování rozhoduje ošetřující lékař osoby, která onemocněla, a to vystavením Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče). Zaměstnanec ho neprodleně předá svému zaměstnavateli, který pak podklady pro výplatu dávky postoupí dále příslušné OSSZ. Tím je podána žádost o ošetřovné.
  • Při uzavření škol a dětských zařízení je třeba používat standardní formulář Žádost o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření školského / dětského zařízení (školy), který potvrzuje příslušné dětské zařízení nebo škola.
Další podrobnosti o ošetřovném najdete i TADY.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688