Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.03.2022 17:24:00

Výnosové křivky a akcie evropských bank

Evropské akcie mají za sebou dlouhé roky opakovaných nadějí a zklamání z toho, že nepředbíhají své americké protějšky. Nepomáhaly jejich nižší valuace a případně další argumenty. Za posledních více než deset let si ale jako celek přece jen připisují nemalé zisky. Což ovšem neplatilo o evropském bankovním sektoru, kterému bych se dnes chtěl věnovat. Mimo jiné proto, jak dobře si vedl na počátku letošního roku (tj. před současnými turbulencemi).

1. Evropský trh a banky: V roce 2009 si evropské banky prošly podobnou rally, jako zbytek evropských akcií, pak se ale jejich cesty rozdělily. A nyní jsou banky stále znatelně níže, než byly na lokálních vrcholech v letech 2009 a 2010. Zpočátku letošního roku tuto mezeru začaly (opět) poněkud uzavírat, optimismus podle různých komentářů pramenil z vývoje jejich ziskovosti, výplaty dividend, či odkupů. A v neposlední řadě z makroekonomického vývoje a s ním související monetární politiky.

Poněkud zkratkovitě se hovoří o tom, že bankám prospívá růst sazeb, přesněji by se mělo asi mělo mluvit o rozšiřování rozdílu mezi sazbami krátkodobými a dlouhodobými. Ty druhé totiž určují spíše návratnost aktiv bank, ty první spíše to, co banky platí těm, kteří jim nějakým způsobem poskytují kapitál a zdroje. Ne zrovna přívětivé je z tohoto pohledu prostředí nulových sazeb, kdy se u nuly nachází nejen krátkodobé, ale i dlouhodobé sazby. Růst sazeb, který vše posouvá k „historickému“ normálu – vyšším krátkým a ještě vyšším dlouhodobým sazbám, je pak prostředím znatelně přívětivějším.

2. Banky a výnosová křivka: Onen rozdíl v sazbách je v principu sklonem výnosové křivky a jeho výše vypadá v USA a Německu následovně:
1
Zdroj: Twitter

Pokud tedy přijmeme výše uvedenou logiku, sazby, respektive sklon výnosové křivky sám o sobě, by nyní měl více nahrávat bankám evropským než americkým. K tomu se může přidávat signál, který křivka vysílá ohledně dalšího růstu celé ekonomikyčím vyšší sklon, o to obecně lepší výhled. Všimněme si v této souvislosti, že podle MMF se v podstatě jedině v Německu v lednu výrazně zlepšil výhled:
2
Zdroj: Blog MMF

Do hospodaření bank a cen jejich akcií ale samozřejmě promlouvá mnohem více faktorů, na výše uvedené jsem jen chtěl upozornit ve vztahu k mých předchozím úvahách točícím se kolem výnosových křivek.

Co pak v této souvislosti nebývá zmiňováno, ale může mít v uvedené logice svou relevanci, jsou takzvané neutrální sazby. Proč? Protože jde o sazby, ke kterým by ty skutečné měly postupně směřovat. Pokud by tedy sazby neutrální byly relativně vysoko, byl by pro banky (a samozřejmě monetární politiku) výhled jiný, než kdyby se nacházely nízko. Jak tomu tedy je? Uvidíme zítra.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688