Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Práce  |  08.03.2022 11:32:11

Českému trhu práce pomůže otevření zahraničním pracovníkům a přijetí systémových změn

Na tuzemském pracovním trhu převyšuje čtvrtým rokem nabídka volných pracovních míst počet uchazečů o práci. Firmám chybí více než 360 tisíc pracovníků. Korekce neproběhla ani během dvouletého období epidemické situace, zejména kvůli štědré fiskální politice státu, která pomohla zaměstnanost udržet, ale současně přispěla k historické inflaci. Nejvíce jsou podle odborníků z poradenské skupiny Moore Czech Republic zasaženy sektory zdravotnictví, IT, průmysl, logistika a gastronomie. Řada zaměstnavatelů navíc s ohledem na návrat Ukrajinců do vlasti řeší akutní výpadek dalších pracovních sil. Tuzemský pracovní trh je proto nutné oživit řadou systémových nástrojů v čele se zjednodušením zaměstnávání zahraničních pracovníků.

„Kvůli branné povinnosti musely svá místa opustit desetitisíce Ukrajinců, což zejména v průmyslových odvětvích způsobilo krátkodobě kritické situace. Naopak v dlouhodobém horizontu dojde k přílivu lidí, které bude potřeba zapojit do pracovního procesu. Brzy nastane čas, kdy bude akutní potřeba rekvalifikovat příchozí pracovní sílu z Ukrajiny tak, aby jim české firmy mohly nabídnout práci. Stát musí využít všechny nástroje, které má k dispozici. A to včetně zapojení soukromého sektoru a využívání modularizovaných rekvalifikací, které dodají potřebnou rychlost a flexibilitu,“ uvádí partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Radovan Hauk a dodává: „Jejich uplatnění, s ohledem na aktuální genderovou skladbu příchozích ukrajinských běženců, se nabízí zejména v odvětvích jako jsou lehčí průmyslová výroba, zemědělství, ale i služby (pohostinské, ubytovací, úklidové apod.).“

Tuzemský pracovní trh nebyl v dobré kondici již dlouho před vypuknutím války na Ukrajině. V únoru evidoval Úřad práce 263 433 uchazečů o zaměstnání, zaměstnavatelé současně nabízeli celkem 363 917 volných pracovních míst.[1] „Převis počtu volných pracovních míst nad počtem uchazečů o zaměstnání přetrvává od jara 2018. Tuzemská nezaměstnanost se dlouhodobě pohybuje na nízké úrovni pod její přirozenou mírou,“ upozorňuje Radovan Hauk. „Finanční podpora ze strany státu v době epidemie byla bezesporu důležitá a na místě, ve střednědobém horizontu se však projevují negativní důsledky plošného a přehnaně štědrého pojetí,“ poukazuje Hauk s tím, že robustní fiskální expanze znamenala výrazné schodky veřejného rozpočtu, značným dílem přispívá k inflaci, jejíž růst patří v ČR k nejrychlejším v Evropě, a ještě více paralyzovala tuzemský pracovní trh. „Nedostatek pracovních sil je v současnosti ještě zřetelnější v řadě klíčových odvětví. Ve zdravotnictví, průmyslu či IT je situace takřka kritická,“ říká Radovan Hauk.

Vyšší mzdy posilují inflační tlaky

Růst spotřebitelských cen se odráží v požadavcích na zvyšování mezd, ty ve 3. čtvrtletí loňského roku rostly šestým nejrychlejším tempem v rámci EU. Tlak na výrazný růst mezd spolu s nedostatkem volné pracovní síly navíc prohlubuje problém při obsazování pracovních pozic. Podle personální agentury Moore firmy stále častěji při náboru nových zaměstnanců nabízejí dříve nepředstavitelné výše benefitů a „náborových pobídek“. „S ohledem na stav trhu práce se zaměstnancům daří dosáhnout na zvýšení mezd takřka napříč všemi obory. V řadě odvětví jsou přitom právě mzdy významným podílem nákladů firem, u služeb jde o polovinu až dvě třetiny, v případě průmyslových podniků je to zhruba čtvrtina,“ vysvětluje Radovan Hauk s tím, že společnosti jsou nuceny promítat vyšší personální náklady do cen výrobků a služeb, čímž se snižuje jejich konkurenceschopnost a současně se tím více podněcuje právě inflace.

Nejvyšší čas na systémové změny

Podle informací Úřadu práce je přitom více než 72 % dostupných volných pracovních míst vhodných i pro cizince. „Dlouhodobě se ukazuje, že existují desítky tisíc pracovních míst, které se zaměstnavatelům nedaří obsadit tuzemskou pracovní silou. Snaze co nejrychleji zaměstnat příchozí ukrajinské pracovníky by pomohla větší flexibilita také ve formě zrychleného uznávání kvalifikace či získání pracovního povolení. Změna by měla nastat i na straně zákoníku práce, například i ve smyslu zkrácení výpovědní lhůty, tedy zpružnit trh práce nejen na straně uzavírání pracovních smluv, ale i jejich ukončování,“ uzavírá Radovan Hauk.


[1]https://www.uradprace.cz/documents/37855/2602597/TZ_nezamestnanost+_unor2022.pdf/b067b621-af3e-fbed-257b-06e11f3f809a

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688