Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.03.2022 13:40:00

Ropa láme rekordy, tu ruskou teď ale nikdo nechce

Hlavní ukazatele globálních cen ropy trhají dlouhodobé rekordy. Ruské ropy se ale neúnavná rally ani trochu netýká. Vlajková ruská ropa Urals se na trhu nabízí s rekordní slevou. Zájemci ale i tak chybí.

Na ruskou ropu západní protiruské sankce uvaleny nebyly, kupci se ale zdráhají ji brát, tankerové společnosti přepravovat, a rafinerie v Evropě, třeba Preem nebo Neste, horečnatě hledají alternativní dodávky odjinud, napsala agentura Bloomberg. Ne, že by ropa nebyla. Po uvalení západních sankcí roti Rusku, které ještě nebyly vyjasněny v plné šíři, jsou ale pro firmy obrovským problémem obchod a přeprava.

Mnoho majitelů ropných tankerů je tak v prvních krocích po ozámení restrikcí proti ruským bankám a jednotlivcům hodně obezřetných. Tyto firmy mají často jenom malá oddělení compliance, která by soulad obchodních aktivit s novými restrikcemi řešila. Dalším rizikem je negativní reklama, kterou by zacházení s ruskými barely přineslo, což si mezinárodní obchodníci dobře uvědomují.

Společnost Trafigura, což je přední světový obchodník s ropou, tak v úterý nabízela k prodeji náklad ruské vlajkové ropy stupně Urals o ceně o 18,60 dolaru za barel nižší, než je mezinárodní benchmark (zde Brent). Byla to největší sleva, ani tak ale zájemce nepřilákala. Společnosti Surgutněftěgaz se ropu nepodařilo prodat nadvakrát. Teď jí na trhu visí nabídka na dohromady devět nákladů. Oba nabídkové tendry končí dnes a tradeři je pozorně sledují.

Pro ruský ropný export je takovýto přístup smrtící ranou. Skoro dvě třetiny prodejů ruské ropy se totiž k zákazníkům přesouvají loděmi.

Podle společnosti Consultant Energy Aspects je na pozadí západních sankcí vůči ruským bankám zmraženo zhruba 70 procent ruského obchodu s ropou. “Většina velkých hráčů na ruskou ropu nesahá” uvedla také tato společnost. Jak bude známa plná šíře sankcí, mohl by podíl zablokované ruské ropy spadnou k 20 procentům, protože na trh přijdou obchodníci z Asie.

Jenomže Rusko v běžných časech vyváží zhruba 5 milionů barelů denně, čili zhruba 5 procent světové spotřeby, takže i to by byla pro trh s ropou velká rána.

Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na 113 dolarů za barel, a do značné míry setřásla uvolnění 60 milionů z nouzových rezerv, které koordinovala Mezinárodní agentura pro energii. Londýnské futures se tak obchodují na nejvyšších úrovních od roku 2012. Barel americké WTI se dnes vyhoupl nad 110 dolarů. Investoři budou sledovat i reakci OPEC+ na dnešním zasedání, ale navzdory nepokojům se očekává pouze mírné zvýšení.

Forwardová křivka na ropném trhu ukazuje na situaci, kdy už trh do cen zohledňuje ušlý ruský ropný export. Kontrakty na mnohem dřívější dodání jsou podstatně dražší než kontrakty s pozdějším dodáním, což poukazuje na akutní nouzi o dodávky. Bloomberg hovoří v této souvislosti o struktuře trhu zvané super-backwardation. Řečí čísel: květnové futures na Brent se v úterý obchodovaly 4 dolary nad cenou na další měsíc, a podobně to v úterý bylo u WTI.

10

Tíživou situaci mohou dokreslit ještě další čísla Bloombergu. K úterku potřebovalo Rusko a firmy, které od něj berou ropu, najít více než 80 tankerů, které by z velkých západoruských přístavů v březnu odvezly přes 61 milionů barelů. Podle plánů nakládek se zatím našlo jenom šest plavidel. V únoru ve stejný čas si na únorové ropné cargo brousilo zuby 25 lodí.

11

A když se už nějaký statečný rejdař objeví, řekne si až o 300 procent toho, kolik stála přeprava jenom před pár dny, podotkl v dnešním sloupku komentátor Bloombergu Javier Blas. Státem ovládaná ruská společnost Sovcomflot, jinak též největší světový majitel středně velkých tankerů, je podle něj do velké míry vyloučena. A jiné velké tankerové firmy jako Maersk Tankers nebo Torm oznámily, že nové ruské kontrakty na ropnou přepravu nepřijímají. Podle Blase tak čelí globální trh s ropou největším poryvům od války v Perském zálivu v 90. letech minulého století a je třeba mimořádných opatření, aby se zamezilo nabídkovému šoku.

Ochromující rally si ale neprochází jenom (neruská) ropa. Futures na pšenici v Chicagu poprvé od roku 2008 přeletěly úroveň 10 dolarů za bušl, což je další dřívko pod kotel globální potravinové inflace. I zde je na pozadí ruská invaze na Ukrajinu, po které se dodávky z jednoho z největších pěstitelů prakticky zastavily. Za poslední měsíc se cena pšenice zvedla o zhruba 40 procent. Cena kukuřice, používané i jako krmivo, stoupla o 2,8 procenta na nejvyšší intradenní úroveň od roku 2013.

13

Rusko a Ukrajina obstarávají více než 25 % globálního vývozu pšenice. A pětinu prodeje kukuřice.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

03.03. 18:42  Mnou si ruce.. (qqq)
02.03. 14:35  Mnou si ruce.. (Jan Novák)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

16.01.2024S&P 500: A teď už (jen) ten rekord! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688