Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  01.03.2022 16:55:58

Hradec Králové: První ukrajinské rodiny jsou i v městských ubytovnách (1.3.2022)

Od minulého týdne probíhají na hradecké radnici pravidelná jednání k zajištění potřebné pomoci Ukrajině a jejím občanům během ukrajinsko-ruského konfliktu. Kromě oslovení a nabídnutí pomoci partnerskému městu Černihiv začala radnice připravovat městské ubytovny a byty, které by mohly dočasně posloužit jako útočiště pro obyvatele prchající z Ukrajiny. Ve spolupráci s hradeckou charitou bylo během uplynulého víkendu umístěno do městských ubytovacích zařízení prvních několik ukrajinských rodin. Magistrát současně zveřejňuje telefonické linky, kam mohou lidé volat ohledně pomoci Ukrajině.
 

 
 
„Situace je velice napjatá a každý se snaží pomáhat jak jen to je možné, čehož si nesmírně vážím. Na městě jsme ještě v minulém týdnu začali připravovat ubytovací kapacity pro naše přátele z Ukrajiny. Po pátečním jednání se členy zastupitelských klubů jsme se navíc domluvili, že v první vlně pomoci Ukrajině uvolníme finanční prostředky ve výši jednoho milionu korun,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Další pomoc přišla ze strany Dopravního podniku města Hradce Králové, který má připravené autobusy. Ty budou v případě potřeby moci vyrazit na hranice a zajistit dopravu ukrajinských občanů do České republiky. „Máme několik řidičů, Ukrajinců, kteří ačkoliv jezdí pouze s vozy MHD a nemohli by tedy vyrazit na dálkovou jízdu přes hranice, tak se nabídli, že by zajistili koordinaci přepravy osob a ujali se role tlumočníků. Za to jim velmi děkujeme,“ doplňuje ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

Ještě na konci minulého týdne město připravovalo a poskytlo ubytovací kapacity pro ukrajinské občany. „V prvních dnech jsou uspokojovány individuální požadavky na ubytování ze strany ukrajinského spolku, oblastní charity či Univerzity Hradec Králové, sestavili jsme seznam míst, která by se dala za tímto účelem využít. Jedná se například o ubytovací kapacity Leteckých služeb HK na hradeckém letišti nebo penzion Aquacentra, jehož provoz zajišťuje Správa nemovitostí HK. Poskytnout ale můžeme také chatky v areálu kempu Stříbrný rybník, hotel Stadion, ubytovnu Brněnská a podobně. Ve spolupráci s hradeckou fakultní nemocnicí a oblastní charitou probíhá vybavování ubytovny ve fakultní nemocnici, která by mohla ještě zvýšit možné ubytovací kapacity ve městě,“ informuje náměstek primátora pro oblast správy majetku města Pavel Marek.

„V těchto dnech zároveň vzniká krajské asistenční centrum pomoci, které bude zajišťovat příjem a pomoc ukrajinským občanům, kteří v našem kraji budou hledat dočasné útočiště. Vedle toho vznikly další iniciativy neziskových organizací, kterým je třeba velmi poděkovat za jejich dobrovolnickou aktivitu, připraveni pomáhat jsou i hradečtí dobrovolní hasiči. Lidé také mohou během pracovní doby úřadu volat na vybrané telefonní linky, kde získají informace, jak lze pomoci,“ dodává primátor. Město má na svých webových stránkách zvláštní sekci s instrukcemi a aktuálními možnostmi, jak a kde je možné v této situaci pomáhat. Stejně tak zde naleznou informace ukrajinští spoluobčané, kteří pomoc potřebují. Více informací je k dispozici zde.

Město Hradec Králové podpořilo Ukrajinu také vyvěšením ukrajinské vlajky, která před hradeckým magistrátem vlaje od úterý 22. února. Vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu a prohlášení města Petrohrad hodlá během dnešního jednání zastupitelstva města navrhnout vedení Hradce Králové zrušení partnerské smlouvy s ruským městem Kronštadt.

Kateřina Šmídová, tisková mluvčí
 
Zodpovídá: Mgr. Kateřina Šmídová
Vytvořeno / změněno: 1.3.2022 / 1.3.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.11.2023Jablonec nad Nisou - Nájmy v městských bytech i ubytovnách stouply Jablonec nad Nisou (mestojablonec.cz)
30.08.2022Hradec Králové: Změny v MHD od čtvrtka 1. 9. 2022 Hradec Králové (hradeckralove.org)
10.06.2022O víkendu se v Hradci Králové spustí městská mlhoviště Hradec Králové (hradeckralove.org)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688