Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  01.03.2022 21:19:07

Na pomoc Ukrajině pošle Hradec Králové dva miliony korun, do městských bytů zatím míří další uprchlíci z Ukrajiny

Dva miliony korun v rámci pomoci Ukrajině dnes na svém zasedání schválili hradečtí zastupitelé, první milion z této částky město pošle na účet Charity Česká republika. Kromě této pomoci město také průběžně poskytuje své ubytovací kapacity pro občany Ukrajiny prchající ze země. Od uplynulého víkendu se podařilo ubytovat již několik desítek osob v městských ubytovacích kapacitách. Zastupitelé města také dnes rozhodli o zrušení partnerské smlouvy s ruským městem Kronštadt.
 

 
 
„Počítáme s tím, že se jedná o první vlnu pomoci Ukrajině, ve které jsme vyčlenili dva miliony korun. Polovinu z této částky jsme rezervovali pro očekávané výdaje spojené s pomocí Ukrajině, o kterých budeme rozhodovat v orgánech města. Milion korun pak posíláme ihned po vyřízení potřebné administrativy Charitě České republiky, která se intenzivně věnuje pomoci ukrajinským občanům a dokáže zvolit nejvhodnější způsob pomoci, na který finanční obnos využije. Za její práci a ochotu pomáhat velmi děkuji, stejně jako dalším partnerům a všem občanům města, kteří se na nás s nabídkou pomoci obracejí,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Město má na svých webových stránkách zvláštní sekci s instrukcemi a aktuálními možnostmi, jak a kde je možné v této situaci pomáhat. Stejně tak zde naleznou informace ukrajinští spoluobčané, kteří pomoc potřebují. Více informací je k dispozici zde.

Již ke konci minulého týdne město vyčlenilo město ubytovací kapacity pro občany Ukrajiny prchající ze země před ruskou invazí. „Zatím máme vyčleněno více než stovku míst, hlavními lokalitami jsou areál kempu Stříbrný rybník, hotel Stadion a ubytovna Plavecký bazén. Během posledních dnů právě ve spolupráci s Charitou našlo zázemí v městských zařízeních několik desítek osob, většinou rodiny s dětmi, místa jsme jim poskytli také v ubytovně na letišti ve spolupráci s Leteckými službami Hradec Králové. Zároveň máme informaci, že další lidé jsou cestě a míří k nám do Hradce,“ informuje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek.

Na dnešním jednání zastupitelstva také vedení města předložilo návrh na zrušení partnerské smlouvy s ruským městem Kronštadt. „I když jsme v roce 2019 uzavřeli smlouvu s městem Kronštadt týkající se vědecké, kulturní a sportovní spolupráce, do poslední chvíle jsem doufal, že situace nebude eskalovat natolik, abychom tyto styky museli přerušit. Bohužel vzhledem k ruské invazi a prohlášení města Petrohrad, které tento akt agrese podporuje, jsme přistoupili ke zrušení partnerství. Tento návrh podpořilo 28 zastupitelů,“ doplňuje primátor města.

Město Hradec Králové podpořilo Ukrajinu také vyvěšením ukrajinské vlajky, která před hradeckým magistrátem vlaje od úterý 22. února. Dnešní jednání zastupitelé také zahájili minutou ticha za oběti ukrajinsko-ruského konfliktu.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 1.3.2022 / 1.3.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688