plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  04.03.2022 20:17:13

Plzeň se snaží ulehčovat těžkou situaci válečným uprchlíkům, zapojena do pomoci je řada odborů magistrátu

Plzeň se snaží ulehčovat těžkou situaci válečným uprchlíkům, zapojena do pomoci je řada odborů magistrátu

Plzeň se snaží maximálně ulehčovat těžkou situaci válečným uprchlíkům, řeší s nimi řadu situací. Velkou oporou je pro ženy s dětmi nejen při čekání na vyřízení dokladů, ale i při hledání ubytování či zajištění hygienických potřeb a podobně. Řeší už také zápisy dětí do škol. Na maximum je vytížena řada městských odborů, od sociálních služeb, přes odbor dostupného bydlení, školský odbor, odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení a další.
 
„Například naše městské Kontaktní místo pro bydlení v Jagellonské ulici se proměnilo v nouzové místo, které poskytuje zázemí pro dobrovolníky Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM, z. s. Stovky lidí prchajících před válkou na Ukrajině jsou totiž vystaveny hlavně v dopoledních hodinách mrazivému počasí, když čekají na udělení povolení k pobytu,“ přiblížil náměstek primátora David Šlouf, jenž má koordinaci opatření na pomoc ukrajinským válečným uprchlíkům na starost.

Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování města proto poskytl zázemí pro dobrovolníky a lidi z Ukrajiny čekající na odbavení pracovištěm Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR. Dobrovolníci na ulici před kontaktním místem pro bydlení rozdávají teplé nápoje, polévku a svačinu. „V prostorách čekárny kontaktního místa pro bydlení se mohou váleční uprchlíci ohřát a dojít si na toaletu. Matky s dětmi zde mohou přebalit svoje děti a v soukromí a teple je nakrmit nebo nakojit. Lidé si zde mohou zdarma vzít i respirátory. K dispozici je zde tlumočník a probíhá vydávání drobné materiální pomoci,“ uvedla Karolína Vodičková, vedoucí odboru. Město Plzeň děkuje v tomto za spolupráci Mezigeneračnímu a dobrovolnickému centru TOTEM, z. s. i Diecézní charitě Plzeň. Zároveň odbor ve spolupráci s katedrou antropologie ZČU a Gymnáziem na Mikulášském náměstí zajistil hlášení v budově Hlavního nádraží pro přijíždějící z Ukrajiny v jejich rodném jazyce. „Cílem hlášení je informovat přijíždějící, že v blízkosti nádraží se nachází krajské asistenční centrum pomoci,“ doplnil Jakub Václavů, vedoucí oddělení sociálního začleňování.

Velmi aktivní je také Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně, který pomáhá s koordinací v místech větší koncentrace běženců, zapojuje se do párování ubytovaných s ubytovacími kapacitami, eviduje dobrovolné nabídky, tedy výpomoc a podobně, předává kontakty potřebným složkám. „Zajišťujeme také průběžné sbírky hygienických potřeb, vybavení a trvanlivých potravin, provádíme jejich třídění a koordinaci, dále zajišťujeme tisk zdravotních jazykových a komunikačních karet pro zdravotníky, distribuujeme je na EUC Kliniku Plzeň a do ordinací,“ uvedla vedoucí odboru Alena Hynková.

Zapojen je také magistrátní odbor školství. Lidé přijíždějící z Ukrajiny se mohou po příjezdu přihlásit v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (bývalý obchodní dům Prior), kde dostanou konkrétní kontakty na pracovnice Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně a ty jim pomohou se zapsáním dětí do škol, pokud zde budou plnit povinnou školní docházku. Pro mimořádné situace dětí a žáků bez jakéhokoliv stávajícího zázemí bude fungovat adaptační skupina na 78. MŠ (děti ve věku 3 až 6 let) a návazně i v Centru volného času Radovánek a na 31. ZŠ (pro děti ve věku 6 až 10 let). Tyto školy jsou připraveny zajistit tuto službu na nezbytně nutnou dobu od pondělí 7. března.

Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně řídí koordinaci činností s Plzeňským krajem po linii krizového řízení. Dále zajišťuje spolupráci se složkami IZS a koordinuje činnost dobrovolných hasičů. Technicky a materiálně podporuje provizorní noclehárnu v hale TJ Lokomotiva s kapacitou 100 lůžek, řeší rozvozy potravin i potřebného materiálu.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 4. 3. 2022, Adriana Jarošová






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688