MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Investice  |  02.03.2022 21:00:00

ČR ukončí své členství ve dvou postsovětských bankách - v Mezinárodní investiční bance (MIB) a Mezinárodní bance hospodářské spolupráce (MBHS)

Vláda dnes schválila materiál k ukončení členství České republiky v Mezinárodní investiční bance (MIB) a Mezinárodní bance hospodářské spolupráce (MBHS).

Návrh na odchod z obou institucí předložil ministr financí Zbyněk Stanjura spolu s Ministerstvem zahraničních věcí. Reaguje tím na agresi Ruska vůči Ukrajině, a to i s ohledem na skutečnost, že dané instituce mohou být využity pro zajištění finančních zdrojů pro ruský trh, na který jsou uvaleny sankce.

Ruská invaze na Ukrajinu je neomluvitelným aktem agrese vůči suverénnímu státu. Česká republika koordinuje své kroky se státy EU a NATO a vždy prosazuje tvrdý a jednotný postup. I vzhledem k naší historické zkušenosti ale musíme dělat kroky nad rámec společného postupu Západu. Co nejrychlejší odchod ČR z obou postkomunistických bank je v současné zahraničně-bezpečnostní situaci naprostou nutností,“ řekl premiér Petr Fiala.

„Členství v těchto institucích nám nepřináší žádné ekonomické přínosy, obě banky jsou pozůstatkem dávno minulé doby. Dopad ukončení členství na české podniky bude minimální. Veškeré kroky také koordinujeme s ostatními členskými státy EU, které jsou rovněž členy MIB nebo MBHS. Dnes jsme k tomu po Radě ECOFIN vydali společné prohlášení,“ dodal ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ve společném prohlášení dnes Ministerstva financí Bulharska, ČR, Polska, Rumunska a Slovenské republiky oznámila jednotný postup těchto zemí při podnikání kroků k ukončení členství v MIB a MBHS z důvodu ničím nevyprovokované bezohledné a neopodstatněné vojenské agrese Ruské federace proti Ukrajině. Do svého odchodu chtějí země bránit tomu, aby obě instituce byly využívány k obcházení účinku sankcí EU.

Při ukončení členství bude ČR usilovat o výplatu minimálně ve výši splaceného kapitálu (v MIB činí splacený kapitál ČR 37,4 mil. EUR, v MBHS 26,7 mil. EUR) a podílu na zisku obou bank. Stávající projekty českých firem by neměly být ukončením členství ČR přímo ovlivněny.

Jelikož se jedná o výpověď prezidentských smluv, musí tento krok odsouhlasit Parlament ČR a listinu o výpovědi podepsat prezident České republiky. Teprve poté může být výpověď smluv notifikována oběma institucemi a začíná běžet šestiměsíční lhůta (nejkratší možná lhůta, kterou smlouvy připouští) pro jednání mezi ČR a oběma bankami ohledně finančního vypořádání.

Co je MIB?

Co je MBHS?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688