Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  09.03.2022 14:05:56

Jak dlouho má exekutor na vrácení neoprávněně zabaveného majetku?

Exekuční řízení doznalo v posledním roce mnoho změn, významný posun je i v oblasti zabavování majetku. Mobiliární exekuce nově může obsáhnout jen věci luxusní, v některých případech se vůbec konat nesmí. Když exekutor zabaví věc neoprávněně, jak dlouho má na její vrácení?

Mobiliární exekuce smí být vždy maximálně jedna

Od ledna 2022 už nesmí dojít k souběhu mobiliárních exekucí (zabavování a prodej majetku za účelem uhrazení dluhu). Vykonat ji smí u jednoho povinného (dlužníka) vždy jen jeden exekutor v rámci jediné exekuce. Centrální evidenci exekucí (CEE) se nově musí uvést, že exekutor zahájil mobiliární exekuci – a tím je zabavování majetku zapovězeno kterémukoliv dalšímu exekutorovi až do doby, než skončí ta exekuce, v níž k zabavování majetku došlo.

Vůbec žádný majetek se nesmí zabavovat, když…

Od ledna 2022 se k mobiliární exekuci musí přistupovat s vědomím ještě dalších změn v legislativě. Ta definovala čtyři základní situace, v nichž se zabavení majetku vůbec konat nesmí. Nově exekutor nesmí zabavit majetek povinného, jakmile:

  • povinný splácí alespoň 1 500 Kč nad rámec zákonných srážek,

  • dluh vznikl před dosažením zletilosti

  • povinným je důchodce s penzí pod úrovní minimální mzdy

  • povinným je invalidní důchodce ve druhém a třetím stupni invalidity.

Co může exekutor zabavit? Jen věci luxusní

Letošní lednové změny v mobiliárních exekucích zahrnují i zpřesnění okruhu věcí, které smějí být exekutorem zabaveny a prodány. Nově jsou to totiž jen věci luxusnější, které neodpovídají obvyklým majetkovým poměrům. V platnosti zůstává původní výčet věcí, které se v exekuci zabavovat nesmějí. Patří k nim zejména obvyklé vybavení domácnosti, věci nutné k výkonu povolání (podnikání) nebo ke studiu, věci, na něž má dlužník osobní vazbu (rodinné fotografie) atd. 

Projit si můžete celý výčet věcí, které exekutor zabavit nesmí.

Co dělat, když exekutor zabaví, co nesměl? Jak se bránit?

Nastat mohou obecně dvě situace v rámci neoprávněné mobiliární exekuce, kdy exekutor odnese něco, na co nemá ze zákona nárok. 

K neoprávněnému zabavení majetku dochází poměrně často, takže je dobré vědět, co s tím udělat. 

Ke kterým přešlapům exekutorů při mobiliární exekuci dochází?

  • Prvním je zabavení věci sice v majetku dlužníka, ale náležející do seznamu věcí, které se zkrátka sebrat nesmějí. Například zlatý snubní prsten.

  • Druhým je zabavení věci, která vůbec není dlužníkova, jen byla v době konání mobiliární exekuce v jeho domácnosti.

A co dělat? Pokud dojde k situaci uvedené jako „přešlap první“, je nutné, aby dlužník podal soudnímu exekutorovi do 15 dnů návrh na vyloučení z výkonu rozhodnutí, a to na neprávem zabavené věci dlužníka. Na rozhodnutí o vyloučení má exekutor dalších 15 dní. 

Když dojde k přešlapu uvedenému jako „druhý“, musí se bránit skutečný majitel věcí. Má na to 30 dní (ale bránit se může už při průběhu mobiliární exekuce). Pokud se bude skutečný majitel zabavených věcí bránit až po odchodu exekutora (například nejprve musí dohledat doklady o tom, že věc vlastní on, nikoliv dlužník), musí to udělat formou návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu. Návrh se posílá exekutorovi, který má na rozhodnutí 15 dní od doručení.

Když exekutor návrh zamítne, přichází na řadu vylučovací žaloba

Jestliže exekutor zamítne vyškrtnutí věci ze soupisu nebo na vyloučení z výkonu rozhodnutí, je nutné se obrátit na ten soud, který exekutora pověřil vedením exekuce (najdete dokumentaci k exekuci). Je nutno se bránit podáním takzvané vylučovací (excindační) žaloby, na což máte dalších 30 dní -  a to od doručení zamítavého rozhodnutí exekutora. Věci, kterých se žaloba týká, tím pádem nesmějí být prodány až do doby, než je o žalobě soudně rozhodnuto.

Vylučovací žaloba se podává proti věřiteli v exekučním řízení (nikoliv proti exekutorovi). Za podání žaloby je nutné zaplatit soudní poplatek ve výši 2.000,- Kč. Zákon ale umožňuje požádat o prominutí soudních poplatků. Náklady soudního řízení hradí věřitel v tom případě, že vlastník věci vyhraje soudní řízení zahájené vylučovací žalobou. Tehdy hradí i odměnu za advokáta najatého vlastníkem věci. Věřitel mu jinými slovy nahrazuje veškeré výdaje spojené s vylučovací žalobou.

Pokud se nestihne žaloba podat ještě před prodejem (neoprávněně) zabavených věcí, smí jejich vlastník po věřiteli požadovat vydání výtěžku z prodeje majetku. Většinou je vydání výtěžku pak i zahrnuto do rozhodnutí soudu (soud uloží věřiteli jako povinnost). Dodržení lhůty pro podání návrhu a případně i následné žaloby je proto extrémně důležité.

Jak dlouho má exekutor na vrácení neprávem zabavené věci?

Jakmile exekutor vyškrtne věc ze soupisu nebo vyloučí věc z výkonu rozhodnutí (případně to po jeho původním zamítnutí udělá soud), pak český exekuční řád říká, že: „exekutor předá tuto věc bez zbytečného odkladu navrhovateli (majiteli) na tom místě, kde ji zajistil, nedohodne-li se s navrhovatelem jinak. Neposkytne-li navrhovatel exekutorovi potřebnou součinnost při předávání věci, věc se navrhovateli předá v sídle exekutora.“ 

Při předávání věci v sídle exekutora si náklady na dopravu „sebe“ i věcí hradí majitel věcí sám. Předávání věcí v místě jejich zajištění je naopak v režii exekutora.

Konkrétní lhůtu ovšem exekutor k vrácení neprávem zabavené věci nemá. Udělat to musí „bez zbytečného odkladu“.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688