plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  03.03.2022 00:00:00

Od pátku bude platit v ČR nouzový stav. Kvůli pomoci válečným uprchlíkům. Českých občanů se nedotkne

Od pátku bude platit v ČR nouzový stav. Kvůli pomoci válečným uprchlíkům. Českých občanů se nedotkne

Od pátku 4. března bude na území České republiky vyhlášen nouzový stav. O jeho vyhlášení na 30 dnů kvůli migrační krizi způsobené ruskou invazí na Ukrajinu rozhodla Vláda České republiky na jednání ve středu 2. března. Vláda tak rozhodla kvůli efektivnější péči o uprchlíky. Ve středu 2. března se na cizinecké policii ohlásilo 10 731 uprchlíků z Ukrajiny, od začátku ruské invaze se zatím v České republice zaregistrovalo 24 708 lidí. Vyhlášení nouzového stavu se nikterak nedotkne českých občanů. Nouzový stav je v tomto případě klasický nástroj krizového řízení, který umožní lepší koordinaci a technické řešení současného stavu.

Vyhlášení nouzového stavu od pátku 4. března na 30 dnůvládě, krajům, obcím a dalším spolupracujícím subjektům pomoci flexibilněji a rychleji koordinovat pomoc uprchlíkům, kteří prchají před ruskou agresí na Ukrajině, a zajistit jim důstojné životní podmínky včetně možnosti co nejdříve se zapojit do plnohodnotného života v České republice. Umožní mimo jiné zefektivnit přijímací proces po jejich vstupu na české území, zapojit do celého procesu například i Armádu ČR nebo nařídit přednostní zásobování dětských, zdravotnických nebo sociálních zařízení.

„Chci zdůraznit, že nouzový stav vyhlašujeme kvůli tomu, abychom byli schopni zvládnout uprchlíky příchozí z válkou poničené Ukrajiny, a jeho vyhlášení se nijak nedotkne občanů České republiky. Abych to zjednodušil a vysvětlil – vyhlašujeme nouzový stav pro válečné ukrajinské uprchlíky a ty, kteří se o ně bezprostředně starají, ne nouzový stav pro české občany,“ vysvětlil premiér České republiky Petr Fiala.

Vláda současně v rámci vyhlášeného nouzového stavu přijala první krizové opatření, které umožní příslušníkům Policie ČR vypomoci s vyřizováním žádostí o udělení zvláštních pobytových víz pro ukrajinské uprchlíky.

Nouzový stav bude znamenat zcela zásadní pomoc pro registraci Ukrajinců a další úkony jako bezpečnostní screening či vydávání víz. Díky nouzovému stavu budou moci vydávat víza nejen zaměstnanci odboru azylové a migrační politiky (OAMP) ministerstva vnitra, ale i policie. Celý proces se tak zjednoduší a zrychlí.

Pomoc Ukrajincům v Plzni

První místo, kam by měli váleční uprchlíci z Ukrajiny v Plzeňském kraji zavítat, je Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v bývalém obchodním domě Prior na Americké. Příchozím v režimu 24 hodin denně 7 dní v týdnu nabízí kompletní servis od zajištění dokladů, zdravotního pojištění, humanitární pomoci i koordinace ubytování a psychosociální pomoci.

Plzeňská pomoc pro Ukrajinu

Jak pomáhá město Plzeň, kde nabídnout ubytování, kam nosit potraviny nebo léky pro Ukrajince naleznou zájemci v přehledu na webové stránce ZDE.

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 3. 3. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688