Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.03.2022 00:00:00, aktualizováno 13:29:23

Nová největší emise a první slovenská firma na trh START? Vstup chystá globální lídr práškové metalurgie Gevorkyan

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie společnost Gevorkyan dnes potvrdila záměr uskutečnit primární veřejnou nabídku nově vydaných akcií prostřednictvím trhu PX START Burzy cenných papírů Praha s cílem získat kapitál ve výši až 800 milionů korun. Termín transakce je plánován na první dekádu června 2022. Tímto úpisem se společnost Gevorkyan v případě jeho úspěšného uskutečnění stane na trhu START prvním emitentem se sídlem na Slovensku a zároveň se bude jednat o potenciálně největší emisi trhu.

Prostředky získané z emise budou použity na optimalizaci financování podniku a na vybudování dodatečných výrobních kapacit tak, aby společnost Gevorkyan mohla i nadále maximalizovat užitek z dlouhodobě přetrvávajícího převisu poptávky po svých výrobcích a tím pokračovat v dosavadním vysokém tempu růstu.

Technologická špička práškové metalurgie

Společnost Gevorkyan, založená v roce 1996 jako rodinný podnik, se během let vypracovala na pozici světové technologické špičky v oboru výroby kovových součástek inovativním procesem práškové metalurgie. Společnost disponuje veškerými nejpokročilejšími technologiemi, jakými jsou sinter-klasická prášková metalurgie, vstřikování kovových prášků, izostatické lisování za tepla a 3D tisk kovových součástek. Gevorkyan působí na globálním trhu a disponuje rostoucím a velmi dobře diverzifikovaným portfoliem zákazníků působících v mnoha odvětvích-například v ropném průmyslu, ve výrobě stavebních strojů, v automobilovém průmyslu, ve výrobě ručního nářadí, kompresorů, zahradních a zemědělských strojů, bezpečnostních systémů, výtahů, klimatizací, medicínských přístrojů apod.

„Výrobky společnosti Gevorkyan představují levnější a kvalitativně srovnatelnou, resp. kvalitnější alternativu k dílům vyráběným tradičními postupy,“ píše o sobě firma. Třetina zaměstnanců společnosti má vysokoškolské vzdělání přičemž 10 % zaměstnanců pracuje na úseku výzkumu a vývoje (R&D). Gevorkyan vyvíjí ročně více než 150 zcela nových výrobků. Každý měsíc vyrobí více než 5 milionů dílů, přičemž v současnosti obsahuje sortiment výrobků přes 2 000 různých typů dílů. Více než 50 % výrobků nedokáže technologií práškové metalurgie vyrobit žádný jiný výrobce a 33 % výrobků se nikdy nevyrábělo žádnou technologií a byly exkluzivně vyvinuté ve společnost. Know how společnosti Gevorkyan je dle firmy zcela unikátní.

Gevorkyan 1

Rozkročenost, diverzifikace, rezistence

„Vzhledem k tomu, že technologie společnosti zajišťuje efektivnější a méně nákladnou výrobu při zachování vysoké kvality, je společnost Gevorkyan odolná vůči ekonomickému cyklu. Naopak, krize spíše akcelerují výkon podniku, protože v těchto situacích jsou manažeři nákupu odběratelů nuceni hledat levnější dodavatele s alternativními technologiemi,“ uvádí o sobě firma. „Co jsem měl možnost poznat, firma se jeví velice diverzifikovaná a odolná,“ souhlasí šéf pražské burzy Petr Koblic.

“Společnost Gevorkyan patří k evropské špičce ve svém oboru. Jde o dynamicky rostoucí firmu, a právě pro takové je kapitálový trh ideální volbou pro financování dalšího růstu. Jsem rád, že si tato slovenská firma vybrala pro svůj primární úpis právě pražskou burzu. Investorům se tak dostává možnost investice do technologicky unikátní a sofistikované výroby, která je současně velmi efektivní a šetrná k životnímu prostředí,“ říká Petr Koblic.

Klientská základna a rozkročenost firmy napříč odvětvími je silná: Siemens, Česká zbrojovka, skupina Volkswagen, Makita, Bosch, John Deere, Linde, ale také Lacoste, Hugo Boss, Versace či Yves Saint Laurent.

