mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  02.03.2022 14:38:00

Podmínky cestování do Lotyšska a návratu do ČR - Od 1. 3. platí nové podmínky vstupu do Lotyšska.

COVID-19 - aktuální podmínky cestování do Lotyšska a návratu do ČR

28.02.2022 / 16:15 | Aktualizováno: 02.03.2022 / 14:38

Od 1. 3. platí nové podmínky vstupu do Lotyšska. Upozorňujeme, že přes jisté rozvolnění v zemi stále platí řada omezení, zejm. pro osoby bez platného certifikátu o očkování nebo prodělání nemoci COVID-19.

 

Pozn.: Všechny informace týkající se podmínek cestování se náš úřad snaží ihned zveřejňovat cestou této webové stránky a jsou-li zde informace staré několik dní, vždy jsou platné (pouze po určitou dobu nedošlo ze strany lotyšských orgánů k žádné změně). Chtěli bychom vás tedy požádat, abyste si pozorně přečetli níže uvedené texty a náš úřad kontaktovali opravdu jen v nutných případech. Děkujeme za pochopení.

Vstup na území Lotyšska

Lotyšsko při stanovení podmínek vstupu na své území zrušilo k 1. 3. rozdělení zemí podle incidence nemoci COVID-19, tzv. „semafor“. Nově je tedy důležité pouze to, zda je osoba, která chce přicestovat do Lotyšska, držitelem Evropského digitálního certifikátu (EU DCC) o očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Upozorňujeme, že platnost certifikátů pro potřeby přicestování je omezena, a to na 270 dní od ukončení primárního cyklu očkování, resp. 11-180 dnů od pozitivního PCR testu. Osoby očkované posilovací dávkou mají platnost certifikátu bez omezení.


Očkované osoby

Osoby, které mohou prokázat ukončené očkování (platným* EU DCC – evropským digitálním covid certifikátem) proti nemoci covid-19 (registrovanou vakcínou ve státech EU) nebo prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech - nemají při vstupu do země žádnou další povinnost.

LV stále nabízí všem osobám, které přicestují do LV z jakékoli destinace, možnost využít přímo na mezinárodním letišti v Rize bezplatného PCR testování.

*Platnost EU DCC pro potřeby přicestování do země: Od 1. 2. 2022 Lotyšsko stanovilo platnost EU DCC po základním očkování na 270 dní. EU DCC potvrzující aplikaci posilující (obvykle třetí) dávky zatím dobu platnosti stanovenou nemají. Podrobněji viz článek MZV Lotyšska zde.

Opatření na území Lotyšska:

Pro držitele EU DCC platí tzv. zelený režim - tj. držitelé certifikátů mohou využívat služby, za dodržení hygienických opatření mohou navštěvovat kulturní a sportovní akce apod. Více informací o zavedených opatřeních najdete zde.

Platnost EU DCC pro potřeby využívání uvedených služeb apod. v tzv. "zeleném režimu": omezení platnosti certifikátů LV posunulo až na 1. 4. Do té doby platí uvnitř LV všechny EU DCC o očkování bez ohledu na dobu, která od podání poslední dávky uplynula.


Testované osoby

Osoby, které nebyly očkovány, případně neprodělaly onemocnění COVID-19 ve stanoveném období, resp. nemohou tuto skutečnost věrohodně doložit, jsou povinny před vstupem na území Lotyšska podstoupit test ke zjištění covid-19 (PCR test ne starší než 72h, nebo antigenní test ne starší než 48h před nástupem do hromadného dopravního prostředku nebo vstupu na území LV soukromým dopravním prostředkem).

Upozorňujeme, že pro osoby, které nedisponují certifikátem o ukončení očkování, resp. prodělání nemoci, stále platí protiepidemická opatření. Více informací najdete na souhrnném webu zde.


Osoby po prodělání COVID-19

Viz výše v bodu „Očkované osoby“.


Děti

Děti do 12 let jsou vyňaty z povinnosti podstupovat testy před příjezdem do země.


Příjezdový formulář

Ke dni 1. 3. odpadá povinnost vyplňovat příjezdový dotazník – platí pro všechny cestovatele bez ohledu na zemi původu / odjezdu.


Podmínky na místě

Pro držitele EU DCC platí tzv. zelený režim - tj. držitelé certifikátů mohou využívat služby, za dodržení hygienických opatření mohou navštěvovat kulturní a sportovní akce apod. Naopak pro ty, kteří EU DCC nedisponují, jsou stále zavedena protiepidemická opatření.

Užitečné a přehledné informace o situaci ohledně COVID-19 v Lotyšsku, včetně VŠECH platných opatření, najdete zde.

Stále platí povinnost nosit zdravotnickou roušku nebo respirátor třídy min. FFP2 na veřejných místech, tj. v obchodech, veřejné dopravě apod. Textilní roušky mohou nosit pouze děti do 12 let.

Karanténní a hygienická opatření obecně upravuje Rozhodnutí vlády Lotyšské republiky č. 360 ze dne 9. 6. 2020 a jeho dodatky. Text Rozhodnutí je v anglickém jazyce zde.


Postup při nákaze covidem

Pokud je zjištěna nákaza COVID-19, je nutno okamžitě nastoupit do domácí samoizolace a o situaci informovat svého lékaře. Pro nerezidenty je možno využít i veřejná ubytovací zařízení za podmínky, že je personál o situaci klienta informován. Podrobné informace o pravidlech domácí izolace najdete zde.


Tranzit

Tranzit územím Lotyšska v rámci Schengenského/EU prostoru není omezen. Ani pro účel tranzitu není nutno s platností od 1. 3. vyplňovat příjezdový formulář.

Pro osoby překračující hranici za účelem tranzitu platí stejná pravidla, jak jsou uvedena výše. Z povinnosti prokázat se bezinfekčností na covid-19 jsou vyňati řidiči mezinárodní nákladní dopravy - v případě, že délka jejich pobytu v zemi nepřekročí 72h (nutnost vyplnit Covidpass platí v každém případě). Negativní test na nemoc covid-19 se nevyžaduje ani v případě tranzitu v rámci tranzitního prostoru mezinárodního letiště v Rize.

Již v červnu 2021 došlo též ke zrušení uzávěry vnějších schengenských hranic Lotyška, tedy hranic s Ruskou federací a Běloruskem. I na těchto hranicích nyní platí pravidla uvedená výše.

Užitečné informace o situaci ohledně covid-19 v Lotyšsku najdete zde


Odkazy a kontakty

Text Rozhodnutí vlády č. 360 ze dne 9. 6. 2020, které popisuje platná opatření – web Sbírka právních norem zde.

Užitečné informace o situaci ohledně COVID-19 v Lotyšsku – oficiální web vlády LR k problematice COVID-19 zde.

Informace Ministerstva zahraničí Lotyšska pro cestovatele – web MZV LR zde

Dalšími zdroji informací jsou webové stránky Ministerstva zdravotnictví; Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí

Testy pro potřeby cestování zajišťují v Lotyšsku např. Centrální laboratoř nebo soukromá akreditovaná laboratoř E. Gulbja Laboratorija.

Kontakty na Zastupitelský úřad ČR v Rize najdete zde


Návrat do České republiky

Přehled podmínek návratu do České republiky najdete na stránce MZV ČR zde.

Zde naleznete příjezdový formulář do ČR.

MZV ČR důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688