Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  05.03.2022 14:20:28

I příští týden bude o Ukrajině, výsledková sezóna, makročísla i ECB zůstanou v zájmu investorů upozaděna

Stejně jako konec února, tak i začátek března bylo na trhu jediné téma, a to geopolitická situace na Ukrajině. Ruská invaze na Ukrajinu pokračovala bohužel dalším dějstvím. Samozřejmě hlavním negativem jsou zničené lidské životy a celkově nepříznivý dopad války na společnost jako celek. Z pohledu ekonomického se jedná o globální negativní šok. Překvapením tudíž není ani pokračující negativní vliv na téměř všech rizikových aktivech. Ruský finanční trh vůči zbytku světa zůstal zavřený po celý týden.

Nadále pokračuje růst tzv. bezrizikových aktiv jako je zlato či americký dolar.

Prodejní tlak byl znát i na akciových indexech. Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 odepsalo 1,9 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 dále ustoupila o 6,5 % t/t. Domácí index PX protentokrát následoval dění v Evropě a odepsal 5,5 % t/t na 1306,1 bodu.

Společnosti na BCPP

Na domácím trhu pokračovala výsledková sezóna. Erste Group zveřejnila v pondělí svá čísla za 4Q21, která byla lepší, než trh očekával s čistý ziskem 472 (+223 % r/r) vs. oček. 437 mil. EUR. Výrazný meziroční růst byl dán především prudkým poklesem opravných položek. Výhled pro tento rok počítá s růstem úvěrového portfolia a úrokových výnosů minimálně o 5 % r/r, s růstem výnosů z poplatků nižším jednociferným tempem a rychlejším růstem celkových provozních výnosů oproti nákladům. Rizikové náklady by měly zůstat na nízké úrovni do 20 b.b a návratnost vlastního kapitálu (ROTE) by opět měla být dvouciferná. Ze zisku minulého roku management v souladu s předchozími prohlášeními navrhuje dividendu ve výši 1,6 EUR (5,7% hrubý div. výnos). Management dále uvedl, že má pouze nevýznamnou úvěrovou expozici vůči Rusku, Ukrajině a Bělorusku a neplánuje vytvářet opravné položky v souvislosti s těmito zeměmi. Titul zakončil týden na 723 (-17,3 % t/t).

Vláda ČR schválila navýšení rozpočtu Ministerstva obrany o 1 mld. , které budou určeny na nákup ručních palných zbraní. Rozhodnutí chápeme tak, že armáda bude doplňovat sklady, z nichž nyní odeslala některé ruční zbraně na Ukrajinu. Očekáváme, že o tento objem se navýší kontrakt s CZG, který v časovém rámci 20202025 činí 2,4 mld. . Podotýkáme, že CZG vyrábí na maximu kapacity. Proto bude muset novou zakázku buď rozložit v čase, nebo omezit prodeje civilnímu segmentu. Titul zakončil páteční seanci na 576 (+12,5 % t/t).

TMR zveřejnilo výsledky hospodaření za účetní rok 2020/21, který skončil k 31. 10. 2021 a zahrnuje tak celou loňskou zimní sezónu. Tržby se meziročně propadly o 42 % r/r na 63,5 mil. EUR kvůli dopadu pandemie Covid-19 a vládních restrikcí na turistický ruch. Společnost výrazně snížila provozní náklady (především personální), i tak však zisk před odpisy EBITDA klesl o 80 % r/r na 7 mil. EUR. Úrokové náklady společnosti byly relativně stabilní a TMR vykázala čistou ztrátu -45,9 mil. EUR. Předseda představenstva Igor Rattaj ve výroční zprávě uvedl, že vzhledem k uvolňování restrikcí očekává oživení turistického ruchu, především ze strany domácích zákazníků na Slovensku. Po stabilizaci situace může podle něj dosahovat TMR alespoň takových výsledků jako před pandemií. Titul zakončil pátek na 675 (beze změny % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl zbrojař CZG (576 , +12,5 % t/t). Vláda ČR rozhodla o navýšení rozpočtu Ministerstva obrany o 1 mld. k doplnění zásob ručních palných zbraní. Všeobecně vojenský konflikt na Ukrajině vede vlády mnoha zemí, především těch evropských, k přehodnocení vybavenosti vlastních ozbrojených sil. Navyšování rozpočtů na obranu je pozitivní informací pro zbrojařské společnosti, CZG včetně. Největší pokles zaznamenaly akcie Erste Group (-17,3 % t/t na 723 ). Banka vydala solidní výsledky, potvrdila dividendu, dala výhled dle očekávání a investory uklidnila svojí téměř nulovou expozicí na ruská aktiva. I přes tyto pozitivní informace byly akcie Erste Group stejně jako ostatní finanční domy pod prodejním tlakem. Negativní dopad válečného konfliktu na ekonomický vývoj je jedním vysvětlením a dalším je dorovnávání pozic v rámci portfolií evropských bank, kde především Raiffeisen bank má větší expozici na Rusko a je nejvíce pod prodejním tlakem.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu bude stále udávat směr dění geopolitická situace na Ukrajině. Informace z bojů či jakékoliv zprávy o možném vyjednávání budou směrovat investorskou náladu. Bohužel se domníváme, že aktuální situace nemá jednoduché a jednoznačné řešení, což nás vede k zopakování výrazné obezřetnosti vůči rizikovým aktivům, kde očekáváme, že bude pokračovat velmi volatilní obchodování. Prodlužování konfliktu na Ukrajině povede k odchodu investorů od rizika, což se projeví i na akciových indexech. Zopakujeme, že případné realizace investičních záměrů bychom aktivovali až v případě přechodu na diplomatická jednání v ukrajinském konfliktu. Upozaděno tedy zřejmě bude i čtvrteční zasedání ECB, kde zřejmě zazní rizika spojená s aktuálním konfliktem na Ukrajině. Tyto rizika mohou vést ECB k prodloužení výrazně uvolněné měnové politiky.

Na domácím trhu bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý (8. 3.) zveřejní svá čísla VIG, ale ta již představila předběžné výsledky nedávno, což bude limitovat jakékoliv překvapení. Ve středu (9. 3.) bude reportovat rovněž developer CTP.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční data ze spotřebitelské inflace CPI za únor (oček. 7,9 po 7,5 % r/r) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na březen (oček. 62,5 po 62,8 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní maloobchodní tržby za leden (oček. +1,8 po -4,6 % m/m), podnikové objednávky za leden (oček. 0,8 po 2,8 % m/m), středeční průmyslovou produkci za leden (oček. +0,5 po -0,3 % m/m) a páteční spotřebitelskou inflaci CPI za únor (beze změny 5,1 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688