Gevorkyan 2

„Výroba je šetrná k životnímu prostředí. Technologie práškové metalurgie jsou prakticky bezodpadové. Celý výrobní proces je energeticky efektivní, nízkoemisní a šetří suroviny. Při výrobě je navíc využívána energie získávaná z obnovitelných zdrojů,“ uvádí firma.

Plynulý dvouciferný růst

Gevorkyan podle svého zakladatele a majitele Artura Gevorkyana neustále zvyšuje míru automatizace, digitalizace a robotizace, což umožňuje navyšovat objem výroby při snižování počtu výrobních operátorů a realizovat tak velkou provozní úsporu. „Aktuálně je ve výrobních linkách zapojeno 60 robotů. Pro ilustraci v roce 2015 zaměstnávala společnost 190 zaměstnanců a v roce 2021, ve společnosti pracovalo 147 zaměstnanců, přičemž tržby za toto období vzrostly více než dvojnásobně,“ uvádí s tím, že od roku 2010 společnost Gevorkyan navýšila své tržby z hodnoty 4,7 mil. EUR na více než 50 mil. EUR v roce 2021. Od roku 2016 do roku 2020 tržby společnosti rostly tempem CAGR 18,67 %.

Zisk EBITDA společnosti v roce 2021 dosáhl hodnoty 16 mil. EUR při EBITDA marži přibližně 30 %. Mezi roky 2016 a 2020 rostl EBITDA tempem CAGR 22,85 %, přičemž průměrná EBITDA marže činila ve stejném období přibližně 24 %.

Dlouhodobý vztah se zákazníky na jejich poptávku

Společnost spolupracuje se svými zákazníky na dlouhodobé bázi a v pozici vývojového dodavatele, což podle jejího názoru zajišťuje růst odbytu do roku 2030 a dál. „Po navýšení výrobních kapacit bude mít společnost Gevorkyan veškeré předpoklady k zvyšování tržeb i zisku a tím i akcionářské hodnoty v dosavadním vysokém tempu,“ tvrdí ke svému záměru firma.

Gevorkyan 3

Zamýšlená emise podle ní nabídne investorům možnost podílet se na tomto úspěšném příběhu a profitovat z růstu hodnoty akcií společnosti Gevorkyan, které si zájemci budou moci nakoupit po schválení prospektu přes licencované obchodníky s cennými papíry. Poradcem pro IPO je Versute Investments.

„Vstup na trh START představuje zahájení nové etapy rozvoje naší společnosti“ říká pan Artur Gevorkyan, CEO a majoritní vlastník společnosti; „postupem doby jsme se vypracovali na absolutní technologickou špičku v oboru a díky masivnímu R&D a neustálým inovacím si udržujeme zásadní konkurenční výhody. Prokázali jsme schopnost vyvinout a vyrobit nejsložitější součástky a nabízet našim zákazníkům nejen výrobek, ale komplexní řešení složitých konstrukčních celků.“

Podle Gevorkyana si firma díky kvalitě výrobků a služeb vybudovala výborné jméno a dlouhodobá obchodní partnerství v mnoha oborech po celém světě a našim jediným limitem dalšího růstu je objem výrobních kapacit. „Tuto emisi považujeme za další logický postupný krok, kdy naší vizí a cílem je vybudovat podnik s tržbami 300 mil. EUR a více. V horizontu 5 let plánujeme uvést naše akcie k obchodování na hlavním trhu pražské burzy,“ nechal se slyšet Gevorkyan.

Gevorkyan 4

Trh START: Kapitalizace 8 miliard korun, peníze od investorů již u miliardy

Trh pražské burzy pro rostoucí firmy START funguje od roku 2018, kdy na něj vstoupilo prvních 5 firem – byly to Prabos, Fillamentum, Primoco, UDI a Atomtrace. Nyní na trhu působí 9 emitentů a jubilejním 10 z nich a prvním původem slovenským může být Gevorkyan. Celková hodnota (tržní kapitalizace) se se stávající devítkou emitentů pohybuje u 8 miliard korun, investice do firem jako emitentů se na tomto trhu již blíží miliardě korun. „Emise Gevorkyan aspiruje na doposud největší IPO na trhu START, firma si půjde pro až 800 milionů korun. Doposud nejvíce v rámci IPO získala Pilulka, přes 300 milionů korun,“ poznamenává šéf pražské burzy Petr Koblic s tím, že trh START prochází neustálým fine tuningem a poslední souvisí právě s možností listingu slovenských firem.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688