Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  01.03.2022 09:45:56

Cena benzínu i nafty v ČR je nejvyšší v historii. Prudké zdražování tím rozhodně nekončí, benzín může vyletět až k 50 korunám za litr, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu

Průměrná cena pohonných hmot u českých čerpacích stanic je nejvyšší v historii. Vyplývá to z dnešních dat společnosti CCS. Litr benzínu Natural 95 se podle nich včera celorepublikově prodával průměrně za 38,82 koruny. Průměrná cena tak překonala dosud rekordní cenu ze 13. září 2012, kdy se benzín prodával za 38,56 koruny za litr. Na dějinném maximu byla včera také cena nafty. Ta se vůbec poprvé prodávala průměrně za více než 38 korun za litr, konkrétně za 38,05.

 

V Praze, kde jsou pohonné hmoty tradičně nejdražší, se cena benzínu rychle blíží psychologické úrovni 40 korun za litr, jíž doposud nikdy v historii nedosáhla. Benzín v metropoli vyšel včera průměrně na 39,42 koruny za litr a je pravděpodobné, že již dnes nebo zítra úrovně 40 korun za litr dosáhne.

Důvodem dramatického zdražování pohonných hmot v ČR je zdražování ropy na světových trzích a také oslabení koruny. Oboje bezprostředně nastává či sílí v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Korunová cena barelu ropy Brent včera vyskočila až na takřka 2360 korun, nejvíce v historii, jak plyne z dat Bloombergu. Tato cena zohledňuje jak růst dolarové ceny barelu Brentu, jež momentálně odpovídá zhruba 100 dolarům, tak i oslabování koruny vůči dolaru.

Motoristé v ČR musí počítat s tím, že ceny pohonných hmot budou růst i v příštích dnech. Pohonné hmoty v ČR od invaze Ruska na Ukrajinu v minulém týdnu zdražují nebývale citelným tempem, denně v rozsahu kolem 30 až 40 haléřů. Toto již tak rychlé tempo zdražování, v případě benzínu nejrychlejší od roku 2010, však může ještě akcelerovat. A to zejména v tom případě, že Rusko v rámci odvety za víkendové sankce Západu omezí své dodávky plynu či ropy do Evropy.

Tak rychlé tempo zdražování při dosažení historicky rekordních úrovní je naprostou mimořádností. Obecně mívají ceny při dosažení historických maxim sklony spíše ke zmírňování rychlosti svého růstu, neboť jsou ovlivněny fenoménem „návratu k průměru“. Tento fenomén, „magnetizace průměrem“, je však v současné mimořádné situaci potlačen. A je tak třeba počítat s růstem cen pohonných hmot znatelně nad úroveň 40 korun za litr, potenciálně až do pásma 45 až 50 korun za litr, a to ještě v měsíci březnu, pokud situace kolem ruských dodávek eskaluje.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank
 

 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

03.03. 12:25  Ale hoši... (czhunter)
02.03. 13:02  Ale hoši... (Tony)
01.03. 21:57  Chybné porovnání (PetrK)
01.03. 20:09  Chybné porovnání (Kraus Dan)
01.03. 09:55  to se vyplatí (mirek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688