Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.03.2022 15:18:00

Ruské trhy začínají vypadat neinvestovatelně. Teď není, jak tam bezpečně investovat, tvrdí veterán kapitálových trhů

Rusko nese pro globální investory všechny typické známky neinvestovatelného trhu. Akcie se propadly a kapitálové kontroly dusí toky peněz. Z obchodování s rublem se stal úkol hodný Herkula, protože do obchodování s touto měnou se brokerům nechce. Propadly se ruské dluhopisy, u kterých se také zvýšilo riziko nesplácení závazků. V pasti se tam mohou ocitnout miliardy dolarů, napsala agentura Bloomberg.

„Kalamita ruské války na Ukrajině ukončila mezinárodní finanční investování v Rusku,“ domnívá se podle Bloombergu Christopher Granville, ředitel EMEA a výzkumník v TS Lombard v Londýně.

Pro ruskou ekonomiku, na kterou po ruské invazi na Ukrajinu cílí řada západních sankcí, je to obrat o poznání dramatičtější v tom smyslu, že ještě před několika týdny jí pomáhaly rostoucí ceny ropy a akcie byly na historických rekordech.

Teď ale hrozí, že by ruské akcie a dluhopisy, se kterými se stále hůře obchoduje, mohly být vyřazeny z globálních benchmarků. Jeden z poskytovatelů indexů, společnost MSCI, se snaží dostat zpět nějaké reakce na to, zda vyřadit Rusko ze svých akciových a dluhopisových indexů. Společnost Intercontinental Exchange již uvedla, že při realizaci rebalance dne 31. března odstraní ze svých indexů pro pevné výnosy odstraní dluh, který vydaly ruské entity na sankčním seznamu.

Velké ztráty


Podle údajů moskevské burzy vlastnili zahraniční investoři v závěru loňského roku ruské akcie za zhruba 86 miliard dolarů. Většina teď svůj holding nedokáže řádně obchodovat nebo zlikvidovat. Moskva totiž brokerům zakázala prodávat cenné papíry držené těmito fondy. Skoro 13 miliard dolarů ruských akcií, které drží fondy se sídlem v USA nebo v Evropě, jsou nyní v firmách pod sankcemi, ukazují odhady Bloomberg Intelligence. Akciové fondy zaměřené na Rusko se za poslední týden propadly v průměru o 23 procent.

11

„Není žádný způsob, jak teď bezpečně investovat v Rusku,“ domnívá se zkušený investor a veterán kapitálových trhů Mark Mobius. „Je to pravděpodobně nejdramatičtější zastavení investic ve velkých zemích v soudobé historii,“ podotkl.

Z hlediska pevných výnosů jsou největšími držiteli ruského dolarového dluhu společnosti BlackRock, Capital Group Companies a Leagl & General Group. Ve firemních dluhopisech mají investoři navázaných zhruba 250 miliard dolarů.

Jedním z největších pasivních fondů s expozicí na Rusko je v USA listovaný VanEck Russia ETF. Jenom v pondělí dosahal jeho pokles ke 30 %, stejně jako pokles the iShares MSCI Russia Capped ETF. Ke správcům aktiv, kteří mají zmražené fondy s expozicí na ruské akcie, patří i JPMorgan a Danske Bank.

“Teď platí kapitálové kontroly, takže proč investovat, když nemůžete dostat peníze ven?” ptá se ze Sydney stratég společnosti Informa Global Markets Jonathan Cavenagh

Rubl, letos globálně nejhůře performující měna, se dnes dokázal aspoň relativně stabilizovat (nyní cca 103 za dolar), přičemž hlavní efekt přisuzuje hlavní analytik Patrie kapitálovým kontrolám. To jsou opatření zamezující posílat devizy do zahraničí plus kontrola nad příjmy dovozců v cizích měnách. Při zablokování velké části devizových rezerv je obrana rublu podstatně snížená, hlavní problém je nedůvěra a „další oslabení měny je pravděpodobné“, konstatuje Vlk v dnešním komentáři.

Podle stratéga Crédit Agricole v Londýně Valentina Marinova se ruská centrální banka může chystat k “runu na rubl”.

Ruský akciový trh je dnes druhým dnem za sebou zavřený a oznámení týkající středy má přijít během dneška. Podle zdroje, na který se odvolává Reuters, nařídila ruská vláda ministerstvu financí převést jeden bilion rublů z ruského národního fondu bohatství na koupi akcií ruských firem.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz, Reuters

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   8:16  Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   7:55  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688