Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  08.03.2022 09:17:23

VIG: Výsledky za 4Q21 v souladu s odhady, navržena dividenda 1,25 EUR/akcii

Pojišťovna VIG zveřejnila kompletní předběžné neauditované výsledky za rok 2021 a za 4Q21. Firma již dříve zveřejnila údaje za zisk před zdaněním, předepsané pojistné a kombinovaný poměr.

Aktuální výsledky ukázaly růst čistého zisku ve 4Q21 na 101 mil. EUR, meziročně +79% a asi 4% nad našimi odhady. Za celý rok rostl čistý zisk o 62% na 376 mil. EUR. Hrubé předepsané pojistné bylo ve 4Q solidní s meziročním růstem 7% na 2,6 mld. EUR a za celý rok rostlo o 6% na 11 mld. EUR. Finanční výsledek byl ve 4Q na úrovni 101 mil. EUR velmi slabý v porovnání s předchozími kvartály a výrazně pod našimi odhady. Kombinovaný poměr klesl na 94,2% za celý rok 2021 a ve 4Q21 byl velmi silný na úrovni 91% s velmi nízkými pojistnými plněními. Solventnostní poměr očekáván pro rok 2021 na úrovni 250%.

VIG navrhla dividendu 1,25 EUR na akcii (asi 6% hrubý výnos), meziročně vyšší o 50 centů a mírně nad našimi odhady. Výhled pro rok 2022: nebyly uvedeny příliš specifické hodnoty, rok 2022 zůstane ovlivněn nejistotou zejména ohledně ukrajinského konfliktu, pandemie, inflace, ale firma očekává "pozitivní vývoj provozní výkonnosti".

Výsledky za 4. kvartál nepřinesly výrazná překvapení, kdy vybraná hlavní čísla byla zveřejněna již v polovině února. Očekávali jsme, že finanční výsledek ve čtvrtém kvartále bude horší než v předchozích kvartále, ale jeho pokles byl vyšší než jsme očekávali. Pozitivní byl oproti tomu vývoj pojistných plnění, jež byl velmi nízký, což kompenzovalo nižší než očekávaný finanční výsledek. Návrh dividendy je mírně nad našimi odhady. VIG neposkytla specifický výhled pro rok 2022, ale očekává pozitivní vývoj pro provozní výsledek. Akcie VIG byly pod tlakem od vypuknutí ukrajinského konfliktu a očekáváme, že tento faktor bude i nadále hlavním faktorem v krátkodobém horizontu, zastiňující dnešní výsledky. Reakce trhu byla nicméně více negativní, než odpovídá faktickému provoznímu riziku společnosti, kdy ta nepodniká v Rusku a na Ukrajině generuje asi 1 % předepsaného pojistného a 4% zisku před zdaněním. V dlouhodobějším pohledu tak máme i nadále na VIG pozitivní názor. Konferenční hovor k výsledkům se koná dnes od 15:00.

Thomas Unger, analytik České spořitelny

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688