Vojtěch Boháč (WOOD & Company)
Okénko BIG EXPERT  |  02.03.2022 11:48:24

Pražská burza v únoru výrazně poklesla, zaznamenala nejhorší měsíc za téměř dva roky

Index PX celkem během února ztratil 4,44 procenta na 1 353,41 bodu. Více oslabil naposledy v březnu 2020. V průběhu února sice index dosáhl svých dlouholetých maxim, ale poté následovaly černé série poklesů. Dění na téměř všech světových akciových trzích v únoru ovlivňovalo rostoucí napětí na rusko-ukrajinských hranicích, které přešlo do ruské agrese v podobě invaze na Ukrajinu a následně do otevřené války. To způsobilo značnou nervozitu a volatilitu trhů. Situace silně zasáhla finanční sektor, naopak velké zisky si připsala Česká zbrojovka, která poslední obchodní den v měsíci vzrostla o skoro 11 procent. Od začátku roku index odepsal už 5,09 procenta.

Nejhůře na pražské burze dopadly v únoru banky. Největší meziměsíční propad zaznamenaly akcie Erste, které ztratily 21,07 procenta a měsíc zakončily na 794 korunách. Za nižší cenu se její akcie obchodovaly naposledy loni v červenci. Výrazně oslabila také Komerční banka. Odepsala 7,78 procenta na 883,50 koruny. O 4,92 procenta na 88,5 koruny poklesla i Moneta, přestože cena jejích akcií byla v posledních měsících díky podmínkám spojení s AirBank poměrně stabilní. Oproti začátku roku se pohybují v minusu všechny banky v indexu. Erste oslabila o 22,57, Komerční banka o 5,51 a Moneta o 5,23 procenta.

Naopak situace výrazně pomohla akciím České zbrojovky, která celkem v únoru posílila o 7,98 procenta na 568 korun. Zbrojařská firma těží z informací o možných nových armádních kontraktech na zbraně. Obchodní den 28.2. uzavřela o téměř 11 procent výše. Její akcie letos posílily celkem o 11,81 procenta, a jsou tak od začátku roku nejvíce rostoucím titulem v indexu.

Akcie skupiny ČEZ zakončily v plusu díky šestidenní růstové sérii na začátku měsíce, kdy posílily o více než 8 procent. Část zisků ale během zbytku měsíce odevzdaly, celkem za únor vzrostly o 6,41 procenta a zakončily na ceně 854,50 koruny. Od začátku roku akcie energetické společnosti posílily o 3,14 procenta.

Kvůli válce na Ukrajině a s ní spojenými tvrdými sankcemi západních zemí vůči Rusku ztrácely akciové trhy po celém světě. Například americký index S&P 500 odepsal přibližně 3,1 procenta. Více náchylné byly ke geopolitické situaci evropské trhy. Například německý DAX odepsal přes 6,5, francouzský CAC 40 o 4,8 procenta. Panevropský STOXX 600 v únoru poklesl o přibližně 3,4 procenta.

Výprodeje výrazně zasáhly bankovní sektor. Například akcie rakouské banky Raiffeisenbank, která má významnou expozici na ruský trh, odepsaly okolo 40 procent. Dařilo se naopak firmám z energetického sektoru. Ze situace těžily také zbrojařské společnosti. Německý Rheinmetall posílil o 45 procent. Cena amerických firem Northrop Grumman a Lockheed Martin vzrostla o 19,5, respektive 11,5 procenta. Reagují tak na proklamace západních států o začátku silného zbrojení. Německo například slíbilo do armády tento rok napumpovat 100 miliard euro navíc.

Vojtěch Boháč

Junior Analytik

Vojtěch studuje magisterský obor ekonomie na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. V rámci vedlejší specializace se věnuje statistice a kvantitativní analýze. Ve společnosti WOOD & Company pracuje na pozici junior analytika. Zajímá se o dění na pražské burze, makroekonomii a měnovou politiku. Ve volném čase si rád vyjede na kole, nebo si přečte severskou detektivku.

WOOD & Company

WOOD & Company je přední nezávislá finanční skupina působící ve středoevropském regionu v oblastech obchodování s cennými papíry, správy aktiv a poradenství v rámci firemních financí.

WOOD & Company je největším institucionálním obchodníkem s akciemi v regionu. V rámci správy aktiv nabízí produkty jak kvalifikovaným investorům (např. realitní fondy), tak retailové klientele (platforma Portu). Služby firemních financí zahrnují poradenství při fúzích a akvizicích nebo při transakcích na kapitálovém trhu (primární či sekundární úpisy na akciových burzách).

Více na www.wood.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688