Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  08.03.2022 16:43:39

V pořadí již čtvrté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zahájilo v Příbrami svůj provoz

V úterý 8. března zahájilo provoz v pořadí již čtvrté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině.

V úterý 8. března zahájilo provoz v pořadí již čtvrté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Doplnilo tak fungující centra v Praze, Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. Asistenční centrum bude v provozu taktéž nepřetržitě a stejně jako ostatní centra slouží uprchlíkům jako kontaktní místo, ve kterém získají všechny potřebné informace.

Pracovníci centra v rámci odbavení příchozích pomáhají nejen s registrací, ale také ubytováním, vyřízením zdravotního pojištění, pracovními povoleními či sociálními dávkami. „Děkuji všem, kteří obětavě pracovali na tom, aby se toto čtvrté KACPU otevřelo v rekordně krátkém čase. Velice oceňuji obrovskou spolupráci všech složek záchranného systému, státní správy, neziskového i soukromého sektoru, nasazení všech je naprosto úžasné a patří jim všem velký dík,“ uvedla dnes při otevření hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Centrum bude k dispozici nonstop. „Počítáme s tím, že všechny přepážky budou otevřeny celých 24 hodin. Pro příchozí ukrajinské občany zajišťujeme registraci, zanesení do systému a vydání víz. Kromě toho zajišťujeme též běžnou agendu i pro cizince z jiných zemí na našich standartních pracovištích,“ uvedl vedoucí odboru cizinecké Policie Středočeského kraje plk. Radek Maňas.

Součástí nabízených služeb je také urgentní psychologická či lékařská pomoc. I před odbavením však jsou ukrajinští občané v případě neodkladných zákroků bezplatně ošetřeni „Ihned po vypuknutí války na Ukrajině a po příjezdu prvních uprchlíků jsme se v kraji dohodli, že budeme poskytovat lidem z Ukrajiny zdravotní péči i bez zdravotního pojištění. Dokonce jsme v tomto ohledu předběhli i stát, který toto opatření zavedl až dva dny po nás,“ poznamenal na tiskové konferenci náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Na vzniku tohoto centra úzce spolupracovalo také vedení města Příbram. „Máme skvělý tým lidí, kteří pracují dnem i nocí, abychom v tuto chvíli obstáli a poskytli pomoc těm, kteří ji v tuto chvíli nejvíce potřebují,“ poznamenal starosta Příbrami Jan Konvalinka. O samotných chod centra se starají středočeští hasiči. „Včera do večera jsme s celým týmem pracovali na tom, abychom toto místo co nejlépe připravili pro potřeby KACPU a všech lidí, kteří sem přijdou žádat o pomoc,“ připomněl ředitel územního odboru HZS Příbram plk. Tomáš Horvát.

Příchozí ukrajinští obyvatelé mohou na místě taktéž okamžitě získat podrobnosti ohledně zaměstnání či výplaty dávek. „Všichni naši pracovníci pracují s maximálním nasazením. Zajišťujeme nejen zprostředkování zaměstnání a výplatu dávek, lidé z Ukrajiny mají po získání víza nárok také například na rekvalifikační kurzy včetně například kurzů češtiny. Také s tím jsou naši pracovníci připraveni pomoci,“ dodává na závěr ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Příbrami Renata Malichová.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Příbrami se nachází v Kulturním domě na adrese Legionářů 400, 261 01 Příbram.


V úterý 8. března zahájilo provoz v pořadí již čtvrté Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. (Obrázek se otevře do nového okna)
Pracovníci centra v rámci odbavení příchozích pomáhají nejen s registrací, ale také ubytováním, vyřízením zdravotního pojištění, pracovními povoleními či sociálními dávkami. (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688