Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  08.03.2022 09:03:33

Ranní přehled: V Evropě si pražská burza v pondělí vedla nejhůře, index PX -5,83 %.

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,230 bodů (-5.8% d/d); objem: 1,982 mil.

Evropské trhy zahájily nový týden mohutným výprodejem, když se pozornost investorů plně soustředí na rusko-ukrajinský konflikt. Potenciální zákaz vývozu ropy z Ruska vyhnal cenu jednoměsíčního futures kontraktu Brentu na čtrnáctiletá maxima, z těchto maxim však během dne odmazal 15 USD. V rámci sektorů jsou v čele propadů banky, automobilky a realitní společnosti.

Pokračující mírová jednání přinesla v průběhu obchodování mírné uklidnění a evropský STOXX 600 uzavřel se ztrátou lehce přes 1 %.

Ze svých denních minim se podařilo utéct i pražské burze, v rámci Evropy si však v pondělí vedla nejhůře, když index PX odmazal 5,83 %. Komerční banka klesla o 11,4 % na 704,5 . Erste Group odevzdala taktéž 11 % a uzavřela na 643 . Akcie ČEZ se v dopoledních hodinách propadly na 760  a zakončily seanci se ztrátou 4,3 % na 784,5 .

USA - Dow Jones: 32,817 (-2.4%); S&P500: 4,201 (-3.0%); Nasdaq: 12,831 (-3.6%)

Wall Street následovala ostatní světové trhy a i v pondělí všechny tři hlavní indexy prudce poklesly. Investoři zejména sledovali vývoj cen hlavních komodit v čele s ropou, které opět prudce rostly a mohly by se tak stát spouštěčem celosvětové recese. Silně posiloval americký dolar a v páru s eurem se před polednem dostal na úroveň 1,0806 USD/EURBezpečný přístav, kterým se pro mnohé investory stává při vojenských a jiných konfliktech zlato, posiloval a udržel se nad 2 000 USD za trojskou unci.

Velkého výprodeje nebyly ušetřeny tzv. blue chips v čele s Applem (-2,4 % d/d), Amazonem (-5,6 % d/d) či Alphabetem (-4,28 % d/d). Aktuální situaci nejhůře nesou akcie leteckých společností (například American Airlines -12 % d/d) či společnosti ze segmentu prodeje luxusního zboží, jako jsou například Ralph Lauren (-12,23 % d/d) či PVH (-15,37 % d/d), které zavírají své prodejny v Rusku. Zelenou barvu udržely společnosti z ropného průmyslu v čele s obry Exxon Mobil (+3,6 % d/d) či Chevronem (+2,14 % d/d), které tak i nadále těží z vysokých cen černého zlata.

Komentář k devizovému trhu

Česká koruna se po pátečním oznámení intervencí ze strany ČNB stabilizovala. Kurz se včera pohyboval v intervalu 25,60 – 25,80 CZK/EUR a bylo patrné, že hranice 25,80 zřejmě aktivuje nákupy korun za eura ze strany české centrální banky. Totéž se nedá říci o polském zlotém či maďarském forintu, které vůči euru dále oslabovaly.

Dolar ani včera nepřestal posilovat vůči euru a během dne testoval hranici 1,08 USD/EUR, která však zatím zůstala neprolomena. Geopolitické riziko v Evropě a možné vážné dopady války na Ukrajině na evropskou ekonomiku v posledních dnech jednoznačně nahrávají dolaru.

Kalendář – významné události

Německo: průmyslová výroba (leden) +2,7 % m/m vs. oček. 0,5 %
10:00 – ČR: nezaměstnanost (únor)

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688