Patria (Patria Finance)
Běžné účty  |  09.03.2022 10:34:00

ČNB i ČBA vyvrací dezinformace o údajné nestabilitě českého bankovního sektoru. Tuzemské banky jsou stabilní, silné a zdravé

Česká národní banka se společně s Českou bankovní asociací vymezuje vůči šířícím se dezinformacím, které zpochybňují stabilitu českého bankovního sektoru. Tyto dezinformace jsou zcela nepodložené a účelově zneužívají specifické situace Sberbank ke snahám o podlomení důvěry ve stabilitu tuzemského bankovního sektoru. Upozorňují, že šíření takových dezinformací může být vyhodnoceno jako šíření poplašné zprávy se všemi trestněprávními důsledky, které z toho vyplývají.

ČNB opakovaně upozorňuje, že Sberbank byla specifickým případem, vyvolaným geopolitickým vývojem, v jehož důsledku došlo k masivním výběrům vkladů klientů této banky. I na takové případy je však finanční systém připraven – důkazem je skutečnost, že již dnes, tj. 7. pracovní den od oznámení ČNB o zahájení kroků k odebrání licence Sberbank, začal Garanční systém finančního trhu prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet pojištěné vklady, a to až do výše 2,5 milionu korun na klienta.

Jak již ČNB uvedla minulý týden ve svém prohlášení, tuzemské banky jsou stabilní, silné a zdravé a orientují se dominantně na financování české ekonomiky, českých firem a občanů České republiky. Jejich podnikání v Rusku je naprosto zanedbatelné a případné selhání tamních úvěrů a investic by na jejich finanční situaci nemělo takřka žádný vliv. Jejich stabilitu významně posiluje skutečnost, že jsou i v evropském kontextu nadstandardně dobře kapitálově vybavené. Také z pravidelných zátěžových testů ČNB vyplývá, že odolnost tuzemských bank vůči vnějším šokům je vysoká, což platí i v současné geopolitické situaci.

Česká národní banka a Česká bankovní asociace rovněž ujišťují veřejnost, že v České republice hladce fungují všechny kanály zprostředkování plateb – jak bezhotovostní s použitím platebních karet a bankovních převodů, tak hotovostní. V podmínkách České republiky tak není důvod k nestandardnímu chování např. v podobě zvýšené držby hotovosti.

Zdroj: ČNB

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688