mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  03.03.2022 16:31:00

Možnosti cestování z Ruské federace do Estonska

Možnosti cestování z Ruské federace do Estonska

03.03.2022 / 16:30 | Aktualizováno: 03.03.2022 / 16:31

Vzhledem k pozastavení letecké dopravy mezi Ruskou federací a EU od 27. února 2022 přinášíme aktualizovaný přehled možností vycestování z Ruské Federace do Estonska.

S ohledem na probíhající vojenskou invazi Ruské federace na Ukrajinu a možnou hrozbu zhoršení bezpečnosti v zemi, zejména pro občany států EU a NATO, MZV ČR důrazně varuje před cestami na území Ruské federace a vyzývá občany ČR k opuštění země. MZV ČR upozorňuje, že kvůli vyhroceným vztahům mezi Ruskou federací a státy EU a NATO může docházet k omezení činnosti zastupitelských úřadů ČR v Ruské federaci a ČR tak bude mít jen omezené možnosti poskytovat českým občanům na území Ruské federace pomoc a ochranu.

Vzhledem k probíhajícím a plánovaným sankcím vůči Ruské federaci bude pravděpodobně docházet k omezení finančních a dalších služeb na území Ruské federace. Pokud již v zemi jste a přes varování se rozhodnete zůstat, dbejte během pobytu maximální opatrnosti, sledujte důvěryhodná média a mějte připravený plán opuštění země pro případ nouze. MZV ČR dále apeluje na občany ČR, kteří se v Ruské federaci zdržují nebo v zemi dlouhodobě žijí, aby se registrovali do systému DROZD.

Cesty do Estonska

Letecké spojení z Ruské federace do Estonska nefunguje, nejezdí ani vlaky. K přepravě do Estonska je možno využít autobusovou, nebo individuální přepravu. Pozemní přechody z Ruské federace zůstávají otevřené. Na hranicích údajně houstne provoz, probíhají zpřísněné kontroly zavazadel, přesto se zdá, že překročit hranici lze bez problémů, nutná je pouze trpělivost.

Silniční hraniční přechody v Estonsku

  • Narva (+372 333 1600), otevřeno 24/7, přechod i pěšky
  • Koidula (+372 786 1800) , otevřeno 24/7, přechod i pěšky
  • Luhamaa (+372 786 1830), otevřeno 24/7, přechod i pěšky

Podmínky vstupu do země:

  • Ke vstupu do Estonska pro občany EU stačí platný cestovní pas.
  • Rodinní příslušníci občanů EU, kteří potřebují vízum k dosažení cílové země v Evropě, musí požádat o vízum na velvyslanectví nebo konzulátu cílové země.
    Výjimečně příslušníci pohraniční stráže na hraničních přechodech udělují víza rodinným příslušníkům občanů EU, kteří vízum nemají. Stále však doporučujeme požádat o vízum předem, protože ruská pohraniční stráž nemusí umožnit osobám opustit Rusko bez schengenského nebo dlouhodobého víza.
  • Státní příslušníci třetích zemí a jejich rodinní příslušníci, kteří potřebují vízum k průjezdu přes Estonsko do své domovské země, musí požádat o vízum na estonském velvyslanectví nebo konzulátu.
  • Podmínky cestování s domácím mazlíčkem viz https://pta.agri.ee/en/animals/travelling-pet.

Pro přepravu z Petrohradu do Estonska lze využít estonskou společnost Lux Express (kontakt +7 812 424 70 89, www.luxexpress.eu). Vstupenky mohou být předloženy v elektronické podobě, není třeba je tisknout. Odjezdy se konají z autobusového nádraží v Petrohradu, nábřeží Obvodného kanálu 36 (?????????? ????????? ?????? 36).

Pandemická pravidla: Překročení státní hranice za účelem vstupu do Estonska je povoleno asymptomatickým občanům třetích zemí, kteří neabsolvovali očkování, pokud bezodkladně územím Estonska projedou za účelem dosažení země pobytu. Detailní protipandemické podmínky pro vstup do Estonska nalzenete zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688