pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Dotace  |  07.03.2022 00:00:00

Defibrilátor pořízený z dotace může zachránit i váš život


Ilustrační foto
(7.3.2022)

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila vyhlášení dotační výzvy na pořízení automatizovaných externích defibrilátorů (AED) pro obce do deseti tisíc obyvatel. Celkově má kraj na tyto účely vyčleněno 600 tisíc korun. Výše poskytnuté podpory na jeden projekt může činit maximálně 40 tisíc korun.

 

„V rámci programu budeme podporovat nákup automatizovaných externích defibrilátorů pro obce do 10 tisíc obyvatel.  Podmínkou musí být veřejná dostupnost AED v režimu 24/7 a jeho uložení ve venkovním vyhřívacím boxu. AED dále napojí na složky IZS Pardubického kraje. Našim cílem je zefektivnění spolupráce obcí a složek IZS při záchraně lidských životů. Celkově máme v tuto chvíli na tyto účely vyčleněno 600 tisíc korun. Výše poskytnuté podpory na jeden projekt může činit maximálně 40 tisíc korun,“ přiblížila nový dotační program náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.  „Pořízení AED v obci rozšíří síť dostupných AEDkraji. Jedná se o systémový a velmi potřebný krok ke zvýšení bezpečnosti občanů Pardubického kraje. Srdeční zástava v Evropě postihuje přibližně půl milionu lidí ročně. Nejčastější příčinou je onemocnění srdce, například akutní infarkt srdečního svalu. Srdeční zástava vzniká obvykle neočekávaně, často z plného zdraví a bez varovných příznaků, a proto nikdo neví, zda se v příštích minutách nestane svědkem takové příhody nebo zda pomoc nebude potřebovat sám. Poskytnutí pomoci je přitom velmi jednoduché, stačí zavolat na linku 155 a začít s prováděním srdeční masáže. Laická resuscitace až trojnásobně zvyšuje šanci postiženého na přežití a má zásadní vliv na kvalitu dalšího života postiženého.“, sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Matoušková.

 

Žádosti o dotaci je možné podávat od 11. 4. do  6. 5. Poskytnuté finanční prostředky v dotačním programu musí být vynaloženy a prokazatelně uhrazeny příjemcem v období od 1. 1. 2022 do 31. 10. 2022. Další zásady, včetně vyhlášení dotačního programu, jsou zveřejněny na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje a na webových stránkách www.pardubickykraj.cz/dotacni-programy-probihajici-v-oblasti-zdravotni-politiky/115654/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688